Image

At First Light

At First Light
Uitmuntende interpretaties

At First Light staat op Dranouter aangekondigd met John McSherry en Micheal McGoldrick. Maar McGoldrick heeft het druk met tal van andere projecten, waaronder de band Capercaillie, zodat At First Light tegenwoordig in drie verschillende line-ups speelt. Zo staan ze voor het komend seizoen (weer) geprogrammeerd op de Celtic Night in Lommel, maar dan géén McGoldrick maar zangeres Tina McSherry, zus van John en nog bekend van de formatie Tamalin. In andere gevallen wordt McGoldrick vervangen door Francis Mcillduff op uillean pipes en bodhran. Bij bijzondere concerten (en daar mag je Dranouter zeker toe rekenen) treedt At First Light tegenwoordig in een vijfmans formatie aan. Dus mét McGoldrick op fluit en uillean pipes, de vaste mannen John McSherry (uillean pipes) Dónal O'Connor (fiddle en keyboards) en Tony Burne (gitaar), plus Gary O'Brien (bodhran, percussie).

November vorig jaar schreef onze recensent Paul over het concert dat At First Light gaf op de 5de Celtic Night in Lommel:
... Het leek wel een kleine Lúnasa reünie daar in Lommel. "At First Light"-leden Michael McGoldrick en John McSherry maakten in een ver verleden nog deel uit van deze band. "At First Light" is één van de groepen waarin McGoldrick actief is. Daarnaast vast band-lid van Capercaillie en ook met eigen band actief (zoals bijv. vastgelegd op de voortreffelijke "Fused"-CD). Het duo McGoldrick/McSherry vormt het muzikale brein van "At First Light". Wat op de gelijknamige CD "gewoontjes" klinkt (zo verwend zijn we inmiddels), is live een genot om naar te luisteren. Dan wordt duidelijk waarom McGoldrick tot de allerbeste fluitisten van de wereld behoort. En dan gaat het niet alleen over zijn uitnemende techniek en vingervlugheid, maar vooral door zijn interpretaties. Door tonen te verlengen, te variëren in tempo en toonhoogte, door van folk soms jazz te maken, houdt hij mij op het puntje van mijn stoel. Ongeëvenaard in zijn samenspel met uillean-piper McSherry. Ook gitarist Tony Burne overtuigde. Altijd in de ondersteunende, begeleidende rol maar met zeer veel dynamiek en power. Soepeltjes schakelend tussen ritme en melodie. Groot begeleider! Veel repertoire van hun gelijknamige CD, maar ook een Bretons stuk van Patrick Molard en een prachtige uitvoering van "James Brown's March". Op de "Fused"-CD met de nodige effecten maar hier in "uitgekleedde" versie zo mogelijk nog mooier. Hele kleine smet op hun optreden was het soms te prominente geluid uit de keyboards van Dónal O'Connor. Die was als violist aanmerkelijk beter op dreef...

Hoewel er dus verschillende samenstellingen mogelijk zijn komt At First Light hoogstwaarschijnlijk in de volgende bezetting:
John McSherry: uillean pipes,
Michael McGoldrick: fluit, uillean pipes,
Dónal O'Connor (speelde ook al met Clannad): fiddle en keyboards,
Tony Burne: gitaar,
Gary O'Brien: bodhran, percussie.

Zie ook: http://www.johnmcsherry.com/presskit.html