Zweden+Senegal
Ellika & Solo - Tretakt takissaba

Tretakt takissaba is een interessant samenwerkingsverband tussen de Senegalees Solo Sisokho en de Zweedse Ellika Frisell. Improvisaties bij een toevallige ontmoeting in een Zweeds zaaltje leidde uiteindelijk tot deze bijzondere cd. Kora en viool, Senegalese ritmes gecombineerd met scandinavische polska's en dan nog de mooie stem van Solo Sisokho.

Japanse mix
Cicala Mvta - Deko-Boko

Acht Japanners storten zich op de cd Deko-Boko met succes op klezmer, Balkanmuziek en New Orleans brass. Opgegroeid met de Japanse traditionele 'chindon'-looporkesten met drums, saxofoons en klarinetten, zijn deze Japanners op zoek gegaan naar aanverwante muziek. Maar verwacht niet de zoveelste klezmer-kloon. Nee, Cicala Mvta komt verrassend voor de dag met moderne, krachtige muziek. Traditionele stijlen worden gemixed met avant-garde jazz, folk en punkrock. Een klezemer-achtige klarinet wordt bijvoorbeeld ondersteund door een swingende tuba, scheurende elektrische gitaren en vreemde cello's.

De koningin van de morna
Cesaria Evora - Anthology - (Lusafrica/RCA)

Cesaria Evora is de koningin van de morna, de fado van de Kaapverdische Eilanden. Na tal van succes is er nu Anthology. Deze cd bevat een selectie van dertien oude successen van Cesaria Evora. Bovendien staan er drie niet eerder uitgebrachte bonustracks op.