shelby lynne - revelation road
Shelby Lynne - Revelation Road - Everso Records / Rough Trade

De nieuwe cd Revelation Road van Shelby Lynne is al enkele weken in mijn bezit, maar ik kwam er maar niet aan toe er eens echt voor te gaan zitten. Terloops was de muziek al wel een paar keer voorbij gekomen, en was me onmiddellijk opgevallen dat dit album zeer het beluisteren waard was. Toen ik dan eindelijk tijd vond om op mijn gemak te luisteren bleek mijn eerste indruk juist: ik had iets zeer bijzonders in de cd-speler zitten.
De muziek van Revelation Road klinkt meteen vertrouwd maar is lekker eigenwijs geproduceerd. Nergens gekunsteld. Uitgeklede instrumentatie met hier en daar zelfs gitaarpartijen die zo van een demo af geplukt zijn. De stem van Shelby Lynne is gerijpt met de jaren, klinkt doorleefd en warm en wordt achteloos trefzeker gebruikt. Daarnaast is de cd, en met name de stem van Shelby prachtig opgenomen. De liedjes zijn stuk voor stuk sterk. Het album wil maar niet inzakken. Je voelt aan alles dat er een persoonlijk document is afgeleverd met Revelation Road. Voor het eerst zingt ze in Heaven’s only days down the road ook op vrij directe manier over de inmiddels bekende tragedie die haar overkwam op haar zeventiende, toen haar vader haar moeder vermoordde en daarna de hand aan zichzelf sloeg, daarmee Shelby en haar zus Allison (Moorer) als wezen achterlatend. Het perspectief in het lied is dat van haar vader.
Ik ga me niet wagen aan favorieten. De hele plaat klinkt geweldig mooi. Een snelle omschrijving is wat mij betreft een prettige mix van de sfeer van Just a little loving, de veelgeprezen ode aan Dusty Springfield van enkele jaren geleden, en haar eerdere wat meer country geörienteerde werk. Maar dan met een emotionele lading die ik tot nu toe in deze mate nog niet heb kunnen ontdekken in haar werk. En wat blijkt? Alles op Revelation Road is geschreven, gespeeld én geproduceerd door Shelby Lynne. Ongelooflijk goed gedaan. Wat een triomf voor een artiest die zo veel heeft meegemaakt, zowel persoonlijk als artistiek. Het op haar eigen label verschenen album zet haar alsnog op de kaart als een singer-songwriter van grote klasse.

Arianne Knegt