Dranouter 1975 - 2004


Image

Het affiche van het eerste festival in '75

Van speelplaats
tot etnogroove tent

- door Henk -

Het is ongetwijfeld met de nodige pinten gepaard gegaan. Rond de tafel in folkclub De Zon op de Dorpsplaats 4 in Dranouter is het plan gegroeid voor het eerste folkfestival. De Nederlandse muzikant Alfred den Ouden stond aan de wieg. Hij was via allerlei omzwervingen in de Westhoek beland. Hij vormde met violiste Kristien Dehollander in Kemmel meer dan 'n muzikaal stel. Samen begonnen ze in '74 in het naburige Dranouter het café De Zon voor kleinkunst en volksmuziek. Eind dat jaar werd daar het eerste optreden verzorgd door de legendarische Amerikaanse banjo-speler/zanger Derrol Adams.

Den Ouden haakte in '81 als festival-organisator af. De vzw Folkfestival Dranouter werd opgericht, met als voorzitter Marnique Deswarte en secretaris Piet Lesage. Zij zijn dat tot op de dag van vandaag. Alfred Den Ouden komt overigens tegenwoordig elk jaar graag naar het festival. Nu op de dertigste editie van zijn geesteskind staat hij op de afsluitende avond om 21 uur op het podium van de Theatertent.

Eén dag
Het eerste festival duurde één dag. Iedereen heeft nu de mond vol over het Boombal, maar toen - reeds in '75 - was er op het festival Bal Populair door Rue de Village. Het festivalterrein was de speelplaats van de toenmalige jongensschool. Er speelden 8 groepen. Het festival trok zo'n 300 bezoekers.

Iedereen was enthousiast en naar voorbeeld van de Franse en Zwitserse festivals, zoals dat in Nyon, werd het volgende festival uitgebreid naar drie dagen. Vrijdag's tuinfeest bij De Zon. Zaterdag en zondag concerten in de open lucht, 't was gelukkig prachtig weer. 's Avonds na 20 uur trok iedereen het dorp in voor Bal Populair rond De Zon. Er kwamen dat jaar 1800! man naar het festival.

Toen Alfred den Ouden overigens op zoek was naar een weiland om het festival naar te verplaatsen kwam hij terecht bij Lucien Deconinck uit de Koudekotstraat. In het begin kreeg deze boer veel negatieve en wantrouwende reacties van zijn dorpsgenoten: "Al dat langharig, werkschuw tuig…". Toen ging het over 2 hectare waar het festival nu ruim zesmaal zoveel in beslag neemt.

Tenten
In 1977 werd het voor het eerst een tentenfestival. Het festival lokte toen al 2600 toeschouwers. Een jaar later waren er dat 5000. Eind jaren '70 had Dranouter zich geprofileerd als Folkfestival naar Angelsaksisch model met groepen uit voornamelijk Engeland, Vlaanderen, Frankrijk en Nederland.

Stagnatie
In de jaren '80 kwam folk in verdrukking. De groei van het festival stagneerde. Maar het ging desondanks onverdroten voort. Het trok in die jaren drie- tot vijfduizend toeschouwers - veelal oudere verstokte folkliefhebbers.

Midden jaren tachtig mocht folk weer. De radio toonde belangstelling. Radiomaker Dree Peremans speelde daarin een constructieve rol. In '84 leidde dat op het tiende festival tot de eerste mega-namen op het affiche: Alan Stivell en The Dubliners. In '88 maakte de Europese Radio Unie opnamen die in 12 landen werden uitgezonden. De naam van Dranouter was internationaal gevestigd.

Verjonging
Vanaf eind jaren tachtig werd er breder geprogrammeerd. Verjonging werd doorgevoerd in de organisatie. Wereldmuziek en fusies tussen genres deden hun intrede. De interesse groeide, waardoor meer 'grotere namen' konden worden geboekt.

In 1995 steeg het toeschouwersaantal tot 45.000. In die tijd ontlook de tweede folkrevival met groep als Ambrozijn, Fluxus en Laïs. Kadril had de moeilijkste tijd doorstaan en was een voorbeeld voor jonge muzikanten.
De nieuwe generatie muzikanten kreeg als kind de folkmuziek met de paplepel ingegoten. Aan de hand van hun ouders bezochten ze de volksmuziek-stages in Gooik bij Herman Dewit (Kliekske) cs.

Cult
Steeds meer jonge mensen trokken naar de folkweide in Dranouter. Scholieren spraken aan het eind van het schooljaar af elkaar te onmoeten op de camping bij Dranouter. Het festival werd cult. In 1997 barstte het festivalterrein bijna uit zijn voegen met meer dan 65.000 toeschouwers. Sindsdien is de oppervlakte nagenoeg verdubbeld, werd het publiekscomfort gevoelig vergroot. De gigantische concerttent deed zijn intrede. Nu komen er zo'n 80.000 bezoekers.

't Folk
Sinds twee jaar heeft het festival haar eigen honk in de vorm van Muziekcentrum 't Folk aan de Dikkebusweg. Het ligt op 100 meter van waar het ooit allemaal begon. Er is het multimediale museum Folk Experience in gevestigd en zijn ondermeer het hele jaar door concerten en workshops. Zowel de traditionele 'folkies' als de 'new tradition'-aanhangers komen er aan hun trekken. Het Radio-1 programma De Groote Boodschap heeft er haar studio ingericht vanwaaruit het op de donderdag voor het festival live een voorbeschouwend programma uitzendt. Voorheen deed de Groote Boodschap dit vanuit een hotel/restaurant op de Kemmelberg.

Etno-groove
De jongste ontwikkeling is het Boombal. Op Dranouter is de Clubtent bijvoorbeeld de hele zaterdag gereserveerd voor de honderden enthousiaste dansers. Ook van de laatste twee jaar is de etno-groove tent waar bijvoorbeeld het grensgebied tussen folk en dance aan bod komt.

Dranouter is nu toonaangevend, niet enkel in België, maar in heel West-Europa.

Bronnen: ondermeer jublieumboek 25 jaar Dranouter

Affiches

Een selectie uit de namen op de 29 voorafgaande affiches:

'75:
Rue de Village, De Snaar, Albion Morris Men.

'76:
Martin Carthy, De Spelemannen, The Watersons.

'77:
Wannes van de Velde, Passadena Roof Orchestra, Boys of the Lough

'78:
La Bamboche, Gerard van Maasakkers, Le Grand Rouge

'79:
Pierre Bensusan, Dick Gaughan, Martin Simpson.

'80:
Rum, Walter De Buck, Aristide Padygros

'81:
The Fisher Family, André Bialek, Visöntö

'82:
Paddy Glackin, John Kirkpatrick, Al O'Donnell.

'83:
Fairport Convention, Swan Arcade, The Chieftains.

'84:
The Dubliners, Alan Stivell, Kapelye.

'85:
Albion Band, Ossian, Riccardo Tesi.

'86:
Kate and Anna McGarrigle, Flaco Jimenez, The Klezmorim.

'87:
Tri Yann, Steeleye Span, The Men They Couldn't Hang.

'88:
The Furey's & Davey Arthur, Billy Bragg, Malicorne.

'89:
Miriam Makeba, Richard Thompson, Ashley Hurchings.

'90:
Donovan, Michelle Shocked, Johannes Kerkorrel

'91:
Nanci Griffith, Suzanne Vega, Dan Ar Braz.

'92:
Tom Paxton, Kirsty MacColl, Les Negresses Vertes.

'93:
The Pogues, Mikis Theodorakis, Indigo Girls.

'94:
Khaled, Branduardi, Christy Moore.

'95:
Ry Cooder, Los Lobos, Mary Black.

'96:
Elvis Costello, Clannad, Emmylou Harris.

'97:
Sinead O'Connor, Noa, Mari Boine.

'98:
Patti Smith, Kodo, Dulce Pontes.

'99:
Nick Cave, James Taylor, I Muvrini.

'00:
16 Horsepower, Alan Stivell, Ambrozijn.

'01:
Paul Weller, Laïs, Youssou N'Dour.

'02:
Michael McGoldrick, Ray Davies, Willem Vermandere.

'03:
Daniel Lanois, Berregüetto, Mes Souliers Sont Rouge.

'04:
The Chieftains, Alan Stivell, Celexico