Lykke Li, Fink, Art Brut, Red Snapper, Th' Legendary Shack*Shakers, Riverboat Gamblers en DJ Derek zijn toegevoegd aan het programma van Into The Great Wide Open, een nieuw meerdaags-festival van 4 tot en met 6 september op Vlieland. Tevens krijgt de randprogrammering steeds meer vorm. Beeldende kunst, film en kinderprogrammering zijn hierbij de drie pijlers.

Verspreid over het eiland zal het zogenaamde Arttrail te zien zijn, een aantal kunstwerken waarbij kunstenaars een plek op Vlieland hebben gekozen en in de aanloop naar het festival hun werk ontwikkelen. Ook film is een belangrijk onderdeel van het programma, in Podium Vlieland, het prachtige kleine filmhuis in de Dorpsstraat, zal een kwalitatief en artistiek interessant filmprogramma te zien zijn. Voor kinderen worden inspirerende activiteiten georganiseerd, er wordt een speciaal atelier ingericht als startpunt en ontmoetingsplek voor het hele weekend. Onder begeleiding van een team van ervaren kunstenaars wordt gewerkt aan kleine en grote kunstwerken. Ook zijn er ontdekkingstochten waarbij kinderen gaan 'Herrekijken'; op zoek naar gezichten in bomen en verhalen die te vinden zijn in de natuur.

De namen van alle bands en artiesten tot nu toe zijn: Emiliana Torrini, The Veils, Alela Diane, Johan, Lay Low, Efterklang, Kyteman's Hiphop Orkest, Lucky Fonz III, NO Blues, Tamango, Françoiz Breut, The Wave Pictures, Diego's Umbrella, Lykke Li, Fink, Art Brut, Red Snapper, Th' Legendary Shack*Shakers, Riverboat Gamblers en DJ Derek.

Lykke Li heeft al heel wat van de wereld gezien en dat is te horen. Deze Zweedse woonde met haar ouders enige tijd in Portugal en bracht vele winters door in Nepal en India. Ook leefde ze een tijdje in New York. Maar verwacht geen overdaad aan letterlijke muzikale vertalingen daarvan, maar een eigenzinnige jongedame die door het nomadenleven onconventioneel is geworden en buiten de lijntjes durft te kleuren. Het leverde het verrassende en opvallend rijp klinkende debuutalbum ‘Youth Novels' op, mede-geproduceerd door Björn (Yttling), van Peter, Björn & John. Haar indiepopliedjes in een fris elektronisch jasje zijn dromerig en dansbaar tegelijkertijd. Haar stem vrouwelijk en soms prettig kinderlijk. Website: www.myspace.com/lykkeli.

Fink zijn stem is het middelpunt van zijn muziek. Warm, vol en zo nu en dan een beetje hees. Gek genoeg zit deze singersongwriter op het befaamde Ninja Tune label, dat voornamelijk elektronische muziek uitbrengt. Minder vreemd als je verder terugkijkt in het verleden van Fin Greenall, die namelijk al een hele tijd bezig was als dj en producer. Als men goed luistert, is dat ook terug te horen in de muziek die hij nu maakt, groovy, soulvolle luisterliedjes met knap, ritmisch gitaarspel. Onlangs kwam zijn derde album ‘Sort Of Revolution' uit. Geen plaat vol verrassingen, maar die heeft zo'n sterke plaat ook helemaal niet nodig. Alhoewel, is dat niet John Legend op piano in ‘Move On Me'? Website: www.myspace.com/finkmusic.

Met Art Brut wordt hier niet de na-oorlogse kunststroming uit Parijs bedoeld. Maar wel de Engels-Duitse indierockband die haar naam eraan heeft ontleend. Niet dat de bandleden zichzelf ook als verstoten, crimineel of mentaal gestoord zien, maar omdat ze net als de volgelingen van schilder Jean Dubuffet destijds, wars zijn van hokjesdenken. Hun nieuwe wapenfeit ‘Art Brut vs Satan' is geproduceerd door niemand minder dan Pixies' Frank Black. Het album staat vol aanstekelijke, hoekige ‘in your face'-rocksongs met een gekke twist. Enerzijds door de kenmerkende praatzang, anderzijds door de immer ironische teksten. Website: www.myspace.com/artbrut.

Ook al is het een tijdje stil geweest rond Red Snapper, het is zeker geen kleine vis die gevangen is voor Into The Great Wide Open. Voor vele muzikanten en producers is Red Snapper een belangrijk voorbeeld geweest. Geen knip- en plakwerk op de computer maar doorgewinterde muzikanten. Hun vernuftige pop-jazz-dub-breakbeat zet traditionele jazz in een hedendaagse context en combineert akoestische instrumenten met elektronische geluiden. Experiment zonder moeilijk gedoe. En, niet alleen op plaat maar ook live maken ze het waar. Hun verbluffende livereputatie én de heerlijke sound die zo goed bij het eiland en festivalgevoel passen maakt dat Red Snapper speciaal gevraagd is voor Into The Great Wide Open. Website: www.myspace.com/redsnapperofficial.

Deze rednecks zorgen voor de muzikale spierballen tijdens Into The Great Wide Open. Hillbilly royalty, Hank Williams III, noemde Th' Legendary Shack*Shakers al eens de beste band van de Verenigde Staten en J.D. Wilkes de beste frontman. ‘Colonel' Wilkes' podiumpresentatie maakt namelijk iedere show van Th' Legendary Shack*Shakers tot een onvergetelijk en hilarisch festijn. Al stuiterend en wild gebarend doet hij werkelijk alles om het publiek uit te dagen. Deze energieke rockabilly-bluespunk met een knipoog is daarom ook leuk voor diegenen zonder leren jasje of tatoeages. Website: www.myspace.com/legendaryshackshakers.

Met een rivierbootje de Waddenzee oversteken wordt niet aangeraden. De ferry is een stuk veiliger, wellicht wel minder spectaculair. Gelukkig is de muziek van Riverboat Gamblers dat wel. Het Texaanse gezelschap is momenteel op tour met Rancid en Rise Against dus het is duidelijk uit welk hout de heren gesneden zijn. Juist, hard hout. Maar wel mooi afgewerkt. De melodieën van Riverboat Gamblers zijn erg mooi, hun fraaie samenzang en harmonieën lekker vrolijk. Het vijftal uit universiteitsstad Denton wist in 2001 met ‘Jenna Is A No Show' direct een klassieker te scoren. De Warped Tour en tours met MC5 en Flogging Molly volgden. Muzikaal kunnen we de Texanen plaatsen ergens tussen Green Day, The Hives, Beatsteaks en Rocket From The Crypt. WEbsite: www.myspace.com/theriverboatgamblers.

De 61-jarige Derek uit Bristol kwam in de jaren zestig in contact met de Jamaicaanse scene en raakte helemaal in de ban van reggae en ska. Als het dus gaat om dansbare muziek draaien en een feestje bouwen dan is DJ Derek de man die je moet hebben. De carrière van DJ Derek kreeg een bijzondere wending toen in 1994 een film over hem werd gemaakt. Ineens stond de DJ op leeftijd op Womad, vorig jaar op Lowlands en dit jaar op de Big Chill en ... Into The Great Wide Open.

Into The Great Wide Open vindt plaats op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 september 2009 op Vlieland. De voorverkoop is gestart via Ticket Service Nederland. Entree voor volwassenen bedraagt € 50,- en voor kinderen t/m 14 jaar € 2,50 (exclusief servicekosten, bootreis en overnachting). Op www.intothegreatwideopen.nl staat alle informatie en is het gemakkelijk om
naast het festivalticket tevens de bootreis, hotel, camping of bungalow te boeken. De boot naar Vlieland vertrekt vanaf Harlingen (Friesland) en is zowel per trein als auto bereikbaar.