Afgelopen weekeinde was er weer veel belangstelling voor rootsfestivals, de eerste editie van Once In A Blue Moon in Amstelveen (met o.a. Seasick Steve, David Crosby, Sam Outlaw en Tim Knol) was met ruim 5000 kaarten uitverkocht en krijgt een vervolg op 24 augustus 2019. Het tweedaagse Wild Rooster (met o.a. bluegrassformatie The Sons Of Navarone en trashgrass band Whiskey Shivers) in Den Haag kreeg maar liefst 15.000 bezoekers over de vloer. De organisaties stuurden enthousiaste berichten:

Nieuw roots-/americanafestival in Amsterdamse Bos volgend jaar op 24 augustus
Terwijl het Once In A Blue Moon festival nog in volle gang is, kan de organisatie het bordje ‘uitverkocht’ al bij de entree hangen. Ruim 5000 ticketkopers en een aantal genodigden hebben zich allerminst af laten schrikken door de sporadische regenbuien en beleven een prachtige dag in het teken van americana, country, folk, blues en rootsrock. Met bijna twintig optredens van grote artiesten als David Crosby en Seasick Steve, nieuwe publieksfavorieten als Courtney Marie Andrews en Sam Outlaw en Nederlandse acts als Tim Knol en DeWolff, verdeeld over drie podia. De idyllische omgeving van het Amsterdamse Bos, de stijlvolle decoratie en het toepasselijke cateringaanbod maken de ervaring voor deze steeds groter wordende groep liefhebbers van deze muziekstijl compleet.
 
Once In A Blue Moon is het eerste openluchtfestival in Nederland in haar soort. Tom Ketelaar, programmeur en organisator namens Greenhouse Talent: “Met dit festival bewijzen we dat roots en americana genres zijn die er serieus toe doen in Nederland. Er is een omslag gaande en ik vind het fantastisch dat we dat op deze manier kunnen laten zien. Dat biedt perspectieven voor de toekomst.” Once In A Blue Moon krijgt een vervolg, het festival vindt in 2019 plaats op zaterdag 24 augustus.
 
Al vanaf de eerste editie was het de intentie van het Once In A Blue Moon festival om een zo volledig mogelijk programma te presenteren van wat er speelt binnen de Amerikaanse rootsmuziek, van gelauwerde namen tot veelbelovende nieuwkomers. Die onderverdeling is ook terug te zien in de publieke belangstelling voor deze muziekstroming: de trouwe basis die de ontwikkelingen binnen de roots genres al jarenlang volgt, wordt aangevuld met een groeiende groep jongeren die de authenticiteit en zeggingskracht van deze acts aanspreekt. De bezoekers van de eerste editie van Once In A Blue Moon variëren in leeftijd van circa 20 tot 65 jaar, met zwaartepunten globaal in de categorieën van 20 tot 30 en 50 tot 60 jaar.
 
De organisatie is voor Once In A Blue Moon een samenwerking aangegaan met de Amsterdamse poptempel Paradiso. Sugar Mountain is de concertreeks waaronder Paradiso shows presenteert die onder roots, country en aanverwante stromingen vallen en vormt een inhoudelijke één op één match met dat waar Once In A Blue Moon voor staat. Om die reden is één van de drie podia Sugar Mountain Stage genoemd.
 
De acts op Once In A Blue Moon 2018, in alfabetische volgorde: Bombino, Blue Grass Boogiemen, Carl Anderson, CC Smugglers, Courtney Marie Andrews, David Crosby, Dawn Brothers, DeWolff, Drive-By Truckers, Erin Rae, Hiss Golden Messenger,  I’m With Her, Lee Bains III & The Glory Fires, The Mavericks, Sam Outlaw, Seasick Steve, Sons of Bill, Steve Smyth en Tim Knol.

OIABM terreinoverzicht, foto Charles Batenburg
OIABM terreinoverzicht, foto Charles Batenburg


Wild Rooster Festival haantje de voorste
Aan festivals geen gebrek afgelopen weekend in Den Haag en de regengoden waren bijwijlen niet goed gezind.
Het publiek van het Wild Rooster Festival op de Grote Markt trok zich daar niets van aan.
Maar liefst 15.000 bezoekers uit het hele land kwamen op de negende editie van het tweedaagse festival af.
Met een biertje in de hand ondergingen ze 70 jaar aan muziekhistorie van Roots, Rockabilly, Blues en Bluegrass tot Psychobilly en Rock‘n’Roll uit de tijd dat Rock’n’Roll nog Rock’n’Roll was.
 
Hoofdact van Wild Rooster was de legendarisch Psychobillyband Batmobile. De in 1983 opgerichte band staat nog altijd op grote podia en bekende festivals over de hele wereld. Ze waren voor het laatst in Den Haag in de jaren 80. Dat Batmobile ondertussen niet stil zat was goed te horen; de snarenplukkende vingers zijn zeker niet roestig geworden. Vol energie & overgave zet de uit Nederland afkomstige band een geweldige show neer! Andere succesnummers waren de bands: Larry and his Flags ingevlogen uit de USA, Status Quotes (de beste Status Quote tribute op de planeet), de Belgische bluegrass-kanonnen The Sons of Navarone en de energieke trashgrass-band Whiskey Shivers uit Texas.

Wild Rooster Festival, foto Parcifal
Wild Rooster Festival, foto Parcifal