Ook in Zuid-Europa wordt mooie folk gemaakt. Hieronder geven we een korte omschrijving van drie cd's die vorig jaar in Nederland zijn uitgebracht en de moeite van het beluisteren zeker waard zijn. Uit het Italiaanse Turijn komt het aanstekelijke patchanka-achtige geluid van Mau Mau, uit de Spaanse provincie Galicië komen twee supergroepen uit de Keltische muziek. Milladoiro heeft gedichten op muziek gezet, Luar Na Lubre brengt vrolijke uptempo nummers afgewisseld met rustige balladen.

mau mau - dea
Mau Mau - Dea - Felmay fy 8126 (distributie Music & Words)
Dea is de eerste studioplaat van Mau Mau nadat de groep om gezondheidsredenen van 2001 tot 2004 een rustpauze ingelast had. De rust heeft ze blijkbaar goed gedaan, want het patchanka-achtige geluid is bijzonder aanstekelijk en geïnspireerd. Er wordt op een moderne manier gemusiceerd, met gebruikmaking van computerprogramming, vaak ligt de zang tegen rap aan. Het instrumentarium kent wel heel wat traditie: berimbau, pandeiro (soort tamboerijnen), diverse Braziliaanse ritme-instrumenten die voor samba of salsa gebruikt worden, en daarnaast: fluit, trombone, trompet, kora, elektrische gitaar, akoestische gitaar en contrabas. Er doen dan ook ruim meer dan 20 muzikanten en een koor mee op deze schijf. Tekst en muziek zijn van oprichters van de groep, Luca Morino en Fabio Barovero (die ook meewerkte met Banda Ionica). Ter referentie: het geheel doet qua sfeer denken aan het nummer L'Ombelico Del Mondo, waarmee de Italiaanse rapper Jovanotti in 1995 een hit scoorde.
Website: www.maumau.it.

miladoiro - unha estrela por guia
Milladoiro - Unha Estrela Por Guía - Discmedi DM 4276-02 (distributie Music & Words)
Wie Milladoiro kent is vooral veel instrumentaal werk gewend, het Keltische repertoire met muiñeira's en xota's. Unha Estrela Por Guía is een hommage aan een dichter, en dat betekent dat er liedjes op deze cd staan. De ondertitel luidt namelijk Homenaxe a Manuel María, dit was een veelzijdige, strijdbare en bevlogen dichter uit Galicië. Zijn naam luidt voluit: Manuel María Fernández Teixeiro (1929-2004). In zijn uitgebreide oeuvre schreef hij over o.a. liefde, kunst, politiek, geschiedenis, mythologie, enzovoorts. Tien van zijn gedichten (en een bonus) werden op muziek gezet door Milladoiro, en dat betekent dat we vooral de typische instrumenten horen: gaita, uillean pipes, accordeon, hobo, klarinet, tin whistle, viool, mandoline, harp, bouzouki en gitaar. Die vormen de begeleiding van met name de heldere stem van Laura Amado, maar ook Anton Seoane en Harry.C. nemen zangpartijen voor hun rekening. In het titelnummer Unha Estrela Por Guía is de hele groep betrokken bij de zang.
Website: www.milladoiro.com.

luar na lubre - camiños da fin da terra
Luar Na Lubre - Camiños Da Fin Da Terra - Warner Music 5144248222
Bij het optreden van Luar Na Lubre in Eindhoven in december 2007 waren er heel wat mensen die meezongen toen het openingsnummer van de cd aan bod kwam. Os Animais is een traditional die hier in 2001 door Pater Moeskroen op single werd uitgebracht onder de titel Vannacht. Het repertoire van Luar Na Lubre is gevarieerd, naast vrolijke opzwepende stukken vinden we namelijk ook heel wat fijne rustige balladen, zoals bijvoorbeeld het romantische wandelen naar de toekomst in Canto De Andar en de instrumentaal O Son Das Augas, waar de reis van een regendruppel muzikaal beschreven wordt. Deze plaat verscheen in november. De heldere stem van zangeres Sara Vidal wordt af en toe begeleid door de stemmen van de zeven heren, het geluid van de groep wordt verder vooral bepaald door de gaita's, diatonische accordeon en draailier van Bieito Romero (die ook een flink deel van de muziek schreef of arrangeerde) en de akoestische en elektrische gitaar van Pedro Valero. Verder komen o.a. fluiten, bouzouki, viool, keyboards en percussie aan bod, met tamboerijnen, bodhran en trommels. Als extra is een filmpje opgenomen van Os Animais.
Website: www.luarnalubre.com.