Image

Yannis Markópoulos

Yannis Markópoulos
Internationaal gewaardeerde Griekse muzikale god

Yannis Markópoulos is een oude getrouwe gast op Dranouter. Samen met Mikis Theodorakis speelde hij een vooraanstaande rol in het protest tegen de Griekse kolonels. Ongekend populair in Griekenland, maar dankzij zijn "Who pays the ferryman"-thema ook bij ons bij een groter publiek geen onbekende. Hij wordt in een adem genoemd met andere grote Griekse componisten als Theodorakis, Manos Hadjidakis en Stavros Xarchakos.

Markópoulos stamt uit een oude Kretenzische familie. In 1939 kwam hij ter wereld in Heraklion op Kreta. Op zijn achtste speelde hij mandoline, vijf jaar later klarinet en viool. In Athene studeerde hij politieke wetenschap en muziek. Waar hij in de muziek wereldwijd doorbrak is zijn politieke engagement altijd gebleven. Zo preekte hij in 1996 in Dranouter de vrede op de Balkan terwijl hij met grote gebaren en driftige passen zijn orkest opjutte. Ook nu weer komt hij met een vredesboodschap naar Dranouter. Hij draagt zijn concert - dat hij uitvoert met een Europees jeugdorkest - op aan de gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog. In die zin sluit zijn concert mooi aan op de Passchendaele Suite.

Yannis Markópoulos is initiatiefnemer van de beweging 'Terug naar de bron', die put uit de rijke bronnen van Griekenlands muzikale tradities, en dit combineert met moderne elementen. Aanvankelijk was het een muzikale stroming, maar later breidde het concept zich uit naar andere kunstvormen.

In 1977 leerde iedereen hem kennen door de muziek die hij schreef voor de beroemde Britse tv-serie Who pays the Ferryman. Toen had hij al tien jaar platen gemaakt. Later schreef hij nog meer muziek voor theater en film, naast 'gewone' muziek en meer klassiek gericht werk waaronder het bekende Lithurgie van Orpheus.

Het muzikale streven van Yannis Markópoulos is gericht op kwaliteit en vrijheid. Kwaliteit als contrast met gecommercialiseerd geluid; vrijheid als artistiek en menselijk ideaal. Als initiatiefnemer van 'Terug naar de bron' gebruikt hij tot de dag vandaag traditionele Kretenzische instrumenten naast symfonisch instrumentarium. Daarmee geniet hij internationaal hoog aanzien. Dit jaar was hij nog orkestleider bij de viering rond de toetreding van de nieuwe EU-lidstaten en de evenementen rond de olympische spelen in Athene.

http://www.yannismarkopoulos.gr/