circle j - fan man's chest
Circle J - Fat Man's Chest - eigen beheer (www.circlej.nl)

Eind jaren negentig was er een driemansformatie die stevige drie-akkoorden-punk en pretpunk bracht in kroegen en wat zich verder maar aanbood. In 2002 ontdekte Circle J de folk, bij een optreden van Flogging Molly. Er werd een bouzoukispeler aangetrokken en de nieuwe koers was gezet. Al snel kwamen daar banjo en een fluitiste bij en mocht de groep het voorprogramma verzorgen voor The Levellers. Fat Man's Chest is het eerste volwaardige album. Er valt lekker in het gehoor liggende strakke folkpunk te horen, die in de zomer van 2007 werd opgenomen met Tröckener Kecks-bassist Theo Vogelaars.

Zeven nummers schreef de band helemaal zelf, de andere twee krijgen een eigen invulling. De muziek van The Day I Shot Her Down is gebaseerd op de klassieker Star Of The County Down, Circle J zorgt voor een verhaal van een gevangene die zijn overspelige lief doodschoot. Jackson is bekend geworden door de uitvoering van Johnny Cash & June Carter (die overigens ook vermeld worden in de tekst van openingsnummer Tomorrowland), en wordt hier overgoten met een folkpunksausje. Fluitiste Marianne doet de vrouwenpartij, en daarmee is meteen een fris onderscheid gemaakt met andere groepen in het genre. Zij doet ook achtergrondzang, en dat is vrij ongebruikelijk in het overwegend mannelijke wereldje van de folkpunk. Bouzoukispeler Tommi heeft onlangs de band verlaten, vanwege zijn drukke werkzaamheden als Balkan Beatz DJ, maar is op Fat Man's Chest nog wel te horen.

Het cd-hoesje ziet er verzorgd uit, en de tekst is zeker uitnodigend: So hoist yer Jolly Rogers, ye scurvy scallywags, and join the crew of Circle J for some good old fashioned mayhem. Circle J is een typische feestband, in de trant van voorbeeld Flogging Molly, maar doet bij vlagen ook aan The Pogues denken. Dat valt dus het best live te genieten met een flinke pot bier voor de liefhebber, al is de sfeer op Fat Man's Chest ook stemmingverhogend. Er wordt meteen vol ingezet en vooral enorm tempo gemaakt, pas na afloop krijgt de luisteraar een kans om bij te komen. Dan kun je de inlay even nalezen, en blijkt dat het voortrazende muziekgeweld een heel fijn donker randje heeft in de lekker rauw gezongen teksten vol stoere zeelui, doffe ellende van gevangenen of soldaten, de gruwelen van het huwelijk of het verhaal van een stokoude walvis. Uiteraard vloeien bier, whiskey en gin rijkelijk door de liedjes heen. Als ze deze sfeer live ook waarmaken is Circle J bij uitstek geschikt voor festivals.

Optredens van de band zijn er op:
15/3, JC Pardoes Hoogwoud,
16/3, Spektakel Asten,
21/3, 't Centrum Rijkevorsel België
28/3, 013 Tilburg, als voorprogramma van Dropkick Murphys (UITVERKOCHT)
11/4, Plein 79 Den Bosch
18/4, Cafe Asgard Beverwijk  

In 2008 zijn ze verder nog op Festival Mundial Tilburg (14 juni) en Folkshore Festival Wijk aan Zee (4 juli) te zien.
Op www.myspace.com/circlejfolkpunk zijn enkele nummers van Circle J te beluisteren.