Image

Willem Vermandere

Passchendaele Vredesconcerten
met unieke line-up

- door Henk -
Vorig jaar hebben ze het beklonken. Piet Chielens, de bezieler van de jaarlijkse Passchendaele Vredesconcerten, en de leiding van het Folkfestival Dranouter. Vanaf de jubileumeditie van Dranouter in 2004 worden de vredesconcerten om het jaar op Dranouter uitgevoerd. Het andere jaar blijven ze in het van de kaas bekende dorp Passendale, tussen Ieper en Roeselare.

In de najaar van 1917 werd rond Passendale een gruwelijke slag uitgevochten. Als het dorp op 10 november dat jaar wordt veroverd door de Britten blijken er aan beide zijden in totaal zo'n 250.000 soldaten te zijn gesneuveld. De gehele Vlaamse Westhoek is trouwens doordrenkt van het bloed van 'duizend en duizend soldaten, altijd iemands vader, altijd iemands kind', zoals Willem Vermandere indringend zingt. Ook rond Dranouter zijn tijdens de loopgravenoorlog duizenden slachtoffers gevallen. Vanaf het festivalterrein is het grote kruis te zien dat een van oorlogskerkhoven markeert, vlak achter Muziekcentrum 't Folk. Dranouter is dan ook geen vreemde plek voor een duo-rol aangaande de vredesconcerten.

Grote Oorlog
Dit jaar wordt voor het eerst een groot deel van de vrijdagavond de kleine concerttent geplaatst in het teken van de Eerste Wereldoorlog, of de Grote Oorlog zoals die in Vlaanderen nog steeds genoemd wordt. Niet enkel de Passchendaele Suite staat in het teken daarvan. Ook het afsluitende concert deze avond door Yannis Markopoulos wordt opgedragen aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en wordt uitgevoerd met een Europees jeugdorkest. En het openingsconcert in de kleine concerttent wordt die avond verzorgd door Panta Rhei, ook al een gezelschap dat eerder meewerkte aan een van de Passchendaele Vredesconcerten.

Piet Chielens
De Eerste wereldoorlog heeft Piet Chielens altijd bezig gehouden. Bovendien was hij al vroeg een gepassioneerd folkliefhebber. 1 + 1 = 2, dus ontsproten de Vredesconcerten aan zijn brein. Hij is overigens ook een van de grote mensen achter het museum In Flanders Fields in Ieper, dat de gruwelen van de Grote Oorlog op een aangrijpende manier naar deze tijd haalt. Een museum dat je als Dranouter-ganger minstens eenmaal moet hebben bezocht.

Vanaf '92 nodigt Chielens elk jaar een aantal muzikanten uit om een internationaal concert te creëren, dat is gebaseerd op de tragische gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen, en dat een hedendaagse boodschap van hoop en schoonheid inhoudt. Het uitgangspunt is steeds een reflectie over die Eerste Wereldoorlog. Sinds de allereerste voorstelling op Wapenstilstand 1992 in de Sint-Audomaruskerk van Passendale heeft Vredesconcerten Passendale een groot aantal concerten, 9 CD's, tentoonstellingen en publicaties opgeleverd.


Image
June Tabor

June Tabor
Sommige Vredesconcerten werden maar één keer uitgevoerd, anderen gingen na de creatie in Passendale, op tournee in binnen- en buitenland. Elk jaar worden steeds andere muzikanten bijeengebracht. Dit keer is het voor het eerst dat er een soort 'best-of' wordt gebracht. Uit de enorme rij muzikanten die de afgelopen jaren de vredesconcerten vorm gaven, is een fraaie selectie gemaakt. Natuurlijk behoort daarbij de Engelse kleine maar o zo grote koningin van de folk, June Tabor.
Piet Chielens zei eens over haar: "Ik hoorde June Tabor met Plains of Waterloo en And The Band played Waltzing Mathilda. En ik wist: dit is juist, dit is de manier om het te vertellen. Ik wist op dat moment dat de muziek zo oprecht was, omdat de gevoelens over die oorlog werden uitgedrukt. Dit was niet het grote nationale verhaal, het ideologische verhaal, maar gewoon het verhaal van de mensen. Van toen af aan ben ik blind gaan geloven in de oprechtheid van de emotie van folk en de directheid die ervan uit gaat."


Image

Image

Bram Vermeulen - Patrick Riguelle

Naast June Tabor staan nu op het podium: Bram Vermeulen (zang, piano, accordeon), Willem Vermandere (zang, klarinetten gitaar), zanger/gitarist Patrick Riguelle (ooit zanger van Kadril, nu vaak op de Vlaamse tv als leider van de Laatste Show-band) en de zuidfranse fanfare Une Anche Passe: Laurent Audemard (klarinetten, Languedoc hobo), Alain Charrié (cabrette, Languedoc hobo, piccolo), Francois Fava (saxen), Henry Donnadieu (tenorsax), Katou Philibert (tenor tuba), Birgitte Mouchel (euphonium), Pierre Peyras (bastuba) en Denis Fournier (drums en percussie).

Albums
De Passchendaele Vredesconcerten hebben tot nu toe de volgende albums opgeleverd, met een keur aan muzikanten:

1993: 'We died in hell - They Called it Passchendaele'
met o.a.: June Tabor, Shoshanna Kalish, Kristien Dehollander, Marwan Zoueini & the Lone Tree Orchestra.

1995: 'We're here because we're here'
met o.a.: Willem Vermandere en groep, Coope Boyes & Simpson, Norbert Detaeye.

1996: 'Passchendaele Suite'
met o.a.: Panta Rhei en Coope Boyes & Simpson.

1997: 'Gentle Men'
met o.a.: Robb Johnson, Roy Bailey, Vera Coomans, Koen de Cauter.

1999: 'Ledwidge: Songs of Peace'
met o.a. Sean Tyrell, Fergus Feeley, Alfred den Ouden, Peter Derudder, Filip Vanrobaeys.

1999: 'Le Grand Troupeau'
met o.a.: Une Anche Passe, Koen de Cauter, Patrick Riguelle, Wouter Vandenabeele.

2000: 'Oorlog aan den oorlog'
solo-project van Bram Vermeulen.

2002: 'La Grande Revue des Cyclistes- Tegenstroom'
met o.a.: Piet Chielens, Herlinde Ghekiere, Steven Decraene ende familie De Cauter (Koen, Waso, Vigdis, Dajo en Myrddin).

2003: 'Citizens of Death's Grey Land - Grijsland'
met o.a.: Wiet van Leest, Vera Coomans, Tom Theuns, Thomas Devos, Claudine Steenakkers, Herwig Stok, Louis van de Leest, Peter Schneider.
Zie ook:
http://peaceconcerts.passendale.go.to
http://www.inflandersfields.be


Image

Une Anche Passe