genevieve laloy - hirondelles
Geneviève Laloy - Hirondelles - (www.homerecords.be)

Romantisch, jazzy, melancholiek of countryfolk en zelfs funky klanken zijn te horen op Hirondelles, de nieuwe cd van Geneviève Laloy. Laloy heeft een rustige, prettig in het gehoor liggende warme stem, waarmee ze je gemakkelijk meetrekt in haar muzikale wereld. Bijgaande info spreekt niet voor niets over 'Franse liedjes voor alle oren'.

De teksten zijn romantisch poëtisch, de begeleiding is hier en daar lekker speels, ze heeft dan ook niet de minste gasten gevraagd om mee te spelen. En L'Air, maar meer nog L'île Des Oubliés (een overpeinzing over verloren voorwerpen) neigen naar gypsy swing. Mille heeft een mooie a capella intro, gastmuzikant Didier Laloy speelt afwisselend ingetogen opzwepend of rustig melancholiek op diatonische accordeon. Petit Roi heeft een exotisch tintje met Caribisch klinkende percussie van een andere gast, Stephan Pougin, met daardoorheen een donker baslijntje van Vincent Noiret. Op het countryfolk-achtige L'Eté, waar liggend in het gras de zomer wordt ingeluid, krijg ik een lekker treingevoel door de samenwerking tussen mondharmonica-virtuoos Thierry Crommen en gitarist Paul Prignot. Poisson-Doré heeft een James Brown kreet als intro en vrolijk jazzy gitaarwerk van Prignot. Dromerig donker klinkt de cello van Kathy Adam in Les Rêves De Leonor, waarin de dame verlangt naar spannende avonturen. De sfeer wordt verder bepaald door de fijn melodieuze sax van Philippe Laloy, subtiel vlecht de gitaar zich hierdoorheen.

De titel is welgekozen, hirondelles zijn zwaluwen en die maken behoorlijke trektochten over verschillende streken. Geneviève Laloy is een muzikale zwaluw; de diverse invloeden die ze tijdens haar omzwervingen opdeed zijn nu terug te horen op Hirondelles, een fijne plaat die een lekker lentebriesje herbergt.

Mirjam Adriaans, waardering 8+