-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Voorafgaand aan het laatste folkbal van dit seizoen in Eindhoven, werd gisteravond de perspresentatie van Folkwoods gehouden. Het festival heeft een nieuw thema, ontmoeten en ontdekken, en ging daarvoor onder meer een samenwerkingsverband aan met andere festivals, maar ook met het WNF en Philips.

Organisator Tinus Kanters maakt een en ander duidelijk met een tastbaar voorbeeld. "Jullie krijgen zodadelijk bonbons. Ze zijn van chocola, maar de witte heeft een kerriesmaak en de donkere is gevuld met tomaat en balsamico. Proef en je zult 'm lekker vinden." Er volgt ook nog een cocktail, waarin de stukjes bladselderij (naast ingrediënten als wodka, cointreau en honing) net een ander gevoel in je keel geven. Inderdaad, de bonbons zien er normaal uit, maar smaken anders dan je dacht en die balsamicosmaak is wat mij betreft heel geslaagd. Dat is wat Kanters graag wil, dat mensen komen proeven van Folkwoods en zichzelf daar laten overtuigen dat het een heel lekker festival is.

Tinus KantersProgramma
Het programma is daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van, dus staan er zowel retro-acts als jong talent. Oude rotten als de Veulpoepers en CCC Inc zijn geboekt en onlangs is daar nog het bijzondere project aan toegevoegd van Gerard van Maasakkers, die in de oude bezetting zijn gehele eerste elpee Komt Er Mer In ten gehore zal brengen.

Gerard van Maasakkers en de muzikanten van Komt Er Mer In

Daarnaast biedt Folkwoods een kans aan jonge muzikanten uit de omgeving, waarvan de namen nu ook bekend zijn. Floor Hofman bleek op een eerdere editie van de Folk-a-Locals zo getalenteerd dat ze een plekje op een van de podia wist te bemachtigen, nu gaan drie anderen het erop wagen: Bells of Youth (5 jonge dames op zang, gitaar, piano en simpele ritmes), Lonne van de Laar (16 jaar pas, maar ze maakte al indruk met een cover van Florence & The Machine en stond op Jazz in Catstown, en Babette & Jip, een duo dat eigen nummers zal brengen.

Een andere bijzondere act op Folkwoods is de Kijkman, die deze avond een klein voorproefje geeft. Ad 'The Watchman' van Meurs is een graag geziene gast op het festival en probeert elk jaar iets anders te doen. Vorig jaar werden zijn instrumentalen met de Watchmentals een groot succes, dit keer gaat hij zijn Nederlandstalige werk loslaten op het Folkwoodspubliek. Op een dag werd hij wakker met een van die liedjes en besloot om het niet in het Engels te gaan vertalen. Samen met zijn partner Ankie Keultjes heeft hij het afgelopen jaar al een behoorlijk repertoire opgebouwd, van lekkere meezingers als Easy Riders Van De Peel tot het meer dichterlijke Soundtrack Van Het Leven. Bart-Jan Baartmans zal begeleiden op gitaar, en doet dat ook als Frédérique Spigt op het podium staat, zij heeft in 2011 juist een Engelstalige cd met americana gemaakt. Paganband Omnia zal ongetwijfeld weer een ander publiek trekken dan deze twee. Zij hebben wat te vieren op Folkwoods, daar ontstond namelijk 10 jaar geleden de relatie tussen Jenny en Sic, die de kern van de groep vormen.

Ad van Meurs en Ankie Keultjes

Arnoud Rigter illustreert op zijn eigen karakteristiek intense wijze een ander programma-onderdeel, Het Uur van de Dichter. Net als de Folk-a-Locals staat hij in tent 4, waar hij zijn eigen slam poetry ten gehore zal brengen, maar ook andere dichters meeneemt die zullen voordragen uit hun werk.

Arnoud Rigter

Na de presentatie kunnen we nog een kijkje nemen bij het folkbal, waar alvast een voorproefje geeft van hun nieuwe cd die op Folkwoods officieel gepresenteerd zal worden. Na hun optreden op Orfest hebben ze de bezoekers van Mundial kennis laten maken met folkdans en de groep heeft zijn ritme als viertal weer helemaal gevonden. Zwierig, romantisch en energiek laat de band zo'n 75 dansers losgaan op muziek, die een eigen draai geeft aan folk, met onder meer jazz-invloeden of een Oost-Europees tintje.

Dansen bij het optreden van Té

Samenwerking
Festivals werken graag samen, bijvoorbeeld om kosten te drukken. Er is nu een samenwerkings-verband van een tiental Brabantse festivals, waaronder Folkwoods en o.a. Gipsy Festival, Mundial, STRP en Boulevard, voor verduurzaming, maar ook vernieuwing. Zo komt er een applicatie voor de smartphone,  die op Folkwoods zijn primeur beleeft en later op Glow opnieuw ingezet zal worden. Daarop kun je aangeven wat je van een act, een lezing of gewoon de sfeer vindt, maar ook tips voor de organisatie achterlaten. Er komt een footprintmeter in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en voor een bijzondere meet-and-greet met artiesten is er contact met de afdeling Corporate Sustainability van Philips. Er is nog niet veel over bekend, maar het is in elk geval niet de bedoeling dat het over de laatste cd gaat, het wordt een gesprek op een andere manier.

Hoe het er precies uit gaat zien weten we vanaf 10 augustus, dan begint namelijk editie 2012 van Folkwoods, in het Philips de Jongh Stadswandelpark in Eindhoven. Voor meer info over het programma en voor tickets, zie: www.folkwoods.nl.