- door Henk, foto Martijn Lieffers -
Dubius werkt na haar goed ontvangen debuutalbum ‘Ongewone Dag' alweer volop aan nieuw repertoire. Tijdens een concert deze zondagmiddag 20/11 bij Folkcafé Tilburg waren er naast bekend materiaal van hun eersteling drie nieuwe songs te horen (Op Zee, Nachtrijder en Nazomer), met een voorname rol voor de mondharmonica en redelijk ingetogen. Prachtig was in dat opzicht ‘Nazomer' met melancholieke zang van Roel Seidell. Teksten als ...Alles is stil (...) Mooier dan dit zal het nooit zijn... waren ingebed in een donkere sound op bas, gitaar en lyrische nyckelharpa en viool.

Luisterconcert
Het optreden in muziekpodium Paradox was een luisterconcert. Daar hadden enkele aanwezigen niet op gerekend. Die wilden swingen en zolang dat niet kon zetten ze hun conversatie ongegeneerd voort. Respectloos tegenover de muzikanten en jammer voor alle bezoekers die wel wilden luisteren....

Voor hen die Dubius voor het eerst hoorden waren de Nederlandstalige teksten die Dick Dijkman zong vanwege slordige articulatie moeilijk te volgen, iets wat de andere zanger Roel Seidell beter afging. Instrumentaal stond de band als een huis.
De jonge bassist Niels Keijzer was aardig op dreef.

niels keijzer
Niels Keijzer

Er waren sterke harmonieën van doedelzak, viool en tin whistle in de nummers ‘Minnen' en ‘Zij is anders'. ‘Ongewone Dag' klonk buitgewoon stemmig, ‘Lentebruid' dynamisch. ‘Straatmuzikant' kende een bewogen intermezzo op nyckelharpa en viool. En de breekbare zang van Seidell in ‘Ruitenwisser' werd gevoelvol omgeven met een nieuw arrangement waarin naast het van cd bekende gitaarspel van bassist Keijzer nu ook plaats was voor Dick Dijkman op mandoline, Marcel Grotens op nyckeharpa en Peter van den Bos op viool.

Uiteindelijk kwamen de ‘kletsers' toch nog aan hun trekken met vlottere instrumentalen, een dynamische uitvoering van ‘Paaldans' en de al even aanstekelijke toegift ‘De Slager'.

Als je Dubius (en meer nog het publiek) zo bezig hoort is goed voorstelbaar dat ze een drummer willen inpassen in hun sound. Veel publiek kan kennelijk niet zonder. Dubius heeft een optie op een nieuwe repetitieruimte, waar ook een drumkit kan blijven staan. Dat geeft mogelijkheden. Ze zijn rustig op zoek naar een drummer. Ook zijn ze nog aan het uitzoeken hoe ze het 'drumverhaal' precies gaan toepassen in hun muziek.

Folkcafé Tilburg ontvangt de volgende keer in Paradox op zondagmiddag 18/12 de Belgische groep Dazibao. In januari staat Aggieland op het programma en voor februari en maart zijn er opties op de Belgische groepen Tref (dat dan haar nieuwe album presenteert) en Deux Accords Diront.