Liz Meyer - The Storm - Strictly Country Records SCR 59

De Amerikaanse singer-songwriter Liz Meyer woont in Nederland en was de afgelopen jaren steeds te gast op EWOB, het bluegrassfestival dat jaarlijks in mei plaatsvindt. Ook produceert zij cd's van andere artiesten, waaronder drie van David Olney. Haar nieuwe cd, The Storm, is via haar website al een tijdje verkrijgbaar, maar is officieel nog maar pas uit.

liz meyer - the storm

Liz Meyer heeft weer een heel stel mooie namen weten te strikken om met haar mee te spelen op The Storm, die in Nashville opgenomen werd en waarop een mix te vinden is van bluegrass en singer-songwriterstukken. De bekendste naam is zonder meer Emmylou Harris, die meezingt op The Only Wind That Blows. Maar we horen ook Bela Fleck en Ron Block op banjo en Jerry Douglas op dobro, deze man speelde al op meer dan 1000 platen mee, ik noem een paar namen: Alison Krauss, Dolly Parton, Guy Clark, Iris Dement, Steve Earle e.v.a.

Twaalf nummers duren samen een goeie drie kwartier. Liz Meyer heeft een lage, warmdonkere stem, waarmee ze vol overtuiging zingt. De teksten heeft ze zelf geschreven en handelen vooral over de liefde, maar in My Favorite Time Of The Year brengt ze een ode aan de zomer, die met vrienden werd doorgebracht. Keep Your Heart Away From Me laat een prachtig samenspel horen tussen de fiddle van Stuart Duncan en de banjo van Bela Fleck. De traditional Katy Hill geeft Meyers begeleiders Sam Bush, Glen Duncan, Mark Cosgrove en Byron House de ruimte om hun vakmanschap te laten horen. Save Me From Myself is een rustige ballad, waarmee ze een mooi liefdeslied heeft geschapen. Titelnummer The Storm klinkt ook zo dreigend als een opkomende storm en Untamed viel dermate in de smaak dat Del McCoury besloot om het ook op zijn nieuwe plaat te zetten.

The Storm klinkt lekker, goede nummers, goede muzikanten, goede muziek. In de teksten kom je af en toe een persoonlijke noot tegen, zo krijgt Running Out Of Time een extra sinister tintje als je weet dat Liz Meyer al een paar jaar vecht tegen kanker. Toch blijft ze nuchter. Geen dramatische toestanden, gewoon muziek maken. Ze draagt het album wel op aan de kliniek waar ze behandeld werd en aan een aantal mensen die de strijd helaas verloren, maar beseft dat ze zelf tot nu toe heel gelukkig is geweest. Dat optimisme is te horen in de cd, die daardoor net wat extra's krijgt. Met de begeleiders op The Storm is de kwaliteit helemaal gewaarborgd.

Mirjam Adriaans, waardering 8,5


Zie ook: www.lizmeyer.com.