Image

Toon van Mierlo en Harald Bauweraerts van Embrun

Embrun
energiek, subtiel & swingend

De jonge Vlaamse groep Embrun staat deze zomer op nogal wat festivalpodia. We zagen Embrun vrijdagavond 3 juli op het gezellige kleinschalige festival Na Fir Bolg in Vorselaar (Tussen Herentals en Turnhout). Na Dranouter staan ze op Folkwoods en de week daarna deelt deze energieke groep op vrijdagavond 20 augustus het podium met Ambrozijn en Mes Souliers Sont Rouge op het Deerlycke Festival in Deerlijk (tussen Gent en Kortrijk).

Embrun onwikkelt zich in navolging van AedO tot een baanbreker voor de hedendaagse dansfolk. Het Balfolk voor een groot publiek op de festivals behoeft enige power. Daar horen als het aan jonge bands als AedO en Embrun ligt percussie (drums) en elektrische bas bij. Embrun bewees op Na Fir Bolg dat het net zo kan stomen als AedO.

Embrun kan vrolijk klinken als 'n Manu Chao, is sterk in de Bretonse andro's (toegift met Toon van Mierlo op bombarde, of was 't een schalmei?), maar schuwt het experiment niet. Ze spelen eigen composities en tal van traditionele dansjes als gigue, scottish, wals en bourrée.

Embrun beschikt meer nog dan Aedo over een verfijnde detaillering. Boeiend zijn in dat opzicht de subtiele duels tussen Toon van Mierlo en Harald Bauweraerts. De een (Toon, ook Fluxus, Naragonia, Griifr en Musaraigne) op doedelzak en alles waar je op blaast, de ander (Harald, inderdaad de broer van de Laïs-zangeres Jorunn) op draailier, die hij nu en dan zelfs als zingende zaag laat klinken. Centraal in de groep staat Bert Leemans, een volleerd chromatisch accordeonist. Ludo Stichelmeyer (drums, djembé, cachon) en Jonas Scheys (el.basgitaar en gestreken contrabas) vormen een hechte stevige ondersteuning.

Embrun onstond tijdens de winter van 2003. Vijf jonge vrienden. Vijf muzikanten die samen enthousiaste muziek maken en die er al even enthousiast hun publiek mee inpakken. Hippe dansbare muziek op oude instrumenten. Waar zij komen is het bal, is het feest. Een optreden van Embrun betekent zoveel als energie; energie op het podium, energie in de muziek, energie om op te dansen, getint door een fijn gevoel voor mooie melodieën. Beentjes van de vloer, dus…

Harald Bauweraerts: Draailier
Ludo Stichelmeyer: Drums, percussie, accordeon
Toon van Mierlo: Doedelzakken, fluiten, trekzak, bombarde, klarinet, schalmei
Bert Leemans: chromatische accordeon, gitaar
Jonas Scheys: Bas

Zie ook: www.embrun.be