Image

Leoparleur

Léoparleur
Wereldse swing uit Straatsburg

We hadden nog nauwelijks van Léoparleur gehoord, toen deze Franse band begin dit jaar op het folkfestival in Zwolle aangekondigd stond. Ze sloten het festival af en dat deden met zo'n overtuiging dat het niet verbaast dat Dranouter ze nu ook geprogrammeerd heeft. Onze recensenten waren na het feest dat Léoparleur in Zwolle bouwde enthousiast:

...Ondanks de taalbarrière (Fransen en Engels spreken blijft een ongelukkig huwelijk) was er al snel contact tussen publiek en groep en werd er volop geswingd. De stemming werd nog beter toen de groep voor het podium tracteerde op een rondje Pernod. Léoparleur heeft niet de klasse van bijv. Debout sur le Zinc of Mes Souliers sont Rouges. Maar is alleszins geschikt om een festival als dat van Zwolle feestelijk te besluiten. Het officiële gedeelte wel te verstaan. De groep bleef 's nachts nog lang actief tijdens de gezellige "afterparty". De contrabassist van Leoparleur had een zwenkwieltje onder zijn instrument geschroefd, zodat hij er gemakkelijk mee rondom de bar kon crossen....

Léoparleur, dat is gewoon 'LéOparleur', het is te zeggen: feeërieke feestmuziek en poëtische 'valse et java' gebracht door een stelletje goedgeluimde 'gamins de la rue'. Het muzikale gezelschap Léoparleur uit Straatsburg brouwt een cocktail van non nonsens rock'n roll, aanstekelijk en sensueel, opzwepend en passioneel. De groep houdt van het spektakel tijdens optredens, heeft een zwak voor theatrale cabaret en sprookjesachtige taferelen. De teksten putten zowel uit 'la vie quotidienne', als uit lang vergeten zeemanslieden en fantastische sprookjes uit het Oosten, dit alles aangevuld met 'eigen verzinsels en schalkse volkswijsheden'.

Met reeds meer dan 200 concerten verspreid over heel Frankrijk (Marseille, Lille, Pau, Grenoble, Montpellier, Lyon, Besançon, Brest...en regelmatig ook Duitsland en België) kan Léoparleur steunen op heel wat podiumervaring die ze maar wat graag zou exporteren naar de rest van Europa. Het album 'Revoir la Mer' opent alvast heel wat mogelijkheden hiertoe. Niet gebonden aan land of taal, exploreert Léoparleur in 'Revoir la Mer' een wereldlijk gamma aan stijlen en ritmes: van 'chanson rock' over arabisch-andalousische flamenco tot de Balkan-zigeunermuziek... Léoparleur voegt alles samen tot er een geheel eigen sound ontstaat. Revoir la Mer is vooral ook een jazzy plaat, die sterk refereert aan de fanfare-tradities en de Franse musette. In Frankrijk scoorde Léoparleur vorig jaar de ultieme zomerhit met 'C'est fini' afkomstig van dit album.

Gewapend met een prima accordeonspeler (Simon), een charmante saxofoniste/zangeres (Maya), een olijke zanger-gitarist (Josef), een stijlvolle contrabassist (Grégory), catchy drummer (Doudou) en een allroundbediener van électro-apparatuur (Fritz), vormt Léoparleur een sterk geheel. Het optreden tijdens op Dranouter zal een van de eerste keren zijn dat deze dynamische band te beleven is in België.

Discografie:
Revoir la mer - Leoprod/PIAS France 2002

Zie ook: www.leoparleur.com