In een overvol Podium Vlieland presenteerde het Vlielandse duo Drijfhout afgelopen zaterdag hun nieuwe cd Dwalen en Struinen. Vanuit het hele land waren gasten gekomen om deze feestelijke avond mee te maken. De thema’s op deze cd zijn zoals bekend van Drijfhout, het heden en verleden van Vlieland, het leven op en met de zee en traditionele (dans) muziek. Elke keer weten de heren weer nieuw materiaal te vinden en te schrijven. Ook dit keer leverde dat weer een gevarieerde cd op waarop de eilandsfeer overduidelijk aanwezig is.

De nieuwe liedjes zijn vaak geïnspireerd op gebeurtenissen uit het verleden. Zo staat er een lied op over de containers met sigaretten die in 1993 op Vlieland aan spoelden. Ook staan er enkele mooi shanties op, werkliederen waarbij men vroeger op de grote zeilschepen het werk verrichte om het ritmisch en gelijkmatig te laten verlopen. De instrumentale muziek op deze cd is voornamelijk oude Nederlandse dansmuziek. Hiervoor ging Nils Koster op zoek naar de muziek die zijn overgrootvader, de Friese speelman Arjen Hulstra, vroeger gespeeld heeft. De violen van zijn overgrootvader heeft hij nog steeds in bezit, bladmuziek is er echter nooit geweest. “De beste man kon geen noot lezen, hij speelde alles op gehoor. Een foto, een oude viool en verhalen van mijn beppe, dat is alles wat er is overgeleverd” aldus Nils. Om een beeld te krijgen van de muziek die hij gespeeld heeft ging Nils op zoek naar manuscripten van tijdgenoten van Arjen Hulstra, zo ontstond er een goed beeld wat hij gespeeld moet hebben op de bruiloften en partijen  in het begin van de 20e eeuw. Opvallend is dat veel muziek op Vlieland bekend is van ’t Piasterke, de ouderwetse dansgroep die helaas niet meer bestaat. Ook opvallend is dat enkele van deze melodieën ook gespeeld worden in bijvoorbeeld Schotland en Ierland. De muziek is van speelman tot speelman overgedragen en heeft zo door heel Europa gereisd.

Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Itty Koster
Tegen het einde van het concert was er de officiële overhandiging van de eerste cd. Tot op dat moment wist alleen Nils wie het eerste exemplaar zou krijgen, zelfs Ger wist van niets. Nils kondigde met enige trots aan dat de kleindochter van de Friese speelman Arjen Hulstra aanwezig was, en dat aan haar de eer was om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Het duurde even voordat bij iedereen het kwartje viel. Met de kleindochter van Arjen Hulstra bedoelde Nils natuurlijk zijn eigen moeder, Itty Koster, die blij verrast naar voren werd geroepen om het eerste exemplaar van haar zoon in ontvangt te nemen.
De avond werd natuurlijk afgesloten met een oud bekend lied, He Kapitein, we nemen nog een borrel, waarna in de foyer de daad bij het woord werd gevoegd en werd er geproost op de nieuwe cd. Alweer het tiende album van Drijfhout en het twintigste van NKM Records en werd op Vlieland opgenomen in hun eigen studio. De cd is verkrijgbaar via iTunes, de website van Drijfhout en op Vlieland bij diverse winkels.