Image

Baobab

L'Orchestre Baobab
Tropische muziek om bij weg te smelten

In de tijd dat Senegal's bekendste muzikant Youssou N'Dour bekendheid verwierf, waren er vele groepen en orkesten die elkaar om het hardst concureerden. Een van die groepen was l'Orchestre Baobab, een van de meest geliefde afrikaanse danskapellen.
In 1982 werd Baobab - toen nog onder leiding van Balla Sidibé - wereldwijd bekend met het sterke album Pirates Choice. Ook nu nog speelt deze veelkoppige band diezelfde mix van zuidamerikaanse (salsa, cha cha cha) en afrikaanse ritmes (Senegalese mbalax-ritme).

Orchestre Baobab werd in 1970 geformeerd om te spelen in de splinternieuwe Baobab-nachtclub, samen met muzikanten die later een belangrijke rol in de Senegalese muziekscene zouden gaan spelen. Sommige sterren van toen zijn ook nu nog bekend. Meest bekende voorbeeld is misschien wel Thione Seck.

Baobab is in de loop der jaren geregeld van samenstelling veranderd. Vele zangers kwamen en gingen. Na een gigantische dip begin jaren negentig - de groep viel uiteen - kreeg gitarist Barthelemy Attisso halverwege de jaren negentig een telefoontje van zanger Balla Sibidé of hij geen zin had de oude band weer bij elkaar te brengen. En bij platenfirma World Circuit had men er ook wel oren naar. Onder leiding van Youssou N'Dour - die altijd een groot bewonderaar van Baobab geweest was - en met Buena Vista-ster Ibrahim Ferrer als speciale gast - werden opnamen gemaakt in Londen. Vier opnieuw gearrangeerde oude Baobab klassiekers plus een vijftal nieuwe songs. Tropische muziek om bij weg te smelten, die onder de titel Specialist In All Styles, opnieuw de hele wereld over ging.

Dit hernieuwde succes duurt nu al een paar jaar. Of het zal bestendigen is de vraag. Aan de festivals zal het niet liggen. Baobab staat er deze zomer op heel wat, zoals Montreux, Dranouter en onlangs tijdens de twintigste Music Meeting in Nijmegen. De Senegalezen konden daar met hun kleurrijke, fraaie rumba maar weinig mensen aan het dansen krijgen. Benieuwd hoe dat hier in Dranouter uitpakt.

www.orchestrabaobab.co.uk/