Eindelijk krijgt Friesland een heus folkfestival. Op zaterdag 16 juni a.s. vindt op het betoverend mooie landgoed Stania State in Oentsjerk het eerste Festival Folk in de Wâlden plaats. Een brede programmering en hoge kwaliteit is wat de organiserende stichting voor ogen staat: folkrock, singer/songwriter, volksmuziek, Americana en alles wat daar tussenin van zich laat horen, met o.a. The Strawbs, Ambrozijn, The Bowmans, Rod Picott, Törf en het afscheidsconcert van Ygdrassil.

Gedurende de gehele dag (van 13.00 tot 23.00 uur) treden op het terrein en in de zalen van Stania State diverse binnen- en buitenlandse groepen op.

Open podium
Festivalgangers, die zelf op het festival enkele akoestische nummers (liedjes,instrumentaal) ten gehore willen brengen, kunnen terecht op het open podium. Wel graag even melden van tevoren bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2125690.

Het programma ziet er (onder voorbehoud) als volgt uit:
Sidaro (NL) 13.00-13.40 en 16.45-17.15 Rabobank-tent
Sidaro bestaat uit violiste Jantien Schaap, Martijn Versteegh op viool, klarinet, fluit en schalmei, Auke Eringa op accordeon en trekharmonica en Niels Smit-Duyzentkunst op contrabas. Zij spelen Balkan, Klezmer- en Balfolkmuziek. Vrolijke en swingende muziek, maar soms ook weemoedige franse mazurka's en slepende Roemeense 'table-music'. Zal het Sidaro lukken op het festival de noorderlingen aan het folkdansen te krijgen?

The Bowmans (USA) 13.30-14.30 tuinzaal
Sarah en Claire Bowman zijn echt zingende zusjes, sterker nog het betreft hier een tweeling. De dames hebben een uniek en geheel eigen geluid, dat echter heel goed in de Amerikaanse traditie past. Nieuwsgierig en verrassend. Folk, vaudeville, rock en operette worden op volstrekt unieke wijze gemixed tot een muzikaal explosief mengsel dat vertedert, verbaast, ontroert en aangenaam prettig verplettert.

the bowmans
The Bowmans

NO blues (NL) 14.15-15-15 Rabobank-tent
Wat begon als een sessie van drie speciaal voor dit doel door Productiehuis Oost-Nederland bij elkaar gebrachte muzikanten, resulteerde al spoedig in de succesvolle release van het album Farewell Shalabiye (Rounder Europe) in 2005. De dit jaar uitgebrachte opvolger Ya Dunya gaat dezelfde kant op, lovende kritieken alom. De groep brengt een mix van Amerikaanse roots en Arabische melodieën, oftewel arabicana. No Blues bestaat uit Ad 'The Watchman' van Meurs (gitaar), Haytham Safia (ud) Anne-Maarten van Heuvelen (contrabas), Osama Milaagi (percussie) en Ankie Keultjes (zang).

Image
NO blues

RemoliNo & Doede Veeman (NL) 15.00-16.00 tuinzaal
Wrâldfrysk is een bijzonder samenwerkingsverband tussen Fryske troubadoer Doede Veeman en RemoliNo. Deze groep bestaat uit Carel van Leeuwen, Herman Peenstra en Marcel Prins en geeft een eigen draai aan wereldmuziek. De muzikanten nemen u mee op een muzikale reis waarbij zal blijken dat wereldmuziek en Friese liederen heel goed bij elkaar passen en zelfs volledig in elkaar kunnen overvloeien.

Ygdrassil (NL) 15.45-16.45 Rabobank-tent
Linde Nijland en Annemarieke Coenders, ooit begonnen als 'zingende vriendinnen' maakten 5 albums en traden veelvuldig op in Nederland en de ons omringende landen. Hun recente, succesvolle album Easy Sunrise werd in heel Europa uitgebracht en kreeg lovende recensies. Het Nederlandse pop/folk tijdschrift Heaven schreef: "Mooier dan dit heeft Nederlandse folk eigenlijk nooit geklonken". Live worden de prachtige vocalen en gitaren van de twee singer/songwriters aangevuld door het snaren en accordeon-werk van multi-instrumentalist Bert Ridderbos. Dit is voorlopig het laatste concert van de dames, ze hebben aangekondigd een tijd te stoppen.

Vera Coomans & Tom Theuns (BE) 17.15-18.15 tuinzaal
In de jaren '70 behaalde Vera Coomans grote successen als zangeres bij de roemrijke Vlaamse groep Rum. Ze maakte de afgelopen jaren verschillende albums en trad op met diverse projecten. Zo vormt ze onder meer een succesvol duo samen met Tom Theuns, de zanger/gitarist van Ambrozijn, met wie ze een programma vol authentieke Amerikaanse folk en blues elementen brengt. Ze zal ook Ambrozijn bijstaan bij hun optreden.

Fungus (NL) 18.00-19.00 Rabobank-tent
Fungus is een begrip binnen de Nederlandse folkwereld. Wie kent niet de hit Kaap'ren Varen? De grootste verdienste van Fungus ligt wellicht in het opdiepen en afstoffen van typisch Nederlandse volkliedjes, ingetogen ballades en dansdeunen. Fungus presteerde het als eerste Nederlandse band om de samensmelting van moderne popmuziek met akoestische folk tot stand te brengen, waarmee zij in de jaren 70 een ware folkrevival inluidden. In 2000 verscheen een dubbel-cd met bijna het gehele oeuvre. Op Folk in de Wâlden treedt de groep op in akoestische setting met drie oorspronkelijke leden Fred Piek, zang en gitaar, drummer Louis Debij en gitarist/zanger Sido Martens, aangevuld met violist en multi-instrumentalist Walter Kuipers en Marjolein Meiers, contrabas.

fungus anno 2007
Fungus anno 2007

Törf (NL) 19.00-20.00 tuinzaal
De Groninger folkgroep Törf was een van de eerste groepen die zich bekommerde om de Groninger liedgoedtraditie en dansmuziek. In de jaren tachtig kwam daar onder de bezielende leiding van frontman Henk Scholte Groninger kwaliteitspoëzie als uitgangspunt bij. Törf ontwikkelde in de loop der jaren een eigen, uniek geluid, bepaald door de mix van gitaren, doedelzakken, viool, exotische instrumenten, accordeon, basgitaar en zang. De nieuwste cd van Törf is getiteld Olipodrigo, dat feitelijk 'ratjetoe', of een 'allegaartje' betekent. Een rommeltje maken de mannen er zeker niet van, daarvoor is hun betrokkenheid, niveau en enthousiasme duidelijk te goed.

Ambrozijn (BE) 19.45-20.55 Rabobank-tent
Vanaf hun debuut CD in 1998 tot aan hun recente jubileum live-CD maakte Ambrozijn eigenzinnige bewerkingen van Vlaamse en Europese volksmuziek en komt in toenemende mate met overtuigende eigen composities. Hun geluid kan momenteel het best worden omschreven als een combinatie tussen bekendere singer/songwriterklanken en breed georienteerde Europese folk.

Rod Picott (USA) 20.45-21.55 tuinzaal
Na zijn verhuizing naar Nashville veranderde er veel voor deze singer-songwriter met gruizige stem. Ondertussen staan er vier albums achter zijn naam waarvan Travel Log (2005) liveopnames bevat. In 2004 verscheen Girl from Arkansas, een sobere studioplaat vol stemmige, intieme liedjes. Picott toerde in Amerika ondermeer met Americana grootheden als Gillian Welch en Alison Krauss.

The Strawbs (UK) 21.45-22.55 Rabobank-tent
In de jaren '60 en '70 waren The Strawbs (ooit begonnen als de bluegrass groep Strawberry Hill Boys) één van de groepen die in Engeland op overtuigende, progressieve wijze Engelse folk en symphonische rock elementen samenvoegden, in goed gezelschap van bands als Fairport Convention, Steeleye Span en Pentangle. Na een breuk in de zeventiger jaren en heroprichting in jaren '80 en '90, treedt de band nu al weer geruime tijd op, voornamelijk als de 'Acoustic Strawbs', gevormd door Dave Cousins, Dave Lambert en Chas Cronk. Ze zijn nu voor het eerst in dertig jaar weer in Nederland te zien.

the strawbs
The Acoustic Strawbs

Zaterdag 16 juni 2007, Festival Folk in de Wâlden, landgoed Stania State, Rengersweg 98B, Oentsjerk. Van 13.00 tot 23.00 uur. Entree is 25 euro in de voorverkoop, 30 euro aan de kassa.

Meer info en reserveringen: www.folkindewalden.nl