Homerecords.be brengt de ene na de andere avontuurlijke cd uit. Onlangs was er de fraaie nieuwe van Olla Vogala (zie hier). Nu zijn er twee albums van Belgische bands die verder verwijderd liggen van folk, maar door hun avontuurlijke inslag het beluisteren waard zijn. Het gaat om hedendaags klassiek & jazzimprovisatie op Cinema Nova van het trio Massot / Florizoone / Horbaczewski, en om een mix van music hall en surrealisme van Mr Diagonal & The Black Light Orchestra op BBB

massot, florizoone en horbaczewski - cinema novo
Massot, Florizoone & Horbaczewski - Cinema Nova - Homerecords - 4446042


Het trio Tuur Florizoone (chromatische accordeon), Michel Massot (tuba, euphonium en trombone) en Marine Horbaczewski (cello) laveert op Cinema Novo tussen hedendaagse klassieke muziek en jazzimprovisaties. De intieme muziek blijft in al zijn eigenzinnigheid tegelijkertijd ontroerend als spannend. Frappant zoals de ingetogenheid van de cello, het lyrische van de accordeon en het bruistige van de tuba in elkaar grijpen. Knap hoe vanzelfsprekend zoals ze elkaars rollen in ritme en melodie overnemen.

Verrassende welhaast avantgardistische oprispingen gaan samen met de sierlijkheid van musette of tango, ingebracht door de getalenteerde accordeonist Florizoone. Hem kennen we ook als ‘spil' van de  wereldmuziek & jazz gerelateerde gezelschappen Tricycle, Musicazur en Quentin Dujardin.

De prettig gestoorde blazer Massot haalt de gekste klanken uit zijn instrumenten. Zijn creatieve spel is vergelijkbaar met dat van het Franse fenomeen Michel Godard. Massot  verkeert in jazz en avantgarde-kringen (Trio Grande, Trio Bravo, Määk's Spirit, Rêve d'éléphant Orchestra, Ictus Ensemble en Kris Defoorts Basement Party). Hij doceert vrije improvisatie aan het conservatorium van Luik.

Aan datzelfde instituut studeerde de jeugdige celliste Horbaczewski. Ze behaalde er eerste prijzen voor cello en kamermuziek. Ze speelt zowel in klassieke ensembles als in experimentele groepen, zoals het Wang Wei Quartet waarin zij samenwerkt met Dazibao-gitarist Emmanuel Baily.

mr diagonal and the black light orchestra - bbb
Mr Diagonal & The Black Light Orchestra - BBB - Homerecords.be 4446041

Dit quintet uit Brussel wordt aangevoerd door de Schotse pianist Mr Diagonal (Dan Barbenel), die vocaal het nodige in zijn mars heeft. Zijn stem varieert minstens zo sterk als het muziekgenre, dat gaat van Beach Boys tot Frank Zappa en van Beatles tot Thelonious Monk. Soms klinkt-ie donker als ‘n Henk Hofstede van de Nits, of maf als ‘n Tom Waits, dan pakt ie weer theatraal uit passend in Brits vaudeville variëté. Hij spreekt je enkele keren persoonlijk toe met een komisch geaffecteerd Engels accent.

Songtitels als My Life is a Broken Bicycle, Jesus was a Hippy of A Happy Kangaroo upon the Moon zijn al even absurdistisch als de muziek, die echter met de nodige precisie en bezieling wordt uitgevoerd. Uitgekiende composities met onverwachte wendingen. Je kunt het zo gek niet bedenken, het gaat van intieme pianoklanken tot bombast, van symphonisch tot draaiorgeltje, van music hall tot scheurende bariton sax.

Mr Diagonal laat zich begeleiden door Quentin Manfroy (fluiten), Yannick Dupont (percussie, vibrafoon, glockenspiel), Eric Bribosia (keyboards), Gregoire Tirtiaux (saxen)

Zie ook www.homerecords.be