Image

Sidsel Endresen

Sidsel Endresen
Een stem uit duizenden

Sidsel Endresen is een hele grote naam uit de Noorse jazz-scene. Misschien nog het meest bekend door haar samenwerking met toetsenman/producer/label-eigenaar Bugge Wesseltoft. Het produkt van hun laatste samenwerking "Out Here In There" (2000) leverde Endresen haar zoveelste Noorse Grammy op.

Sidsel schrijft sinds 1990 muziek voor tal van theater- en dansvoorstellingen. Ze was festival-componiste voor enkele grote jazzfestivals. Tourde door heel Europa en trad ook daar op de vooraanstaande festivals op. Ze ontving verschillende onderscheidingen waarond drie Noorse Grammies. Ze heeft 13 albums uitgebracht en speelde als gast een rol op vele andere cd's. Sidsel doceert aan de Norwegian State Academy of Music.

De stem van Sidsel Endresen ligt zo'n beetje tussen die van Marian Faithfull en Lori Anderson. Meestal zingt ze haar 'new music' in het Engels, soms in het Noors. En het is geen makkelijke muziek die ze maakt. Ze schuwt het experiment niet. Soms op geheel eigen wijze "scattend" over de mechanische beats van begeleider Bang. De muziek van Endresen wordt wel eens vergeleken met Biosphere. Dezelfde intensiteit en soberheid. Muziek die teruggebracht is tot de essentie met weinig ritmische input of een herkenbaar instrumentarium waardoor er alle ruimte ontstaat voor die fabelachtige stem.

Ze zal op Dranouter waarschijnlijk begeleid worden door Christian Wallomrød (piano) en Jan Bang (electronica).

www.jazzlandrec.com/sidsel_bio.html