Image

Zangeres Henriette Sennenvaldt

Under Byen
Van klassiek tot vervormde zaag

Het heavy drumwerk tegenover de klassieke cello, piano, viool en een stevig vervormde zaag en de vederlichte vocalen maakt van de Deense groep Under Byen een zeer origineel geheel. Je hoort evengoed invloeden uit klassiek als uit jazz en folk.

Under Byen is in alle opzichten een groep die precies weet wat ze wil. Aan het verzoek van "geïnteresseerde" platenlabels om in plaats van het Deens in het Engels te gaan zingen werd niet voldaan.
Tweede zangeres (en mede-oprichtster) Katrine Stockholm houdt absoluut niet van reizen. Ze doet als het aan haar ligt alleen mee als de groep in Denemarken speelt. Maar ze is nu toch al in België - in Brussel heeft de groep een groot huis gehuurd waarin ze zich terugtrekken om nieuw op te nemen - dus zal ze in Dranouter waarschijnlijk niet ontbreken (zou de afstand Brussel - Heuvelland onoverkomelijk zijn?...).

De band is momenteel echt hot. Zo stond ze onlangs met succes op het grote Rosskilde Festival en begin dit jaar op Eurosonic in Groningen. Maar de band verwierf haar eerste bekendheid via een omweg: eerst ontdekt worden door het Amerikaanse blad Rolling Stone, voordat je in Europa erkenning krijgt. Dat is wat er met Under Byen gebeurd is. RollingStone recensent Andrew Dansby schreef naar aanleiding van een concert in New York het volgende:
"The group is fronted by Henriëtte Sennenvaldt, who with all apologies to Portishead's Beth Gibbons, is the most striking chanteuse to cross the Atlantic since Nico (and a markedly better singer than Warhol's muse). Sennenvaldt has a piercing pixie-ish timbre to her voice that will undoubtedly draw comparisons to Bjork. But her croon is more sensoues and less generally weird"........

De bezetting:
Henriette Sennenvaldt: zang, teksten
Katrine Stochholm: melodica, piano, zang, composities
Thorbjorn Krogshede: piano, orgel, basklarinet
Nils Gröndahl: Viool, zaag, lapsteel
Morten Larsen: Drums
Myrtha Wolf: Cello
Sara Saxild: Bas
Anders Stochholm: Percussie, accordeon, harmonica, gitaar.

Under Byen releases:
Puma (ep) - 1997
Veninde I Vinden (single) - 1998
Gå Ind I Lyset (single) - 1999
Kyst (album) - 1999
Remix (minialbum) - 2001
Det Er Mig Der Holder Træerne Sammen (album) - 2002
2 Ryk Og En Aflevering / 2 Moves And A Pass / Kick'n'Rush (soundtrack album) - 2003
Live at Haldern Pop (ep) - 2004

De eerste full-cd van Under Byen, Kyst, wordt deze zomer opnieuw uitgebracht.

Zie ook: www.underbyen.dk