Dit jaar is er geen 48ste editie van Festival Dranouter, wel de coronaproof versie: de Dranouter Zomersessies XL. Van 5 t/m 8 augustus zijn er optredens van o.a. Bipolar Bows, Bart Peeters, Trio Dhoore, Flip Kowlier, Raske Drenge en Het Zesde Metaal. Er zijn geen weekendtickets of camping, kaarten worden per dag verkocht in festivalbubbels van 1 tot 8 personen.

Anders dan andere jaren, exclusiever, maar met even veel 'goesting' trekt Muziekmozaïek vzw met Gooikoorts de folkfestivalzomer op gang. De focus van Gooikoorts 2021 ligt op luisterconcerten van een hoog niveau en dit van 2 tot 4 juli 2021 in Gooik. Optredens zijn er van o.a. Pentaichon, Vox Bigerri, Airboxes, Laura Cortese Trio en WÖR.

Het bestuur van het Iers sessie festival Nuenen organiseert al jaren evenementen en activiteiten met Keltische folkmuziek en wil dit aan blijven bieden. Juist in deze tijden waarin mensen behoefte hebben aan positieve energie. Omdat de live evenementen met folkmuziek niet door kunnen gaan hebben ze een andere vorm bedacht en gaan ze op 17 april Celtic Spirits Nuenen online uitzenden.

Vanwege de aanhoudende Covid-19 maatregelen en de daarmee gepaard gaande onzekerheden kan het grootste Bluegrass Festival van Europa helaas niet doorgaan op de vertrouwde manier. Maar om de bezoekers toch iets in het vooruitzicht te kunnen stellen heeft het Rotterdam Bluegrass Festival in het laatste weekend van juni alternatieven gepland, in de vorm van online streams, een pakket voor thuis en een cd en LP met live opnames uit de eerdere edities, die alleen tijdens het weekend van 25 t/m 27 juni verkrijgbaar zal zijn en in beperkte oplage.

De Nederlandse balfolkband BmB heeft een debuutplaat klaar en wil die graag presenteren, maar dat kan niet met publiek en dansers, dus komt er een online festival: SofaFolk. Op 3 april is de livestream, waar BmB en het Vlaamse duo Airboxes het muzikale deel zullen verzorgen en er is zelfs een virtueel festivalterrein ontworpen.