vence - the beggar's butler
VENcE - The Beggar's Butler - eigen beheer (www.vence.nu)

Elk lid van de Groningse groep VENcE (in juni wonnen ze nog de bandcontest van Groningen) heeft zijn eigen muzikale voorkeur, en die invloeden zijn terug te horen in de 7 nummers op hun debuut-cd The Beggar's Butler, opvolger van de demo The Celibate Puppeteer. Morgen (zaterdag 20 oktober) wordt het schijfje gepresenteerd. Zanger/gitarist Jos de Vries houdt van Nick Cave en Tom Waits, hij levert ideeën aan en schrijft teksten. De muziek wordt door de hele band gezamenlijk gemaakt. Naast De Vries bestaat VENcE uit: Sebastiaan Wiering (cello, backing vocals, langharige hippie), Lielian Tan (drums, backing vocals, liefhebber van o.a. jazzy en poppy deuntjes), Mariken Hoving (viool, backing vocals, fan van progrockband Tool) en Laura Iwema (accordeon, piano, heeft een folky muzieksmaak, met name Balkan/viool). Kaspar Meijering doet gesproken woord en verder zijn te gast: Dirk-Jan Heinstra op sax, Obed Brinkman op trombone en een bijdrage van sopraan Annelies Kort.

Zo krijg je een nieuwe, eigenzinnige Nederlandse band, die lekker in het gehoor liggende, maar ook avontuurlijke muziek maakt. Die bestaat uit vaak melodieuze, maar ook melancholieke en zeker dynamische (new) folkrock, met cello en viool in de hoofdrollen, en met een duister randje. Dat zit hem al in de teksten, ik noem titels als Chaos Over Protocol, Not Knowing What You Fear (met speels snarengepluk en heerlijk melancholieke accordeon), Fishing In The Ponds Of Hell (met onheilspellende cello), of Mount Doom. Deze nummers worden dan ook nog gezongen met een donkere, soms wat rauwe, stem en aangevuld met nog donkerder 'spoken word'. Toch wordt het niet helemaal depressief, bijvoorbeeld door Living With The Spiders, waarin een wat vrolijker Balkangeluid doorschemert, mede door de jazzy getinte sax. De ballade Open Ending vormt een mooi rustpunt voor het juist dynamische Mount Doom (opnieuw met blazerspartij, die nu veel minder lichtvoetig klinkt). Daarna mag je met het melodieuzere Chess weer bijkomen.

De teksten (die na te lezen zijn op de website van de groep) zijn niet direct toegankelijk, maar het is dan ook de bedoeling dat je als luisteraar aan de hand van de aanwijzingen zelf het raadsel oplost. Ik zie er een wat literaire inhoud in, vol ik zou bijna zeggen 'gothic novel' symboliek van dood en verderf. Als debuut is The Beggar's Butler een mooie plaat geworden. Nederland is met VENcE weer een jonge en, ook niet onbelangrijk, getalenteerde folkband rijker.

Mirjam Adriaans

Morgen, zaterdag 20 oktober 2007, presenteert VENcE de cd The Beggar's Butler, in het Platformtheater in Groningen. Aanvang 20:30 uur, entree gratis.

Wie eerst wil luisteren kan op de bandsite terecht, of op Myspace: www.myspace.com/vence01.