In de persmailing van Music & Words vinden we deze maand het album & van de Zweedse folkrockgroep Hedningarna, die het 20-jarig bestaan viert met deze uitgave. Verder verschijnt er een nieuwe cd van Hans Theesink & Terry Evans. Hieronder het overzicht op het gebied van folk, blues en world. KRAR COLLECTIVE: ETHIOPIA SUPER KRAR
Ze waren afgelopen zomer al te zien op het Amsterdam Roots Festival, deze jonge Ethiopische band met hun rauwe, bijna rockachtige muziek. Het trio komt uit Londen en hun filosofie is ‘landelijke muziek in een urbaan jasje', gevoed door het geloof dat Ethiopische tradities gehoord en bewaard moeten worden. De groep bestaat uit de dynamische en expressieve zangeres Genet Assefa, drummer Robel Taye en krar-speler Temesgen Zeleke, die zijn elektrisch versterkte instrument soms bespeelt alsof hij Jimi Hendrix zelf is. De opnames zijn gemaakt op een 24-sporen recorder uit de jaren ‘60, die een helder en bijna live geluid oplevert. De cd opent groovy en swingend, maar wordt gaandeweg meditatiever en fascinerender.
label: Riverboat • file under: world/Ethiopië • cd: TUGCD 1060
HANS THEESSINK & TERRY EVANS: DELTA TIME
Een nieuwe cd van Hans Theessink is altijd iets om naar uit te kijken en zeker nu hij weer met Terry Evans samenwerkt. Hun vorige cd uit 2008, Visions (BG 1720), was internationaal een enorm succes. Dat zal met deze beslist ook weer gebeuren! De bronzen stem van Theessink en het soulvolle geluid van Evans passen perfect bij elkaar. Voeg daarbij de gitaartechnieken van Theessink én, op een paar tracks, Ry Cooder, en je hebt een gouden formule. Het begint al meteen bij het openingsnummer, dat zindert en broeit dusdanig dat je al meteen kippenvel krijgt. En dat gaat niet meer weg totdat de cd na dertien sterke tracks ophoudt. Pure magie!
Releasedatum 21 september.
label: Blue Groove • file under: blues • cd: BG 2220
BUTCH THOMPSON & PAT DONOHUE: VICKSBURG BLUES
Volgens Chet Atkins is Pat Donohue ‘een van de beste fingerpickers in de wereld'. Pianist (en klarinettist) Butch Thompson is een meester op het gebied van traditionele jazz en ragtime, die al 40 jaar op het podium staat. De liefde voor jazz en blues uit het begin van de 20e eeuw verbindt deze mannen en staat ook centraal op dit nieuwe album dat teruggrijpt op oude tijden met een mix van Deltablues, ragtime en dixieland. De covers van o.a. Leroy Carr, Jelly Roll Morton, King Oliver, Blind Blake en Little Brother Montgomery (Butch's mentor) staan bol van het spelplezier en van het respect voor de traditie. Een feest om naar te luisteren.
label: Red House • file under: blues • cd: RHRCD 257
HEDNINGARNA: &
Hedningarna (de heidenen) is een vernieuwende folkrockband die ook in de Benelux een grote populariteit kende. In 1995 bracht M&W het album Trä hier uit, waarna de band zelfs op Pinkpop stond. Hedningarna bood een podia aan Finse zangeressen als Sanna Kurki-Suonio en de Sami Wimme. De groep bestaat nu 20 jaar en viert dit met & (spreek uit als ‘och'). Van het oorspronkelijke trio zijn er nog twee over: Anders Norudde en Totte Mattson (beiden multi-instrumentalist), nu aangevuld met violist Samuel Andersson. De band heeft bovendien de samenwerking gezocht met het mysterieuze duo Philemon Arthur & Dung, dat een deel van de nummers geschreven heeft. Het is nu niet meer zo vernieuwend als in de jaren ‘90, maar er blijft nog veel te genieten!
label: Border Music • file under: folkrock/ Zweden • cd: BLCD 42
VARIOUS/ INVISIBLE SYSTEM: THE ROUGH GUIDE TO THE MUSIC OF ETHIOPIA
Ethiopië is beroemd om meerdere redenen en niet alleen vanwege marathonlopers en rastafari's. Een van de bekendste Ethiopische zangeressen, Aster Aweke, ontbreekt op deze Rough Guide, maar afgezien daarvan is het weer een mooi overzicht zoals we dat van het label gewend zijn. Van opnames uit de ‘Gouden Eeuw' (Ethio-jazzmusici Mahmoud Ahmed en Alemayehu Eshete) tot de fusie van Dub Colossus en de hip-hop van Bole 2 Harlem. Ook de nieuwste ster in de stal van het label, Krar Collective, ontbreekt niet. De bonus-cd is van Invisible System, met een fusie die dub, reggae en post-punk bevat.
label: World Music Network • file under: world/Ethiopië • 2cd: RGNET 1286
VARIOUS/ TARKANY-MUVEK: THE ROUGH GUIDE TO THE MUSIC OF HUNGARY
Hongaarse muziek heeft diverse periodes van grote populariteit gekend: in de jaren '80 waren groepen als Muszikas vrijwel continu op tour en de laatste jaren is er opnieuw veel belangstelling voor jonge hippe bands, die al dan niet op de golven van de balkanbeats hier komen. Op deze Rough Guide vinden we gevestigde namen als Kalman Balogh, Bela Lakatos en nieuwe talenten als de jazzy zangeres Agi Szaloki, Parno Graszt, Mitsoura , de fusiemuziek van de Csik Band en nog veel meer. De bonus-cd is van Tarkany-Müvek, een groep die cimbalom en jazz vermengt!
label: World Music Network • file under: world/Hongarije • 2cd: RGNET 1283
DALA: BEST DAY
Dala is een jong Canadees duo, dat in de afgelopen jaren veel succes gekregen heeft met haar catchy folk-popliedjes. Warme songs, mooie harmonieën, een lichte country-touch en teksten met een literaire inslag zijn de belangrijkste ingrediënten. Best Day wijkt wat dat betreft weinig af van voorganger Everyone is Someone, maar kent weer een aantal mooie songs die de cd de moeite waard maken, zoals ‘Virginia Woolf' en het delicate ‘Still life'.
label: Compass • file under: pop/folk • cd: COM 4582