john mccusker - hello goodbye
John McCusker - Hello, Goodbye - Under One Sky Records / Propermusic.com

John McCusker is vijfentwintig jaar actief als professioneel muzikant en viert dit met een jubileumtournee en een nieuwe cd. Hello, goodbye is het eerste album sinds dertien jaar en de eerste uitgave op McCuskers nieuwe platenlabel Under One Sky Records.

De man heeft echter niet stil gezeten. Naast actief muzikant (o.a. in de band van Mark Knopfler) is John McCusker ook actief als producer van o.a. Kris Drever, Kate Rusby, Eddi Reader, Heidi Talbot, Eliza Carthy, Linda Thompson en Blazin' Fiddlers.
Een actief baasje dus, deze John McCusker die in 1991 debuteerde in The Battlefield Band, waar hij mede-oprichter Brian McNeill moest doen vergeten. Hij bleef tot 2002. In die tijd was hij uitgegroeid tot een veel gevraagde muzikant. Zo speelde hij in de band van zijn toenmalige echtgenote Kate Rusby, maar kon hij ook beluisterd worden op albums van Mark Knopfler, Paul Weller en vele anderen.

Hello, goodbye is McCuskers vierde solo-album, opgenomen in zijn eigen studio in de Schotse Borders. Het is een album waarop de viool de boventoon voert. In een aantal gevarieerde instrumentalen weet McCusker op stijlvolle wijze de snaren van zijn hoofdinstrument te beroeren. Door de toevoegingen van een aantal muzikanten, zoals Ewan Vernal op bas en Ian Carr op gitaar krijgt de muziek door hun inbreng bij tijd en wijle extra diepte en swing. En natuurlijk zijn de bijdragen van Jarleth Henderson (uilleann pipes) in Tune for Nana en Andy Cutting (trekharmonica) in The wishing tree niet te versmaden.

Hoogtepunten van het album zijn The milk carton kids, waarin ex-Wolfstone violist Duncan Chisholm een prachtige tweede vioolpartij speelt en de spetterende opener Calendar boy. Dit nummer is trouwens het enige waarin vocalen (van McCuskers huidige partner, de Ierse zangeres Heidi Talbot) te beluisteren zijn.
En dan zijn we aangekomen op een punt van kritiek. Hoe mooi de instrumentale melodieën ook zijn gearrangeerd, hoe inventief de muzikanten ook spelen (luister in dit geval ook eens naar de verfijnd swingende baslijnen van Ewan Vernal) , een louter instrumentaal album blijft een hele zit. Daar had ik graag wat vocale afwisseling in willen horen.

Hello, Goodbye is op 29 april officieel uitgekomen. John McCusker kreeg twee dagen daarvoor de "Good Tradition Award" uitgereikt tijdens de BBC Radio 2 Folk awards en toert in april en mei nog uitgebreid door Engeland met zijn John McCusker band, met daarin Andy Cutting, Adam Holmes, Innes White en Toby Shaer.

Assie Aukes