Image

foto: DJ.Jåk

special
Folkbal meets Boombal
20 mei 2004

Uniek
evenement

Op donderdag 20 mei (Hemelvaartdag) is er op het Wilhelminaplein in Eindhoven een uniek evenement. Voor het eerst in Nederland is er een hele middag en avond een openlucht Folkbal. Dit gratis festijn met uitstekende folkbalmuzikanten uit Nederland en België is een bekroning op de eerste serie Folkbals die afgelopen maanden georganiseerd werd onder auspicien van het Folkwoods Festival.

Onder de naam "Folkbal meets Boombal" hebben 2 organisaties, Folkbal uit Nederland en Boombal uit België, de handen ineengeslagen en bieden van 14.00 tot 23.00 uur een uitgelezen programma van (dansbare) folkmuziek.

Organisator van de, in 2003 gestarte serie maandelijkse Folkbals, is Tinus Kanters, de bezieler achter het dit jaar jubilerende Folkwoods Festival. Dit festival werd onlangs als een van de drie beste festivals van Nederland genomineerd (uiteindelijke verkiezing is op 16 juni a.s. in Amsterdam, zie www.vnp.nl en www.folkwoods.nl ). Overigens zal tijdens dit mega-Folkbal het definitieve programma van Folkwoods 2004 bekend gemaakt worden.

Aan de Belgische kant zijn het een aantal muzikanten onder leiding van Wim Claeys die al enige jaren vele honderden, met name jongeren, aan het dansen krijgen middels wekelijkse Boombals door heel Vlaanderen. Denk bij Folkbal nu niet aan oubollige dansen in klederdracht, maar aan lekker in je eigen kloffie mazurka's, cirkeldansen, bourrees, scottischen dansen, of gewoon swingen op moderne folkmuziek. Iedereen (al of niet dansend) die van goede muziek houdt is van harte welkom!!!

Een keur aan artiesten zal op 20 mei optreden, zowel op het Wilhelminaplein buiten als in de cafés rondom het plein. Jong en 'oud' gaan hier broederlijk samen. Waar België vertegenwoordigd wordt door jonge folkmuzikanten stamt een fiks deel van de Nederlandse inbreng van de vorige folkrevival in de jaren zeventig.

Nooit gedanst? Vanaf 14.00 (gratis) dansinstructie in café Wilhelmina (zie www.cafewilhelmina.nl) door TRAVAK (NL) en Wilco en Yvonne. Tegelijkertijd zal Halewyn (NL) buiten en in café de Groot de sfeer er vast inspelen. Afgewisseld door de bekende DJ Jåk (BE) is het achtereenvolgens de beurt aan De Zoete Inval (NL), de Boombal Allstars (BE, met een keur aan Vlaamse muzikanten), Folkcorn (NL), Naragonia Quartet (BE/FR), en het duo Lutgerink/vd Berg (NL). Het dansfeest wordt buiten afgesloten door de razend populaire Belgische formatie AedO.

Stands met instrumentbouwers, informatie, hapjes, drankjes en snuisterijen zullen de zaak verder aankleden. Bij slecht weer zijn overkappingen voorzien. Er is een instrumentengarderobe (gratis) aanwezig dus neem gerust je instrument mee. Na afloop is er in de kroegen mogelijk nog tot 02.00 sessie. Kijk voor routeomschrijving op www.folkbal.nl. Het Wilhelminaplein ligt in het centrum van Eindhoven, vlakbij het Philipsstadion (PSV) en op loopafstand van het treinstation.