Ook in Nederland wordt op diverse plekken Saint Patrick's Day gevierd: bij folkclub Twente is Beggars' Clan uitgenodigd op 13 maart, 't Rozenknopje in Eindhoven heeft Woody Sings Ireland op 14 maart en in Den Haag is op 15 maart het tiende St. Patrick's Day Festival.

Beggar's Clan bij Folkclub Twente
Op vrijdag 13 maart viert Folkclub Twente het traditionele St. Patrick’s day feest. Voor deze gelegenheid hebben ze de regionale band Beggars' Clan weer uitgenodigd. Bij vorige concerten viel de groep zeer in de smaak bij het publiek.
De band, die uit zes personen bestaat, weet als geen ander een feest op te luisteren met ongekunstelde Ierse folk: rauwe ballades over drank, vrouwen, het zeemansleven en combinaties van deze drie ingrediënten aangevuld met opzwepende jigs en reels.
Naast de muziek kan er ook worden genoten van speciale drankjes en hapjes, zoals Irish Coffee, Guinness, Irish Stew en diverse quiches.

Reserveren is raadzaam vanwege de altijd grote belangstelling voor deze avond. Ook geeft het de organisatie een indicatie hoeveel hapjes er gemaakt moeten worden.

Wanneer: vrijdag 13 maart 2020 om 20.30 uur
Waar: Theater De Buren, Beckumerstraat 2 in Boekelo
Entree: volwassenen 13 Euro,
studenten en donateurs 10 Euro,
kinderen 12-18 jaar: 6,50 Euro.
Aan de kassa kan alleen contant worden betaald.

Om te reserveren: bel 06-53873390 of
06-14472456 of stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website: www.folkclubtwente.nl

Woody Sings Ireland in Eindhoven
Onder de noemer Woody Sings geeft de Eindhovense muzikant Woody Veneman vanaf 2019 een reeks concertavonden in een intieme setting. Elke editie brengt hij een selectie songs ten gehore die hem aan het hart gaan. Zo trapte hij af met Woody Sings Townes, waarbij hij een indrukwekkende ode bracht aan Townes van Zandt en sloot hij 2019 enigszins duister af met Woody Sings Murder Ballads.

De eerste editie van 2020 kent een wat vrolijkere invulling. Drie dagen voor Saint Patrick's Day komt hij onder de noemer Woody Sings Ireland naar de bovenzaal van de Rozenknop met songs en verhalen die hij heeft opgedoken tijdens zijn reizen door Ierland en Schotland. Verwacht traditionals, drinking songs, sea ballads en misschien wel een enkele singalong.

Zaterdag 14 maart 2020, Woody Sings Ireland in de Ad van Meurszaal boven café 't Rozenknopje in Eindhoven.
Deuren concert 20.30
Concert 21.00
Ticket €7,50 (vvk via Ik ben aanwezig)

Vooraf een hapje eten? Reserveer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vroege St. Patrick's Day in Den Haag
De afgelopen 2 edities hadden in Nederland woonachtige Ieren geluk: de officiële datum van St. Patrick's Day, 17 maart, viel steeds in een weekend. Dit jaar is dat niet het geval. Om toch voluit St. Paddy’s te kunnen vieren, vindt het grootste St. Patrick's Day Festival van Nederland dit jaar plaats op de zondag ervoor: op 15 maart. Het programma voor deze feestelijke 10de editie is rond en belooft weer een uitbundige viering van de Ierse cultuur te worden waar ook alle 'Irish for a day' zich uitstekend mee zullen vermaken.

Lá Fhéile Pádriag
Wat voor Nederlanders Koningsdag is, is voor de Ieren St. Patrick's Day. 'Lá Fhéile Pádriag' is de ultieme uiting van de Ierse identiteit. Men herdenkt op de dagen rond 17 maart de Ierse beschermheilige Sint Patricius, die leefde in de vijfde eeuw. Het is een officiële feestdag (en dus vrije dag) in Ierland, het Caribische eiland Montserrat en de Canadese provincies New Foundland en Labrador, waar van oudsher veel Ierse immigranten wonen. De grootste St. Pats parade is in New York, maar ook in Australië en veel Europese landen wordt de Ierse nationale feestdag groots gevierd.

10de editie St. Patrick's Day festival in Nederland
In Nederland vindt de grootste St Patrick's Day viering sinds 10 jaar plaats in Den Haag, met een voor iedereen gratis toegankelijk festival op de Grote Markt. Het St. Patrick's Day festival wordt vanaf het eerste uur georganiseerd door Irish Club of the Netherlands & Stichting Popdistrict samen. Dit jaar worden de duizenden bezoekers die voor het feest naar Den Haag trekken verwelkomd door de Ierse Ambassadeur Kevin Kelly en Wethouder Saskia Bruines, het publiek kan rekenen op shows van onder meer Ierse folkbands More Power To Your Elbow, Bunch of Bastards en The Kilkennys, een whiskeyproeverij & dansoptredens van de beste Ierse dansscholen van Europa. Op de groen-wit-oranje getooide Grote Markt in Den Haag wordt een groot buitenpodium opgericht en ook in de omringende cafés is van alles te beleven. Sinds enkele jaren is de wereldberoemde Ierse pub O'Casey's partner van het festival; de Ierse pub in Den Haag is zelfs bekroond tot beste Ierse pub van de wereld. Bij O’Casey’s beperkt het feest zich niet tot 1 dag: net als in Ierland gaat het hier van vrijdag t/m dinsdag 17 maart los met live muziek en dansoptredens.

Over St. Patrick's Day
- St. Patricius, of Paddy heeft volgens de legende alle slangen de zee in gejaagd               
  waardoor er nu geen slangen in Ierland leven.
- Hij gebruikte een shamrock (klavertje 3) als symbool voor de heilige 3-eenheid  
  van het Katholicisme. Nu samen met de Harp die o.a. op Guinness logo voorkomt,  
  embleem van Ierland geworden.
- Tijdens St. Patrick’s Day worden er wereldwijd zo'n 13 miljoen glazen Guinness  
  bier gedronken - meer dan het dubbele van een normale dagelijkse hoeveelheid.
- Je móet iets groens dragen op St. Patrick's Day. Zo niet, dan loop je het risico
  geknepen te worden door leprechauns - dwergen met een oranje baard. Wees 
  gewaarschuwd: leprechauns bevolken de stad op deze dag in grote getale.

15 maart 2020, 10de St. Patrick's Day festival op De Grote Markt en in de omringende café's in Den Haag.

Uiteraard zal ook in de vele Ierse pubs die ons land rijk is aandacht besteed worden aan St. Patrick's Day, vaak met live muziek, houd dus vooral het programma van je lokale pub in de gaten.