De Belgische folkgroep Surpluz blaast in 2012 vijf kaarsjes uit. Daar hoort taart bij, maar ook een nieuwe cd: Laat ons drinken!. Zeg nu zelf, met zo’n titel verwacht je niets minder dan een portie feestelijke folkmuziek. Deze tweede cd is opnieuw uitgegeven bij Wild Boar Music en wordt in december voorgesteld aan het publiek, ook in Nederland: op 8 december in Moergestel.

Koele wijn
Twee jaar lang boog de folkgroep zich ijverig over oude liedboeken, zocht ze of maakte ze zelf nieuwe meeslepende melodieën, werkte ze koortsachtig aan arrangementen. Of om het in Surpluztaal uit te drukken: vier ruiters (drie mannen en een vrouw) zijn op hun ros gesprongen, reden langs hoge bergen, dwaalden ‘s nachts door middeleeuwse steegjes en belandden uiteindelijk in warme kroegen waar ze en passant menig hart braken. Ze keerden terug met een ransel vol avontuurlijke verhalen en betoverende melodieën …

Meerstemmige zang
Net als in de debuutcd De Koperen Plaat ligt de nadruk op de meerstemmige zang, en de afwisseling van rustige, sober gearrangeerde nummers met hedendaagse, swingende feelgoodfolk. De verhalende liederen handelen over diverse thema’s: het drinklied (natuurlijk!), maar ook geldzucht, (verloren) liefde, erotiek … Zelfs de goede, oude Bredero dwaalt met Surpluz door de nachtelijke Amsterdamse straten.

Première in ‘t Ey
Surpluz heeft de ambitie om met Laat ons drinken! muzikaal opnieuw een stap vooruit te zetten. Is dat ook gelukt? Kom het zelf beoordelen tijdens de première op zaterdag 1 december om 21 uur in muziekclub ‘t Ey in Belsele.

Surpluz speelt nog altijd in de oorspronkelijke bezetting met Elke De Meester (zang, accordeon), Bart Knapen (zang, klarinet), Jeroen Knapen (zang, gitaar) en Pieterjan Van Kerckhoven (zang, doedelzak en sax). Voor de première op 1 december is de groep feestelijk uitgebreid met gastmuzikanten Jonathan Callens (slagwerk en drums) en Jonas Scheys (bas).
Na ‘t Ey in Belsele volgt een reeks cd-voorstellingen op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Nederland. Meer informatie over de cd en de concerten vindt u op www.surpluz.com.

Cd-voorstellingen december 2012:
01/12 PREMIERE ’t Ey, Belsele, 21h
07/12 FinK, Kortrijk, 21h
08/12 GUO, Moergestel (NL), 20h30
14/12 Latjughan, Gent, 20h
15/12 Muziekcentrum, Dranouter, 20h30
16/12 Celtic Art Gallery, Ham, 15h
20/12 Muzikantenhuis, Gent, 21h
11/01 ’t Smiske, Asse, 21h
12/01 Folk in ’t Stad, Antwerpen,  20h30