Op 4 februari 2013 verschijnt Un-American Gothic, het solodebuut van John Wheeler, beter bekend als oprichter en frontman van de Amerikaanse rockgrass-band Hayseed Dixie.

Na zo'n 1000 optredens besloot Hayseed Dixie in 2011 om een paar jaar rust te nemen van het vele toeren en dat laat ruimte voor andere projecten. John Wheeler reisde op zijn motor naar alle concerten en ging eigen repertoire schrijven. Wheeler beschouwt het besluit als een ideale gelegenheid om eens niet te hoeven schrijven over drank, bedrog, en vanuit zijn Hayseed-personage Barley Scotch, maar waarover dan wel?

Uiteindelijk besloot hij vanuit zijn eigen standpunt te gaan schrijven en dat levert een verzameling liedjes op van een 42-jarige man die zichzelf verrast met de gedachte dat dat is wie hij is. Toch is hij niet zomaar een man van 42, hij heeft een groot deel van zijn volwassen leven op een motor gezeten om elke avond in een andere stad zijn muziek te spelen en over van alles en nog wat te kletsen, van rock'n'roll tot de plaatselijke economie.

Un-American Gothic is een ironische verwijzing naar zijn situatie als Amerikaanse expat die tegenwoordig in het Britse Cambridge woont met zijn Engelse vrouw en twee kinderen. Met deze titel wil hij uitdrukking geven aan hoe je jezelf vragen gaat stellen over je eigen identiteit als je op een andere plek in de wereld terechtkomt.

Het album is een eclectische verzameling eigen liedjes, die vergeleken worden met het album No Covers van Hayseed Dixie, waarvoor Wheeler ook al het meeste materiaal leverde, maar dan met extra persoonlijkheid, intelligentie, inzicht en natuurlijk de karakteristieke charme en humor die de band destijds populair heeft gemaakt. Voor de eerste single, Deeper In Debt, over de bankencrisis haalde hij inspiratie uit een gesprek met Dave Pegg van Fairport Convention, terwijl Little Houses in a Row een ode is aan het huiselijk leven. Maar hij heeft ook een cover gemaakt van Eton Rifles, waarvan hij niet kon geloven dat het het favoriete nummer was van David Cameron.

Meer info over John Wheeler vind je op http://www.johnwheelermusic.com.

Op Youtube vind je alvast een paar voorproefjes:

Deeper in Debt (clip)

Eton Rifles (clip)