Emmylou Harris: Ik doe niet aan name dropping

Naar aanleiding van de release van het jongste album van Emmylou Harris, Stumble Into Grace, had Louis Nouws van het blad Heaven een interview met de beroemde zangeres. Daarin gaat ze wat dieper in op het schrijven van songs. Hier dat deel uit het interessante artikel van Nouws dat in de jongste uitgave van Heaven verscheen:

..."Wrecking Ball (1995) laat me als vertolkster van andermans werk op de toppen van m'n kunnen horen. Persoonlijker dan dit kon ik songs niet interpreteren. Daardoor is dat album ook het startpunt van een nieuwe fase in m'n carrière. Ik kon eigenlijk alleen nog maar zelf gaan schrijven en ik stond er versteld van dat ik op mijn leeftijd - ik was toch bijna vijftig - in staat was me als artiest opnieuw uit te vinden."
Songs schrijven gaat haar niet gemakkelijk af. Ze zit er vaak aan te schaven en roept geregeld de hulp in van anderen, zoals haar vriendinnen de zusjes Kate en Anna McGarrigle. Ze kan putten uit een gigantisch netwerk van musici dat ze schijnbaar moeiteloos in stand houdt. Niemand kan een verzoek van Emmylou Harris weigeren, zoals ze ook zelf ook altijd zeer genereus anderen bijstaat. Of ze nu Dylan heten of The Dixie Chicks, Mark Knopfler of Buddy Miller, niemand doet vergeefs een beroep op haar. Op onnoemelijk veel albums is haar stem te horen.
"Ik zie een stem als een instrument. Voor Stumble Into Grace heb ik Julie Miller, Kate en Anna, Linda Ronstadt en Jane Siberry gevraagd mee te zingen. Puur om hun stemmen. Ik doe niet aan name dropping, een album commercieel interessanter maken door er wat namen op te zetten. Toen ik Here I Am schreef, hoorde ik de stem van Julie Miller al in m'n hoofd."
Strong Hand schreef ze in een nacht. Ze hoorde dat June Carter ziek was en belde dezelfde avond nog met Roseanna en Johnny Cash.
"June was een belangrijke figuur in de muziekscene van Nashville. Ze was er op een bepaalde manier altijd. Het nummer vloeide uit mijn pen alsof ik alleen maar het middel was om dat nummer naar buiten te brengen."...