-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-
Eigenlijk zit er helemaal niet zoveel verschil tussen toen en nu, zo vertellen ze. Toen is dan de Middeleeuwen en nu is dus anno 2023. En tsja, de liefde en allerlei andere perikelen speelden ook toen al een grote rol in het leven. Daar werden toen al liedjes over gemaakt en damestrio Zinder weet ze een lekker fris kleinkunstjasje mee te geven tijdens de presentatie van hun debuut-ep Restyled in Poppodium Phoenix in Breda.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Muzikanten Martijn Kuijten, Björn van der Doelen en Ruud van den Boogaard gaan in de reeks Vergane Glorie op Omroep Brabant op zoek naar de verhalen achter markante Brabantse figuren en maken daar liedjes over. En onder de noemer Vergane Glorie treden ze ook op met die liedjes, gisteravond waren we getuige van een heerlijke Brabants gemoedelijke try-out in een bomvolle Ad van Meurszaal van 't Rozenknopje in Eindhoven. 

-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-
En weer was het raak in De Rozenknop in Eindhoven. De muziek van het Amerikaanse Marty O’Reilly Trio valt moeilijk in een hokje te stoppen, maar voor en tussen het publiek in de Ad van Meurszaal ontvouwde zich gisteravond een boeiend muzikaal schouwspel ergens op het raakvlak van americana, folk, blues, soul en jazz.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
De organisatie van de derde Celtic Night in Nuenen toont zich vooraf al tevreden vanwege de goede opkomst en dan moeten de bands nog beginnen. Roos Trio & Friends brengt als zestal het publiek in een gezellige stemming met fijne traditionals, het trio Four of a Kind legt de lat nog wat hoger en speelt een ijzersterke set vol eigen instrumentalen en een paar liedjes.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
In de voetsporen van Townes Van Zandt en Steve Earle maakt Grayson Capps prachtige verhalende liedjes met af en toe een rauw randje. En hij doet zeker niet onder voor die grootheden. Soms zijn de stukken mooi ingetogen, andere keren lekker stevig schurend, maar telkens weer boeiend. Gisteravond was hij samen met begeleider Corky Hughes voor het eerst in 't Rozenknopje in Eindhoven waar hij een uitverkochte Ad van Meurszaal in volle overtuiging platspeelde.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Willem Vermandere mag dan al 83 zijn, en de term breekbaar dient zich al snel aan als hij begint te zingen, maar zijn bevlogenheid is er nog altijd. Zo bleek gistermiddag in Oisterwijk waar de Westvlaamse bard met zijn trio een fijne sfeer creëerde. Zijn karakteristieke 'vertellementen' vormen een warm muzikaal bad waar de bezoekers van het GUO-concert in Tiliander zich graag in lieten onderdompelen.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Hoewel de naam van singer-songwriter Malcolm MacWatt (nog) niet echt bekend is hier en het optreden in De Rozenknop in Eindhoven pas laat was geboekt zaten er toch nog enkele tientallen liefhebbers in de Ad van Meurszaal gisteravond. En die luisterden met volle aandacht naar deze ongepolijste Schotse parel die een prachtige folky draai weet te geven aan zijn eigen stijl van americana. 

-door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-
Afgelopen weekeinde bezochten we drie concerten met een eigen karakter: een sterke cd-presentatie van Harry Hendriks & band met Nederlandstalig werk, een ronduit indrukwekkende voorstelling van het Niki Jacobs Quintet in het Jiddisch en mooie Ierse klanken van het duo Fling. Gemene deler? Ze komen allemaal uit Nederland.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Met een heerlijk dynamisch optreden speelde het Canadese muzikantencollectief The Hello Darlins de zaal plat bij de Americana Mondays in Eindhoven gisteravond. En americana is een stijl die ze als gegoten zit, want de muziek is zo divers als het genre, jaren '70 funk, gospel, blues, folk, rock en hier en daar een snufje bluegrass of texmex om het niet af te leren, deze band is van alle americanamarkten thuis.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Hij mag dan een Ier zijn, John Blek richt zich bepaald niet op traditionele folk. De singer-songwriter uit Cork City schrijft zelf zijn wondermooie liedjes, met onder meer Tim Hardin en Nick Drake als voorbeeld. Zijn intense zang weet te raken tot op het bot, terwijl zijn gevoel voor humor een luchtig tegenwicht biedt, zo bleek gisteravond in Eindhoven.

Afgelopen weekend was de Ierse band Altan in Nederland voor een tweetal concerten in Zaandam en Oisterwijk. De groep is niet vaak in ons land te zien, dus beide zalen waren nagenoeg uitverkocht. Het publiek genoot met volle teugen van de dynamische instrumentalen en ingetogen ballades. Natuurlijk werden de concerten ook vastgelegd in beeld en geluid.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Wat een mooie avond werd het gisteren in Het Klooster in Nuenen. Het Iers Sessie Festival organiseert af en toe ook losse optredens en zij hadden The Lasses uitgenodigd. Dit damesduo is weliswaar onbekend bij een deel van het publiek, maar vanaf de eerste noot wordt er muisstil geluisterd naar de fraaie samenzang van twee stemmen die een levendig muzikaal gesprek aangaan in fijne traditionals en sterk eigen werk.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Singer-songwriters Anna Tivel en Jeffrey Martin zijn een koppel, maar geen duo, al lenen ze wel hun vocalen bij elkaars sets. Zij is fijn poëtisch ingesteld, hij is van de mooie verhalen, maar voor allebei geldt dat ze ijzersterke literaire liedjes brengen in een pure eenvoud waar muisstil naar geluisterd wordt bij Meneer Frits in Eindhoven. 

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
In de reeks Aidan Presents in 't Rozenknopje in Eindhoven werden we gisteravond verrast door een heerlijke folky sfeer bij het eerste optreden ooit in Nederland van BOBBIE en Pileos, jong singer-songwritertalent uit Parijs. Met hun prachtige stemmen, mooi eigen werk, een paar sterke covers en een heel fijne traditional overtuigden ze het publiek in een boeiend optreden om nog lang aan terug te denken.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Bij de eerste tonen van de melodica krijg ik kippevel. Een instrumentale intro bij Gerard van Maasakkers? Dat is anders dan anders, maar dan volgt een vertrouwd nummer, De Lucht Zit Nog Vol Dagen. ZALD'MHEBBE! zit vol van dit soort prachtige kleine details en sterke oude en nieuwe liedjes, die verhalen over het stadsleven en andere dingen die Gerard bezighouden. En hoewel hij inmiddels boven de zeventig is lijkt zijn stem zeker niet minder te worden, die is en blijft warm met een lichthees randje, zo bleek dit weekeinde bij de première van zijn nieuwe programma in het Parktheater in Eindhoven.

-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-
Muzikanten konden niet optreden, maar wel platen maken in de afgelopen twee jaar. En soms ontstaat er dan een bijzondere combinatie, in dit geval is dat het samenwerkingsverband tussen de legendarische Iain Matthews (Fairport Convention, Plainsong, Matthews' Southern Comfort...) en de ijzersterke sideman BJ Baartmans (Hidden Agenda Deluxe, Carter Sampson, Oh Susanna, Jack Poels, Frans Pollux...). Gisteravond zagen we een mooi en boeiend optreden van de Matthews Baartmans Conspiracy bij De Maandag van Van Meurs in Eindhoven. 

-door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-
Maanden van reikhalzend uitzien naar een concert, duimen dat het door kan gaan en steeds hoger gespannen verwachtingen resulteerden gisteravond in twee prachtig zinderende sets  door The Fugitives en Walt Wilkins & Friends. Het was een volle bak bij de Maandag van Van Meurs en het publiek werd verwend met oorstrelende samenzang en sterke liedjes.

-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-
Een klein, maar aandachtig publiek was gisteravond in Gemert getuige van een optreden van TSOP skg, en ik hoor u al denken “wie is dat nou weer?”. Welnu, hij komt uit Griekenland, is zo midden twintig en studeert aan het conservatorium in Utrecht. Hij maakt muziek dus, en is een getalenteerd singer-songwriter die liedjes maakt vanuit zijn hart, zo konden we constateren.

-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-
Muisstil luisteren de bezoekers van het eerste GUO-concert in ruim anderhalf jaar tijd naar de soms eeuwenoude liederen, vertolkt door Lorcán Mac Mathúna en zijn kompanen. Het trio laveert ergens tussen traditie en toekomst, waarmee ze het goed gevulde zaaltje in Fletcher Hotel Boschoord in Oisterwijk weten te boeien van begin tot eind.

-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-
Wie zich gisteravond in Eindhoven verheugd had op het fijne 'prairie'-geluid van The Deep Dark Woods zal wellicht heel even teleurgesteld zijn geweest, maar het 16de seizoen van De Maandag van Van Meurs kende toch een fraai begin. Met ingetogen passie, zijn kenmerkende fragiele stem en overtuigende donkere folkklanken wist frontman Ryan Boldt, die zijn band helaas thuis moest laten, ook in zijn eentje de aandachtige luisteraars voor zich in te nemen.