natalan' - plaisirs partagés
Natalan' - Plaisirs partagés - eigen beheer: natalan.monsite.wanadoo.fr


Natalan' is een balgroep uit Frankrijk (Normandië), opgericht door Nathalie Lerebours (chromatisch accordeon) en Alain Hubert (diatonisch accordeon, zang) in 1999. In 2001 kreeg de groep de huidige vorm met Pascal Cavé (viool, tin-whistle) en Philippe Gaillard (gitaar, zang). De cd, Plaisirs partagés, is de opvolger van hun debut cd uit 2002 getiteld, En public!
Op de cd speelt als gast mee Fatine Cavé-Radet op tin-whistle.

Natalan' stelt zich ten doel om op een ontspannen manier de volksmuziek en de bijbehorende dansen te beleven. Dit doen ze naast optredens ook door  middel van het organiseren van workshops. Misschien is hun benadering iets te ontspannen voor op een cd.

Wat je op de cd Plaisirs partagés hoort zijn voornamelijk traditionals, van bekendere en minder bekendere typen bal dansen en als ik de cd hoor moet ik al gauw denken aan een sessie ergens in een kroeg, waar je onder het genot van een drankje op de achtergrond sfeer verhogende muziek hoort. De cd klinkt gezellig, maar ik  vind het zelf dan ook niet meer en niet minder dan een sessie op cd gezet (melodieën spelen zoals ze waarschijnlijk ooit ergens zijn opgeduikeld, een ritmisch/onritmisch voetje wat mee tikt en soms wat rakelings valse tonen).

Wat ik zelf als storend aanmerk zijn de gesproken delen voorafgaand aan bepaalde nummers, bedoeld om bepaalde dansen uit te leggen. Dit kan echter voor dansers een meerwaarde zijn, en de cd is denk ik ook meer bedoeld om op te dansen dan naar te luisteren.

Ik zou zelf deze cd dan ook beschouwen als een leuke ervaring voor de groep zelf om een cd te maken, een eventueel educatief hebbedingetje voor bepaalde dansen, of als souvenir als je ze ooit eens live hebt gezien.

Jan de Raaf - waardering 5.5