nb: de namen waarachter een (P) staat, worden in een apart portret nader belicht.
Roep het portret op door opp de (P) te klikken.

Henk:

Je zou je graag in tweeën,
of drieën willen splitsen

- door Henk -
Terecht wijst Paul in zijn voorbeschouwing op een aantal bijzondere 'onbekendere' namen zoals die van de Scandinavische vertegenwoordigers Under Byen (P), Utla (P) en Sidsel Endresen (P) en het Franse gezelschap Toud'Sames. Een zichzelf respecterend festival als Dranouter heeft zondermeer de functie om dit soort nouveautees in haar programmering te verwerken. Ik ga er ook zeker naar luisteren. Toch zullen velen zich minstens zo zeer verheugen op de gouwe ouwen die deze jubileum-editie met zich meebrengt: Stivell (P), Chieftains (P), Moya Brennan (P), Orchestre Baobab(P), Goran Bregovic (P), Yannis Markopoulos (P). Het liefst had ik Christie Moore weer eens gezien, maar zijn gezondheid - hartproblemen - gebiedt hem geen al te grote fratsen meer uit te halen.

Vrijdag
Waar ik het helemaal op heb staan is Calexico(P) en het Passchendaele Vredesconcert (P). Als je het programma bekijkt zie je dat ik wat dat betreft nog net mazzel heb. Ze staan beide op de vrijdagavond, maar gelukkig niet op hetzelfde tijdstip. De Passchendaele Suite van 20.30-23:00 in de kleine concerttent en Calexico vanaf 23:30 in de grote Concerttent. Yannis Markopoulos (P) is die avond ongeveer gelijktijdig geprogrammeerd met Calexico. Die Griek moet ik dus helaas vergeten.

De Amerikaanse muziek is slecht vertegenwoodigd op Dranouter, maar de enige van over de Atlantische Oceaan, Calexico, is dan ook helemaal top. In Nederland heeft Calexico al vaak geschitterd, maar voor het Vlaamse publiek zijn ze toch redelijk nieuw, dacht ik. Spannende maar ook vrolijke muziek. Wat deze alternatieve Amerianen ook zo aantrekkelijk maakt is hun sociale houding, zie (P).

De vrijdagavond is helemaal top. Je zou je werkelijk in tweeën of drieën willen splitsen. Laïs en Stivell (P) spelen tegelijk met de Passchendaele Suitte. Bij Alan Stivell moet je altijd weer afwachten wat hij doet. De laatste keer dat we deze levende Bretonse legende zagen klonk zijn band behoorlijk funky. Laïs was de afgelopen jaren al vier keer op Dranouter, toch zou ik ze na hun fraaie Douce Victime weer willen zien, maar ik kies vooralsnog voor de Passchendaele Suitte met June Tabor, Willem Vermandere, Bram Vermeulen, Patrick Riguelle en Une Anche Passe. Misschien sluip ik tussendoor even naar de Theatertent om te luisteren hoe de twee accordeonistes van Deux Accords Diront geëvolueerd zijn.

Ja, het wordt die vrijdag kiezen. Aan het begin van de avond spelen de Belgische toppers Panta Rhei (P) en Troissoeur gelijktijdig. Van het vervreemdende Troissoeur heb ik begin dit jaar nog genoten in Valkenswaard. Panta Rhei zag ik jaren terug voor 't laatst op Dranouter. Zoals ik er nu over denk wordt het Panta Rhei, zeker na die schitterende cd Strides. (19:00 in de Kleine concerttent). Daarvóór heb ik vast even gekeken hoe het Ierse Gráda (P) het ervan brengt als opener in de Grote Concerttent (17:30), maar er moet op dat moment ook wat gegeten worden…

Radio-uitzending
Het festival begint voor mij eerder. We zijn maandag voorafgaand aan het festival al in Dranouter. Mooi om te zien hoe de spanning oploopt en de laatste voorbereidingen worden getroffen. Hoe het dorp helemaal afgesloten wordt. Hoe de festivalcamping volloopt en alle mini-campings bij de boeren in de omgeving. Hoe de kroegen volstromen en het tot laat in de nacht feest is. Hoe de dorpsbewoners zich voor hun huizen installeren om al die vreemde folkies voorbij te zien trekken. En hoe het VRT-radioprogramma De Groote Boodschap het festival donderdagavond live aankondigt vanuit Muziekcentrum 't Folk aan de Dikkebusweg. Dat belooft wat: optredens van Coope Boyes & Simpson, Une Anche Passe, June Tabor (zie Passchendale Suitte), Folk2 (P), de Dolfijntjes, Maskesmachine (P) en Deux Accords Diront.

Zaterdag
Na al die muzikale hoogtepunten op donderdag en vrijdag, wordt voor mij zaterdag de dag van de ontdekkingen, maar zeker ook van de gezelligheid. Veel anderen ontmoeten die ook al jaren op Dranouter komen. Flink wat bijbuurten en de nodige pinten pakken. Voor mij is het inmiddels de twaalfde keer als ik 't goed heb. Halverwege de jaren tachtig een paar keer en dan vanaf half jaren negentig tot nu toe elk jaar.

Het begint zaterdagmiddag om 13 uur meteen met een dilemma, wordt het (BUB) of Flook (P). Het Belgische (BUB) speelde evenals Troissoeur, begin dit jaar in Valkenswaard. Uitstekend!. Toch wordt het voor mij Flook. De laatste keer dat ik dit Britse kwartet zag, op het International Folk Festival Tilburg in 2002, viel het iets tegen. Hun albums zijn echter fantastisch en dat zou ik graag toch nog eens live bevestigd willen zien.

Met het nodige heen-en-weer geloop tussen de Grote en de Kleine concerttent (telkens 800 meter heen en weer terug) wordt het vervolgens een ontdekkingstocht naar Folk2 (P), Utla (P) en Sioen Says Boem(P). Tussendoor leggen we dan geregeld aan in de clubtent om even mee te dansen bij Lirio, Embrun (P) en Aedo. Folk2 (P) belooft fraai te worden. De top van de Vlaamse Folk voor deze gelegenheid verenigd in één grote band die tal van klassiekers ten gehore brengt. Over Utla schrijft Paul in zijn voorbeschouwing al 't een en ander (zie ook P). Over de Genste singersongwriter Frederik Sioen was iedereen op het Route 04 festival begin dit jaar in Tilburg tamelijk enthousiast. Ik kon er niet echt warm voor lopen. Ik wil me deze keer laten overtuigen. Sioen wordt omringd door de nodige bijzondere gasten. (zie P).

In de clubtent is het zaterdagmiddag en - avond bal. Lirio is een van de weinige jeugdige Nederlandse balgroepen. Sinds kort is de groep versterkt met een zangeres. Benieuwd of er ook nog gezongen wordt. Het jonge Vlaamse talent Embrun overtuigde onlangs op het Na Fir Bolg Festival (P). Dat andere Vlaamse talent Aedo behoeft - ondanks de nog zeer jonge leeftijd van de groep - geen introductie meer.

Na even het warme sfeertje geproefd te hebben van het Senegalese Orchestre Baobab (P) wordt de uitvalsbasis voor de avond de Clubtent, die vanaf 20:00 wordt bedolven onder het Boombalbombardement. Boombal-initiator Wim Claeys (accordeonist Ambrozijn, GOZE en Tref) verzamelt de crème de la crème van de Belgische balmuzikanten om zich heen. Dat wordt de hele avond swingen, of - als je dat kunt - de scottish dansen, of de bourrée, of de cirkeldans, of de andro, en ga zo maar door. Tussen het dansen door wippen we even binnen in de Grote Concerttent bij Tom Barman & Guy van Nueten (zang, gitaar, piano). Ik was gecharmeerd van de ingetogen singer-songwriter aanpak op hun live dubbelalbum. Ook zal ik zeker even luisteren bij Kadril met het Paloma Negra-project en bij At First Light (P). Bij de Theatertent sta ik enkele keren stil om te horen hoe Lieven Tavernier (P) het er af brengt en Ivan Heylen (P). Na 12 uur 's nachts kunnen we nóg niet naar de bar, want dan vraagt Under Byen (P) in de Kleine Concerttent alle aandacht. Bij Leoparleur (P) in de Dranktent gaan we uiteindelijk gegarandeerd uit ons dak. Op het folkfestival Zwolle was het tenminste met deze jong Fransen goed raak.

ZONDAG
Flanders Ethno
moet je 'n keer meemaken. Vroeg opstaan, maar dat wordt beloond. Elke keer weer is het roerend te zien hoe al die jonge gasten na hun workshopweek zich trots maar ook soms verlegen presenteren aan het grote publiek. Jonge folkmuzikanten uit alle hoeken van Europa hebben elkaar al dagenlang hun eigen deuntjes en songs geleerd. En daar mogen wij vanaf 11:30 in de Kleine Concerttent naar luisteren. Prachtig!

Als we nog benen over hebben na al dat gedans zaterdag gaan we daar zondagmiddag onverdroten mee verder. In de clubtent staan dan Belgische jonge balgroepen als Meander, Anveld en Flint. Benieuwd ben ik naar de Franse balgroep Jef de Belle et les Flamands Rouges, die in de bezetting een didgeredoo meetroont.

Ongetwijfeld zullen we ons die middag laten afleiden door nostalgische klanken uit de Grote concerttent van Moya Brennan & Band (P) en van Sarah Bettens (P). Ook niet uitgesloten is dat ik Bal des Boiteux nog eens wil zien. Ik vond hun cd-presentatie op het festival Route 04 begin dit jaar buitengewoon overtuigend!

Traditiegetrouw zullen we zondagavond meer buurtend dan luisterend doorbrengen. Toch moet ik zeker gaan luisteren bij Alan Genty en zijn mannen, de groep Toud'Sames. Paul schreef er al 't een en ander over in zijn voorbeschouwing. Alfred den Ouden (P), de grondlegger van het festival, gaan we ook even met een bezoek vereren, terwijl ik echt nieuwsgierig ben Maskesmachine (P). The Chieftains (P) kennen we inmiddels van haver tot gort. Toch nog even kijken of ze een verrassing in petto hebben. Als we het vol houden gaan we 's nachts vast nog swingen bij Zuco 103 in de Etnogroovetent en bij DJ.Jåk in de Dranktent.