-door Assie Aukes-
Dit jaar vierde The English Folk Expo haar 10-jarig bestaan. Sinds 2012 kan deze jaarlijke showcase van oud en nieuw Engels folktalent, naast het gewone publiek, rekenen op een grote belangstelling van organisatoren uit de hele wereld. Vorig weekend was de eerste editie na de corona-perikelen weer gesitueerd  op verschillende lokaties in Manchester. 

-door Jeroen van Zuylen-
Op zondag 9 oktober vond in een buurthuis in Oosterhout bij Nijmegen het minifestival Kiekesum plaats. Het was een reünie van bands die in de late jaren zeventig en de jaren tachtig actief waren in de folkwereld in en rond Nijmegen. Zeven bands gaven acte de présence: Luiaerdsgild, Ben Joosten, Pijpekruid, Gheterne, Jakkes, Cantharel en Volluk. Zij speelden allen liedjes uit hun vroegere repertoire. Dat deze bands niet zijn vergeten, getuigt de enorme opkomst, zo'n 150 liefhebbers wisten de weg naar het Dorpshuis te vinden.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
De Celtic Night Nuenen (georganiseerd door het Iers Sessie Festival) mocht gisteravond na enkele keren uitstel en een online editie dan toch eindelijk weer live en met publiek plaatsvinden in Het Klooster. De opzet is eenvoudig: eerst twee bands, in dit geval Stevie's Feet en Duo Praet-Masure, en dan een sessie. Dit alles wordt op plezante wijze aan elkaar gepraat door Stef van den Boogaard uit Turnhout. Een impressie in beeld:

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Herinneringen ophalen, een Guinness van de tap drinken met de vriendengroep, of nog net dat t-shirt van een jaar dat je geweest was proberen te scoren. Dat laatste lukt in de meeste gevallen niet, maar de sfeer bij de Folkwoodsreünie in het Philips Van Lenneppark in Eindhoven is en blijft gemoedelijk en gezellig als vanouds, alsof het niet al tien jaar geleden is dat de laatste editie plaatsvond. 

-door Assie Aukes, foto's André Mingneau-
Festival Dranouter beleefde dit jaar zijn vijfenveertigste editie. In 1975 vond het allereerste folkfestival plaats op het schoolplein van de dorpsschool. Er kwamen een paar honderd folkliefhebbers op af. Een jaar of tien, vijftien geleden liep dat aantal op tot tegen de 100.000. Na de verkleining en de verhuizing terug naar het dorp vindt de organisatie bezoekersaantallen van 50.000 bezoekers heel mooie aantallen.