Image

Panta Rhei

Panta Rhei
Grenzen met smaak overschreden

Panta Rhei zagen we een paar terug op Dranouter. Het achttal viel toen tegen. Niet vanwege muzikale kwaliteit, maar door gebrek een uitstraling. Met hun cd Strides maakte deze Belgische groep begin 2003 echter dermate indruk dat een plek op in de Kleine Concerttent meer dan verdiend is.

De samenstelling van Panta Rhei is in de loop der jaren vaak gewijzigd. Nu is de groep ingedikt tot zes muzikanten: Steve Houben: sax & fluit; Didier Laloy: diatonische accordeon; Pascal Chardome: gitaar; Kathy Adam: cello; Stephan Pougin: percussie; Arne Van Dongen: contrabas. Deze muzikanten hebben naam en faam opgebouwd in klassieke muziek, jazz, chanson en folk.

Panta Rhei doet haar naam eer aan: 'Alles stroomt, alles is in beweging'. In een dynamische maar ook verfijnde speelstijl vlechten tal van stijlen zich ineen. Het ene moment hoor je oosteuropese muziek, dan weer klassiek, arabisch of iers. Maar ook muziek uit Bretagne, de Balkan, Scandinavië passen in hun veelkleurige pallet.

Panta Rhei bracht in 1997 zijn eerste CD uit: 'Hopa!'. Inmiddels hebben ze reeds vier full CD's en een mini-CD uitgebracht. Over de laatste cd Strides was de pers unaniem lovend. Op Folkforum.nl kreeg dit album een hoge waardering: 9-. We schreven ondermeer:

...In de nieuwe samenstelling is er meer uniformiteit in de klank ontstaan. In het nieuwe kleurenpallet is veel "hoog" verdwenen doordat de twee violisten de groep hebben verlaten...
...Panta Rhei is typisch zo'n folkgroep van deze tijd, zoals je die wel meer ziet in België en ook in Scandinavië. Grenzen worden opgezocht en met smaak overschreden. Dansen als de bourée worden inventief bewerkt tot wonderschone luistermuziek. Hier en daar dansbaar, maar dat is al lang niet meer de bedoeling. Het fraaiste voorbeeld van deze benadering is de manier waarop de typisch slepende Zweedse polska wordt benaderd in het nummer Danse pour L'Elan. Als je niet zou weten dat het hier Panta Rhei betrof, zou je zweren dat 't gaat om een kruisbestuiving tussen Scandinavische jazzblazers en traditionele muziek. Dan Gisen Malmquist is niet ver weg, zullen we maar zeggen...

Zie ook: www.pantarheimusic.com/