bj baartmans - voor

BJ Baartmans - Voor / Achter - Continental Europe

Al doet zijn nog altijd jongensachtige uitstraling anders vermoeden,  BJ Baartmans zit alweer dertig jaar in het muzikantenvak en viert dit met een dubbelalbum genaamd Voor Achter. Het album bestaat symbolisch uit twee cd’s: Achter, een bloemlezing van liedjes uit die dertig jaar, uitgevoerd door een aantal van BJ’s muzikale vrienden, en Voor, gevuld met dertien nieuwe liedjes.

Beide cd’s zijn verpakt in een smaakvol, sober vormgegeven kartonnen hoes in stemmig zwart-wit, die direct nieuwsgierig maakt naar de muzikale inhoud. En er valt veel te genieten op deze veelkleurige cd, die ondanks de minder eenduidige koers dan we van BJ gewend zijn, een samenhangend geheel vormt. Het feit dat  bijvoorbeeld sommige liedjes op Achter in het Engels worden gezongen doet totaal geen afbreuk aan de eenheid van het album.

De nieuwe liedjes zijn stuk voor stuk zeer geïnspireerd, en de melodieën beklijven na een paar keer luisteren. Het meeslepende openingsnummer, Toost, is goed gekozen. Het is een lichtgeorganiseerde kakofonie van tonen, met daar overheen een uitbundige zangmelodie gezongen door BJ en Renee van Bavel in een verslavende cadans. Het nummer doet enigszins denken aan Focus in z’n beste jaren. Een ander hoogtepunt vormt het nummer Feestmuziek. Ik had het voorrecht bij de podiumgeboorte van dit lied aanwezig te zijn, in Meneer Frits, mei 2010. Daar speelde BJ het lied dat hij die dag geschreven had voor het eerst. Het was een magisch moment. De tekst nog voor zich op een blaadje, wist hij zijn publiek mee te voeren in die typische combinatie van humor en ontroering die zo kenmerkend is voor veel van zijn beste muziek. In de opname op Voor wist hij dit allemaal weer prachtig te vangen. De warme accordeontonen van Bart de Win versterken de zoete melancholie.

Wat opvalt is dat BJ door de jaren heen steeds gemakkelijker is gaan zingen. Zijn wat gruizige geluid is zeer karakteristiek en herkenbaar. De altijd aanwezige melancholie in zijn stem geeft zijn poëtische teksten een diepere laag. BJ speelt met zijn hart op de snaren, durft zich bloot te geven in zijn muziek. Hij spreekt gitaar, lijkt te versmelten met zijn instrument.  Hij wordt daarbij bijgestaan door een geweldige band: drummer Sjoerd van Bommel, Mike Roelofs op toetsen, en Gerco Aerts op bas. Op deze cd aangevuld met, naast de eerder genoemde Renee van Bavel en Bart de Win, Iain Matthews, Rieany Janssen en Bruno Lord in de achtergrondzang.

bj baartmans - achter

BJ Baartmans - Achter - Continental

De lijst met cd’s van bands en muzikanten waaraan BJ met zijn snarenspel een bijdrage leverde de afgelopen dertig jaar is niet op twee handen te tellen. JW Roy, Guus Meeuwis, Okieson, Gerard van Maasakkers,  Iain Matthews... de lijst is eindeloos. Geen wonder dat veel muzikale vrienden graag op hun beurt een bijdrage leverden aan deze jubileum-cd. JW Roy geeft met zijn prachtige stem een nieuwe betekenis aan Do you know what a song can do. Ook Beatrice van der Poel springt er wat mij betreft uit met een zeer humoristische uitvoering van De dokter. Verder mooie bijdragen van Eric de Vries, Iain Matthews, Gerard van Maasakkers, Marcel de Groot en Frank Lammers.

Een betere samenvatting van dertig jaar liedjes, en tevens vooruitblik naar wat komen gaat, is bijna niet voorstelbaar. De dertien nieuwe liedjes smaken naar meer.

Arianne Knegt

Komende zondag, 24 oktober 2010, is er een cd-presentatie van Voor/Achter in het Koningstheater in Den Bosch. Aanvang 14:30 uur.