nb: de namen waarachter een (P) staat, worden in een apart portret nader belicht.
Roep het portret op door opp de (P) te klikken.
Paul:
Minder bekende namen kunnen
uitgroeien tot dé verrassing
- door Paul -
Voor de 30ste editie van Dranouter werd de folkliefhebber in de gelegenheid gesteld om via de website een stem uit te brengen op groepen die men nog eens terug wil zien. Het resultaat van die stemming vind ik nogal verrassend. Niet zozeer dat het gros van de gewenste acts Vlaams/Belgisch is met gekende namen als bijv. Laïs, Flip Kowlier, K's Choice, Tom Barman, Arno, Kadril of Sioen. Wel dat een groep als de Chieftains (P) op de eerste plaats van dat wensenlijstje staat en dat daarnaast namen als Clannad, Stivell (P) en de Levellers opduiken. Het contrast tussen de moderne Belgische bands en die "oudjes" vind ik opvallend. De organisatie van Dranouter neemt zijn publiek serieus. Uit de top 20 van de meest genoemde bands zal meer dan de helft aantreden op het festival.
Gelukkig is Dranouter 2004 meer dan een "best off" festival. In het programma zijn een paar minder bekende groepen opgenomen die tot dé verrassing van het festival kunnen uitgroeien. Voordat ik daar aan toekom in vogelvlucht een paar namen.
Uit het Ierse contingent Flook (P) en Gráda (P). Beiden met een zeer sterke live-reputatie. Of die reputatie overeind blijft op het grote podium van Dranouter zal nog moeten blijken. Ik had ze liever in de kleine concerttent gezien.
Nog zo'n sterke naam: At First Light (P). Ik zag ze afgelopen jaar op de Celtic Night in Lommel aan het werk. Grote klasse! Aangekondigd met John McSherry en Micheal McGoldrick. Ik ben benieuwd of McGoldrick er ook inderdaad bij is. Ze staan voor het komend seizoen (weer) geprogrammeerd op de genoemde Celtic Night in een andere line-up. Daarin géén McGoldrick maar zangeres Tina McSherry, zus van John en nog bekend van de formatie Tamalin.
Tsja en dan Moya Brennan (P) en de Chieftains. Ik zal een slag om de arm houden omdat ik met name over de begeleidings band van Moya Brennan (met 4 leden van Galldubh erin) goede berichten heb gelezen. Ik heb echter ook haar laatste CD beluisterd en daar werd ik allerminst vrolijk van. De Chieftains (P) is een grote naam maar hun laatste CD's zijn eigenlijk alleen maar interessant door de talrijke grote namen uit de Amerikaanse muziek die hun medewerking verleenden. Het blijft dus afwachten met welke gastmuzikanten de Chieftains zullen aantreden. Die kunnen misschien nog voor enige opwinding zorgen in de voorspelbare Chieftains muziek. Ook benieuwd naar de vervanger/ster van de overleden harpist/pianist/clown Derek Bell.
Een groot aantal Belgische bands dit jaar. Opvallend afwezig: Ambrozijn. Die had ik zeker verwacht vanwege hun nieuwe muzikale koers en hun zopas uitgebrachte CD "Botsjeribo" Een paar namen pluk ik eruit. Sioen (P) imponeerde op Route 04 en treedt nu aan met een uitgebreide band (strijkkwartet, 3 backing vocals + extra blazer). Folk² (P) herbergt een aantal grote namen uit de Belgische folkwereld (uit Laïs, Fluxus, Ambrozijn) en de wat oudere maar nog lang niet versleten Kris de Bruyne.
Waarschijnlijk voor het laatst met Eva op Dranouter: Kadril. Maar niet alleen uit nostalgische overwegingen zal ik bij het Kadril concert aanwezig zijn. De Gallicische zangeressen van Alumea zullen met Kadril op het podium staan. En dat betekent dan weer dat we nummers van de prachtige dubbelaar "La Paloma Negra" te horen zullen krijgen.
Sois Belle overtuigde op het folkfestival in Zwolle 2004. K's Choice bestaat (tijdelijk) niet meer maar broer en zus Bettens zijn beiden aanwezig. Sarah (P) in een solo-set, Gert als muzikant in Venus in Flames. Misschien wat minder gekend/populair maar groepen als (BUB) en Panta Rhei (P) maken muziek van bijzondere klasse en zijn echte aanraders.
De clubtent zal dit jaar het domein worden van de (Boom)baldansers. Lirio, Embrun (P) en Aedo vormen op zaterdag de opmaat tot het Boombalbombardement. Mijn voorspelling: de clubtent zal te klein blijken te zijn!!
Ik moest wel even slikken toen ik las dat De Dolfijntjes, een Vlaamse pretband, op zondag in de Grote Concerttent afsluiten. Dat lijkt mij toch meer een groep voor in de dranktent.
Vorig jaar kwam een van de beste groepen van het festival uit Zweden (Ranarim). De Noordelijke inbreng is dit jaar niet erg groot maar met Under Byen (P), Sidsel Endresen (P)en Utla (P) origineel en verrassend. Het is de omgekeerde weg: eerst ontdekt worden door het Amerikaanse blad Rolling Stone, voordat je in Europa erkenning krijgt. Dat is toch precies wat er met de Deense groep Under Byen (P) gebeurd is. RollingStone recensent Andrew Dansby schreef naar aanleiding van een concert in New York het volgende:
"The group is fronted by Henriëtte Sennenvaldt, who with all apologies to Portishead's Beth Gibbons, is the most striking chanteuse to cross the Atlantic since Nico (and a markedly better singer than Warhol's muse). Sennenvaldt has a piercing pixie-ish timbre to her voice that will undoubtedly draw comparisons to Bjork. But her croon is more sensoues and less generally weird"........
Het heavy drumwerk tegenover de klassieke cello, piano en viool en de verderlichte vocalen maakt van Under Byen een zeer origineel geheel. Ook een groep die precies weet wat ze wil. Aan het verzoek van "geïnteresseerde" platenlabels om in plaats van het Deens in het Engels te gaan zingen werd niet voldaan. Tweede zangeres (en mede-oprichtster) Katrine Stockholm houdt absoluut niet van reizen. Ze doet alleen mee als de groep in Denemarken speelt. Ze zal er dus waarschijnlijk op Dranouter niet bij zijn.
Sidsel Endresen (P) is een hele grote naam uit de Noorse jazz-scene. Misschien nog het meest bekend door haar samenwerking met toetsenman/producer/label-eigenaar Bugge Wesseltoft. Het produkt van hun laatste samenwerking "Out Here In There" (2000) leverde Endresen haar zoveelste Noorse Grammy op. De stem van Sidsel Endresen ligt zo'n beetje tussen die van Marian Faithfull en Lori Anderson. Meestal zingt ze in het Engels, soms in het Noors. En het is geen makkelijke muziek die ze maakt. Ze schuwt het experiment niet. Soms op geheel eigen wijze "scattend" over de mechanische beats van begeleider Bang. De muziek van Endresen wordt wel eens vergeleken met Biosphere. Dezelfde intensiteit en soberheid. Muziek die teruggebracht is tot de essentie met weinig ritmische input of een herkenbaar instrumentarium waardoor er alle ruimte ontstaat voor die fabelachtige stem. Ze zal op Dranouter waarschijnlijk begeleid worden door Christian Wallomrød (piano) en Jan Bang (electronica).
Nog zo'n eigenzinnig gezelschap: Utla (P). Dit trio heeft inmiddels 5 (slecht gedistribueerde) Cd's op haar naam staan. Zij maken van de traditionele Hardanger muziek nieuwe, spannende muziek door onvoorspelbare tempi en improvisatie. Percussionist Terje Inguset is voor mij dé uitblinker van Utla. Op hun laatste CD "Song" maakt Utla gebruik van een gastvocaliste: Berit Opheim. Niet aangekondigd voor Dranouter, maar wie weet.
Met het uitnodigen van de nieuwe Bretonse groep Toud'Sames (inderdaad: "allen samen") is er sprake van een beperkte Barzaz-reünie. Helaas geen Yann-Fanch Kemener of Gilles le Bigot, maar wel Jean Michel Veillon (fluit), Alan Genty (bas) en de Ierse Breton David "Hopi" Hopkins (percussie). Nog twee grote namen completeren deze band. Dominique Molard (percussie) en Lors Jouin (zang). Nog niets van Toud'Sames gehoord maar met een dergelijke ritme-sectie zal het ongetwijfeld swingen als een trein.
Nog niet genoemd maar alleszins de moeite waard: Calexico (P), Passchendaele Suite (P), Mariza, Leoparleur (P), Yannis Markopoulis (P), Coope, Boyes & Simpson, Zuco 103. En natuurlijk laat ik me graag verrassen door nieuwe namen (Erener) of andersoortige verrassingen.
Zeker is dat er op de festivalweide moeilijke, zo niet onmogelijke muziekkeuzes gemaakt dienen te worden. Ook zeker: Dranouter 2004 biedt genoeg kwaliteit voor een mooie 30ste editie!