Image

Goran Bregovic

Goran Bregovic
Aanbeden en verafschuwd

Goran Bregovic begon ooit als bassist in een Joegoslavische rockband (hij werd geboren in in 1950 in Sarajevo). In de tachtiger jaren maakte hij muziek bij films van vooral Emir Kusturica. "Time of the gypsies" (ook bekend als Le Temps des Gitans), La Reine Margot (Queen Margot) en Underground.

Bregovic is een duizendpoot. Zo maakte hij de laatste jaren een 'typisch grieks album' met de Griekse zanger George Dalares, een 'sensueel turks album' met de Turkse zangeres Sezen Aksu en twee donkere albums met Poolse zangeressen. Hij werkt ook met westerse musici. Op de cd Ederlezi, een soort verzamelaar, hoor je ook nog mensen als Iggy Pop en Scott Walker die een nummer doen. Op het album Tales and songs from weddings and funerals werkt hij met groot orkest, waarmee hij een paar jaar geleden indrukwekkende concerten gaf.

Maar al zijn albums en projecten klinken toch steeds als Bregovic. Het komt telkens neer op een adembenemende mix van Balkan-klanken. Hij voegt verschillende tradities samen. Hij werkt steeds vanuit de traditie, waarin zigeunermuziek en de klanken van de Oosteuropese dorpsbrassbands de basis vormen. Hij zet daar dan een ritmesectie onder en voegt de broodnodige melancholie toe, voorzover die nog niet uit het traditionele materiaal sprak. Het resultaat is vitale maar ook droevige muziek die de een raakt en die de ander verafschuwt. Voor de een klinkt zijn veelkleurige muziek te overgeproduceerd, voor de ander is het juist ontroerend goed.

Zie ook: www.goranbregovic.co.yu