Image
Nieuw Ialma: Meer dan Galicische stemmen
Ialma Ialma - Marmuladas - ZOKU-EMI

Waar op de eerste cd traditionele samenzang en de tamboerijn centraal staan, is Marmuladas afwisselender en meer Europese folk geworden. Ook de begeleiding is meer grensoverschrijdend. De vijf stemmen van Ialma hebben hun wortels in Galicië, maar zijn opgegroeid in Brussel. Uit deze smeltkroes van culturen stammen ook hun begeleiders, dus hoor je in de accordeon- en vioolklanken ook andere muziek terug dan de Galicische.

Dolly Parton weer
terug bij de song

Dolly Parton Dolly Parton - Halos & Horns - Sugar Hill/BMG

Op deze nieuwe cd van Dolly Parton ligt het accent meer op de song dan op het snarenspel dat haar laatste bluegrassalbums zo aardig maakte. Dolly Parton hoeft zich niet meer te bewijzen. Ze gaat dan ook ongebonden en lekker geïnspireerd te werk Dat maakt Halos & Horns interessant. Goed pakt dat uit in Hello God (over de elfde september) en in een imitatie van haar moeder in The Old Bones (grappige mountainsong). Maar ze vertilt zich aan Stairway To Heaven van Led Zeppelin dat ze een veel te zoetsappige inkleuring geeft.

Image
Ronan Browne & Peter O'Loughlin
Ronan Browne & Peter O'Loughlin - Touch Me If You Dare - CCF35CD.

Piper Ronan Browne heeft met violist Peter O'Loughlin een 74 minuten durende cd volgespeeld met tunes uit Clare. Op twee tracks worden ze begeleid door violiste Maeve Donnelly en Geraldine Cotter op piano.

Eindelijk eigen album
van maeve Donnelly

Maeve Donnelly - Maeve Donnelly - MDCD 001.

Maeve Donnelly is een violiste uit Galway die al dertig jaar meewerkt aan andermans cd's (zie cd Ronan Browne), nu werd het onderhand tijd voor een eigen cd. In al die jaren heeft ze veel contacten opgedaan, dus er doen nogal wat gastmuzikanten op haar album mee: Dermot Byrne, Steve Cooney, Geraldine Cotter, Adele O'Dwyer, Peadar O'Loughlin en haar broers Aidan, Declan en Mal. Het album bevat hoofdzakelijk traditioneel Iers materiaal, maar er zijn ook invloeden uit Schotland en Canada te horen.