In Eindhoven gaat concertreeks De Maandag van Van Meurs seizoen 20/21 van start op 7 september met The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra.

Vanwege de coronamaatregelen verhuist De Maandag van Van Meurs dit seizoen naar de 2de Foyer van het Muziekgebouw in Eindhoven. Hier kunnen ze een situatie creëren waar op veilige afstand van elkaar van de concerten en van een drankje kan worden genoten.

Ankie Keultjes van Meurs stelt de eerste concerten vast voor:

7 september: The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra

We openen het seizoen met een absolute topper uit België:  The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra, een ‘all star’ cast uit de Belgische Americana scene. Het album ‘Time of Day’ werd door niemand minder dan Malcolm Burns geproduceerd (bekend van o.a. Emmylou Harris en Bob Dylan). The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra brengt een opzwepende mix van Americana, blues, roots en hier en daar een toefje Zuid Amerikaans. Als u wilt weten wie er schuil gaan achter deze Rielemans familie, klik dan op de ticket link maar ik zal u verklappen dat er een paar oude bekenden bij zitten die in Meneer Frits al enkele malen veel indruk maakten.

14 september: Marla & David Celia + Ags Connolly

Op 14 september hebben we een combinatie van twee uitersten op ons podium. Als eerste David en Marla Celia, David is afkomstig uit Canada en Marla uit Duitsland en hoewel zij een totaal andere muzikale achtergrond hebben (Marla in de klassieke muziek en opera en David als singer songwriter) vonden zij elkaar bij toeval op een festival en dat leidde dan uiteindelijk tot deze zeer vruchtbare muzikale samenwerking met als resultaat het mooie folky album ‘Daydreamers’.

Ags Connolly is uit heel ander hout gesneden, als je naar zijn onversneden country songs luistert zou je verwachten dat hij afkomstig is uit Texas en qua uiterlijk zou hij een broertje kunnen zijn van Otis Gibbs. Niets van dat alles is waar, Ags groeide op in Oxfordshire in Zuid Engeland aan de oever van de Theems maar hij doet zeker niet onder voor de grote namen van de American country scene. Met zijn collectie enigszins melancholieke country songs doet hij het gezegde eer aan ‘Country, that’s three chords and the truth’. Zijn stemgeluid wordt wel vergeleken met dat van de uit Oklahoma afkomstige John Moreland.

In de VS heeft hij inmiddels ook al veel vrienden gemaakt, diverse grootheden spelen mee op zijn album en Tom Russell omschreef hem als volgt , ‘Killer…Ags has that old Lefty Frizzell feel in his voice’ tja, dan hoor je erbij in de States…

21 september: Paris Texas + Alexandra Alden

Op 21 september gaan we weer eens naar het zuiden, of, liever gezegd, het zuiden komt hierheen in de persoon van ‘Paris Texas’. Deze naam doet natuurlijk denken aan de beroemde film van Wim Wenders, maar het is de naam die werd gekozen door singer songwriters Gerrit Hüppertz en Dave Crockaert voor de formatie waarmee zij hun liefde voor de americana en bluegrass voor het voetlicht brengen. De teksten die zij schreven voor deze groep zijn gebaseerd op hun ervaringen tijdens vele reizen naar Amerika en zij worden bijgestaan door Maarten Michielsen, contrabas, Jan Michielsen, mandoline en Dirk Peeraer, dobro.

Alexandra Alden (24) is een Maltese muzikante die tegenwoordig woonachtig is in Rotterdam. Hier studeerde zij vorig jaar af aan het Codarts Conservatorium. Ze begon al jong met het schrijven van muziek en poëzie en op haar zevende begon ook haar passie voor zang. Haar gevoel voor poëzie en muziek groeide en langzaam ook het verlangen om op het podium te gaan staan. In haar tienerjaren ontdekte ze de akoestische gitaar en begon hierop haar eerste nummertjes te schrijven. Haar nieuwsgierigheid en haar behoefte om ‘alles wat belangrijk is te comprimeren tot iets simpels’ wordt de drijvende kracht achter Alden’s prachtige songs. Sommigen beschrijven haar muziek als ‘minimalistische folk’ met invloeden van Nick Drake en Joni Mitchell, geïnspireerd door de warmte en zonneschijn van Malta en de invloeden van het Britse erfgoed.

NB Dit concert zal plaatsvinden in de Kapel van Domus Dela.

28 september: Kai Strauss & The Electric Blues All Stars

Op 28 september halen we met Kai Strauss een geweldig bluesfenomeen naar het Muziekgebouw. Kai Strauss zal begeleid worden door zijn ‘Electric Blues Allstars’. Hij sleepte in Duitsland diverse malen de Duitse Blues Award in de wacht. Zijn stijlvolle solo’s zijn diep geworteld in de authentieke Chicago Blues stijl, en een live concert van deze band is een ware belevenis die je niet mag missen!

5 oktober: Dries + Dixie Rose

En dan putten we op 5 oktober nog maar eens uit het beste dat onze zuiderburen te bieden hebben:
Allereerst de onvolprezen Dries (Dries Bongaerts), die met zijn doorleefde stem en rauwe, uit het leven gegrepen teksten en niet te vergeten vaardig gitaarspel, een diepe indruk achterlaat bij zijn publiek. Onverbloemd eerlijk, strijdvaardig, het kleine en het grote leven beschrijvend in zijn teksten, puurder kan een singer songwriter haast niet klinken.

De Dixie Rose Band is geformeerd rond het Belgische koppel Dag Luijten en Anniek Raedschelders. Dixie Rose brengt een aanstekelijke mix van country, pop, blues en Americana, altijd recht vanuit het hart, vindingrijk gearrangeerd en met prachtige meerstemmige zang.

12 oktober: Martha Fields

En ja, op 12 oktober hebben we toch een Amerikaanse zangeres zover weten te krijgen dat ze deze kant op komt, en dit is mogelijk omdat zij een groot deel van het jaar doorbrengt in Frankrijk. We hebben het hier over Martha Fields, een enthousiaste en innemende Texaanse die tijdens haar diverse tours in Nederland al menig hart wist te veroveren. Met haar roots stevig geworteld in de country en Americana heeft zij ook hier in Europa enkele virtuoze begeleiders gevonden die zich in deze stijl helemaal thuis voelen, Manu Bertrand op dobro, banjo en resonator gitaar en Urbain Lambert op elektrische gitaar. Een optreden van Martha Fields zou zomaar eens op een enthousiast feestje uit kunnen draaien.

19 oktober wordt z.s.m. bekend gemaakt.

Alle concerten vinden plaats in de tweede foyer van het Muziekgebouw in Eindhoven tenzij anders aangegeven en de aanvang is 20:45 uur.

Tickets via: https://www.muziekgebouweindhoven.nl/nl/agenda/themas/58/De_Maandag_van_Van_Meurs/

Meer info over alle concerten: https://www.demaandagvanvanmeurs.nl.