De Engelse band The Staves heeft onlangs de EP Blood I Bled (Atlantic/Warner) uitgebracht. Deze is alleen digitaal verkrijgbaar en is de opmaat naar het tweede studioalbum, If I Was, dat op 30 januari 2015 zal verschijnen. Op 26 november staan de zussen als voorprogramma van Angus & Julia Stone in de HMH in Amsterdam.

In eigen land staat de titeltrack Blood I Bled, die ook op de nieuwe plaat terug te horen is, inmiddels op de BBC6 B-lijst. De single start rustig en lieflijk om vervolgens bombastische vormen aan te nemen. De bijbehorende video is hier te bekijken.

the staves - blood i bled

The Staves bestaat uit de drie zussen Emily, Jessica en Camilla Staveley-Taylor. Geïnspireerd op de muziek van artiesten als Joni Mitchell, Crosby, Still & Nash en Simon & Garfunkel, hebben ze een eigentijdse sound van meeslepende, pure en oprechte folkpop ontwikkeld. Het meest herkenbaar als ook als betoverend en indrukwekkend ervaren, zijn de perfect uitgebalanceerde, loepzuivere en engelachtige samenzang/harmonieën.

Optredens tijdens open podium avonden luidden de muzikale carrière van The Staves in. Al gauw vielen ze op en werden ze uitgenodigd om een vocale bijdrage te leveren op het album Praise and Blame van Tom Jones (2010). Datzelfde jaar verscheen de Facing West EP, gevolgd door de Mexico EP (2011), de Motherlode EP (2012) en het debuutalbum Dead & Born & Grown (2012), dat door critici vol lof werd ontvangen. In 2013 was The Staves te zien in het Nederlandse clubcircuit en stonden ze o.a. op Lowlands en Into The Great Wide Open. De dames zijn inmiddels bevestigd als vaste support acts van Angus & Julia Stone tijdens een Europese tour. Dat betekent dat ze op 26 november 2014 in de HMH in Amsterdam staan.

Meer informatie over The Staves is te vinden op www.thestaves.com.