Image

Maskesmachine

Maskesmachine
Waag het niet ze te vergelijken met Laïs!

Maskesmachine komt naar Dranouter met het programma Plaktang, een reisverslag dat de maskestrip in zes nummers samenvat. Plaktang is ook vastgelegd op een mini-cd die 9 mei werd voorgesteld met een concert in café Capital in Antwerpen. Plaktang is ontstaan tijdens het wachten op een lift in een tankstation en werd daar voor de eerste keer opgevoerd. Onder deskundige begeleiding van Tom Pintens (Zita Swoon, 2000 Monkeys) is de muziek vastgelegd in een eerste afgewerkt produkt, een mini-rock&roll-cd.

Op het podium staan nu 4 maskes en 'n gast, want wat is nu een maskesmachine zonder gast, dat is gelijk ne schrift zonder kaft, nen otto zonder naft. Charmant irritant! Maskesmachine is een origineel Vlaams meidengroepje, maar waag het niet hen te vergelijken met Laïs. In Vlaams dagblad het Nieuwsblad reageerden de vier Antwerpsen op die suggestie met: "Wat gemakzuchtig. Gewoon omdat wij ook meisjes zijn, meerstemmig zingen en dat in het Nederlands doen!?"

Makesmachine straalt rock & roll uit en een hoop levensvreugde. Dat doen ze eigen wijze met vier stemmen, handen, voeten (in klompen of tapschoenen), oude fietsonderdelen, castagnetten, viool en ukelele. Eén man mag hun daarbij op zijn contrabas bijstaan: Dajo De Cauter.

Ze noemen wat ze zelf maken 'mini rock 'n roll': "Rock 'n Roll op een maskesmanier". Maskesmachine zingt hitgevoelige nummers als Douchke pakke. Twee van de Maskes, Barbara Van Hoestenberghe en Liesbeth Swings hoorden we al eens eerder op een album van Think of One. In het Vlaamse dagblad De Standaard kwam Barbara Van Hoestenberghe aan het woord. Even citeren:
... ,,We maken frisse muziek'' (...) ,,We hebben een ambigue relatie met het woord folk: dat heeft zo'n negatieve bijklank, iedereen denkt direct aan oude volksdansjes met een drummachine eronder. Maar onze muziek is wel geïnspireerd door volkse muziek, het is moderne muziek die volksmuziek zou kunnen zijn, omdat we nieuwe songs schrijven die heel dicht bij de leefwereld van mensen van nu staan.''...

...De maskes -- ,,naast mij nog een Liesbeth en twee Eva's'', dixit Barbara -- spelen al een jaar of vier samen. Het vijfde lid is de enige man in het gezelschap, de bassist Dajo De Cauter, die letterlijk kwam aanfietsen. ,,We waren aan het repeteren, in een woonwagen, toen Dajo voorbij fietste. Hij gluurde door het raam binnen en zo zagen we dat hij een bas bij had.''....

Maskesmachine zijn:
Liesbet Swings (zang, ukulele),
Barbara Van Hoestenberghe (zang, viool),
Eva Van Deuren (zang, percussie),
Eva Eriksson (zang, charango, accordeon)
Dajo De Cauter (contrabas).

Zie ook: www.maskesmachine.be