Image

Calexico

Calexico
Hoe warm muziek én muzikant kan zijn...

De Amerikaanse band Calexico heeft een goede live-reputatie, met haar warme en soms mysterieuze Mexicaanse/Californische mariachiklnaken. Vorig jaar schreeuwde het publiek op Lowlands en op Rock Werchter alsmaar om meer. Het gaat hier dan ook om de top uit de alt.country.

Calexico, de band rondom zanger Joey Burns en drummer John Convertino, leunt nu en dan sterk tegen Mexicaanse muziek, maar put net zo gemakkelijk uit folk, country en soms zelfs jazz. Het repertoire vertoont ondanks die afwisseling een fraaie samenhang. Dat ligt vooral aan de intimiteit die de nummers kenmerkt. De kracht van Calexico schuilt in een perfecte instrumentbeheersing. Die stelt de bandleden in staat iedere keer schijnbaar moeiteloos van stijl te wisselen.

Eerder dit jaar stond in het Brabants Dagblad een recensie n.a.v. een concert dat Calexico gaf in Tilburg. Enkele citaten:
...Het gemak waarmee Convertino de trom roert is ongekend. Evenals het huilende geluid van de pedal steel, bespeeld door Paul Niehaus. Ook mooi om te zien: de snelheid waarmee Jacob Valenzuela en Martin Wenk van instrumenten wisselen. Fungeren ze de ene keer als percussionist, dan weer vormden ze de blazerssectie. Het melancholische geluid dat ze uit hun trompetten halen, zorgt voor een Mexicaans sausje...

Burns en Convertino mogen dan wereldsterren zijn, ze lopen absoluut niet naast hun schoenen. Net zo warm als hun muziek is hun houding bijvoorbeeld tegenover de familie van twee van trouwste fans die bij een ongeluk om het leven kwamen. Eind 2002 kapseist voor de kust van Gambia de Senegalese ferryboot Le Joola. Onder de bijna tweeduizend slachtoffers bevinden zich twee Nederlanders, Roel (34) en Lisette (32) Arendshorst, broer en zus. Roel en Lisette waren grote fans van Calexico. De muzikanten droegen hun sterke cd Feast of Wire aan Roel en Lisette op. En als Calexico optreedt in Nederland zijn de heren niet te beroerd even op bezoek te gaan bij de ouders van Roel en Lisette. Alleen dat al is een reden om deze groep een warm hart toe te dragen.

www.casadecalexico.com/