-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Eenmaal thuis zegt mijn gevoel dat ik een heerlijk weekend lang gedroomd heb, maar foto's, filmpjes en reacties op social media vertellen me dat het echt gebeurd is. Drie jaar na de vorige editie mocht balfolkfestival CaDansa eindelijk weer gewoon doorgaan, en het werd een festival om van te smullen in De Meenthe in Steenwijk. Van de gemoedelijke ontspannen sfeer, de fijne (al dan niet dansende) mensen, maar uiteraard ook van heel veel muziek, bij spontane sessies, workshops, de heerlijke optredens van Tref!, Laouen, Hialøsa, Mr Folxlide en de prachtige spetterende afsluiter Bargainatt

Van 20 t/m 23 oktober vindt het balfolkfestival CaDansa weer plaats in Steenwijk. Het festival kon na 2019 niet meer gehouden worden vanwege de pandemie, maar de organisatie heeft zeker niet stilgezeten en heeft weer een mooi programma in petto, vol mooie Europese balfolk. Ten bal spelen onder meer Tref! (B), Hialøsa (S), Noiranomis (F,B), Trio Baladins (F) en Mr. Folxlide (CZ). Uiteraard is er ook weer een open podium en zijn er flink wat muziek- en dansworkshops. 

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Drie jaar na de laatste editie mocht het kleinschalige balfolkfestival DenneFeest in Openluchttheater Hoessenbosch in Berghem nabij Oss eindelijk weer doorgang vinden en dat resulteerde in een uitverkochte editie. Er vielen wat buien, maar dat mocht de pret niet drukken, zowel muzikanten als dansers waren blij dat het weer kon en dat leverde, naast een heel fijn en sterk muzikaal programma, stralende gezichten op.

Op woensdag 13 april worden de folkbals in café Wilhelmina in Eindhoven na een pauze van twee jaar hervat. En het wordt gelijk een feestje, want het is alweer de 150ste editie. Gelegenheidsformaties WILMA! en Mieneke (met zowel Vlaamse als Nederlandse topmuzikanten in de gelederen: Thomas Hoste, Joris Alblas, Puck Duits, Anouk Sanczuk en Niek van Uden) zullen ten bal spelen.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Een nieuwe locatie is altijd spannend voor de organisatie van een festival, maar het lijkt erop dat de dansgoden CaDansa wel heel gunstig gezind zijn. De organisatie heeft met theater De Meenthe in Steenwijk opnieuw een toplocatie gevonden om een heel fijn balfolkfeest te vieren, dat ook op deze achtste editie weer heel wat moois wist te bieden, zowel voor dansers als voor luisteraars.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Een heel weekend zonneschijn en dan nog een portie heerlijke muziek erbij om op te dansen, dat waren de ingrediënten van CaDansa 2018. Hoogtepunten waren er genoeg, voor mij waren dat de optredens van Floating Sofa Quartet, Solomalé en de ijzersterke afsluiting met de prachtige damesstemmen van Cocanha. Maar het festival groeit eigenlijk een beetje uit zijn voegen en dus is voor 2019 een nieuwe locatie gezocht en gevonden.

-door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-
Het leek een festival te worden zoals de voorgaande vijf edities, met het verschil dat dit de laatste CaDansa zou zijn, omdat organisatrice Louise Marius enkele maanden geleden aankondigde dat ze ermee stopte. Met veel plezier en enthousiasme wordt er gedanst, een of meer workshops gedaan en geknuffeld met vrienden. Tot op zaterdagavond, dan breekt de zon door met de stralende gezichten van zowel Louise Marius als Selena van Hesteren die haar gaat opvolgen. Er zal ook in 2018 een CaDansa georganiseerd worden.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman -
Bij het eerste lustrum van CaDansa blijkt vooral hoe breed balfolk is. Van een gezongen congo via een reggaescottisch naar een hiphoppolska, maar ook een 'gewone' traditionele wals, deze vijfde editie van het festival overtuigt in zalige diversiteit. Mijn favorieten waren Nhac, met veel gezongen werk en een ongebruikelijk instrumentarium, en het trance-achtige spel van Tukki Bukki, maar ook supergroep Novar, Multi Delta (met doedelzak en trekzak) en het duo LeTron-Laloy konden op bijval rekenen.

Op 8, 15, 22 en 29 juni 2016 geeft Isabella Ruggiero een cursus traditionele dans uit Zuid-Italië in Amsterdam. Op vier woensdagavonden kun je de pizzica en tarantella leren dansen. Hieronder de info die we toegestuurd kregen:

Van 26 t/m 28 februari vindt voor het tiende jaar op rij de Balfolk-dansstage plaats in Enschede. Dit is een festival/workshopweekend met bekende (inter-)nationale dansdocenten voor alle niveaus, dus ook beginners zijn welkom. Daarnaast is er iedere avond een bal, waarvan het grootste bal op zaterdagavond (met Duo Godon-Six, Orfeo, Nachtmuziek en The Folk Messengers) ook toegankelijk is voor mensen die niet aan de rest van het weekend deelnemen.

-door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-

De jaarwisseling kun je gezellig doorbrengen met familie of vrienden, er zijn feesten genoeg her en der in café’s en andere uitgaansgelegenheden, maar voor balfolkies is er ook nog het Knalbal in Zeist. Dat vierde gisteren zijn eerste lustrum, en met zo’n 125 bezoekers was het wederom een uitverkochte editie, reden genoeg om er een kijkje te gaan nemen. 

-door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-
De vierde editie van CaDansa begint met vragen. Hoe is de nieuwe locatie? Zijn er mooie verrassingen? Wat wordt de topband? Antwoorden: prachtig en ja, in de vorm van de twee Italianen Adriano Sangineto (harp) en Stefano Baldan (piano, mandola) en een lekkere nieuwe Nederlandse band BmB, en tenslotte de topband: Zef, dat een uitstekende set neerzet met alle energie die je van de mannen mag verwachten. Ook afgeleiden van de groep (Miquèu en Baltazar Montanaro en Zeffeurs) zorgen voor hoogtepunten.

Op zaterdag 6 juni komt er weer een DenneFeest in Openluchttheater Hoessenbosch te Berghem (Oss).

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Een kleine 500 dansers genoten afgelopen weekeinde van CaDansa. Op een nieuwe locatie in Duiven bood het festival net als bij de vorige edities een prima sfeer, een paar mooie primeurs met LeBour-Bodros en Duo Thebaut en een schitterende afsluiting door Naragonia.

Op 11 mei 2007 was er voor het eerst bal in de Musketon in Utrecht. 7 jaar, een veertigtal bals en twee CaDansa’s later namen gisteravond zo’n 300 bezoekers afscheid van deze zaal. Een prachtige locatie voor bals, maar onder meer door een huurverhoging ziet de organisatie geen mogelijkheden meer om de activiteiten hier voort te zetten. Duo Marziano, Trio Dhoore en natuurlijk huisband Lirio! maakten er een warme avond van.

-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Na afloop hoeft een fervent danser niet lang na te denken over zijn favoriet: "Tribal Jâze! Ik raakte helemaal in een flow!", terwijl andere dansers hun voorkeur vinden in Le Manège of de Gonnagles, die dit weekeinde lieten zien dat een Nederlandse band minstens zo goed een feestje kan bouwen als hun Franse collega's. CaDansa in Utrecht was weer een waar feest voor de balfolkies onder ons.

Vanaf september beginnen de lessen van Kilkenny School of Irish Dance weer. Met wekelijkse lessen in Wassenaar op de maandag en in Den Haag op de woensdag en zaterdag kan iedereen terecht. Alle leeftijden en niveau's zijn welkom! Of je nou aan wedstrijden mee wilt doen of liever voor het plezier danst, alles is mogelijk doordat de school is gecertificeerd door en geregistreerd bij de grootste Ierse dansbond ter wereld (CLRG).

Rosalie Wagenaar mailt: Ja! Eindelijk! Koosje Schouten en Rosalie Wagenaar, danseressen van Rapalje, reizen deze zomer stad en land af om jou ten Ierse dans te vragen. De meiden dansen al een lange tijd mee in de theatervoorstellingen van de Celtic Folk band Rapalje, waar ze, al dansend, precies weten hoe ze het plezier over moeten dragen op hun publiek.

Vorig jaar toerde de Tilburgse balfolkband met de Canadese violiste Emilyn Stam langs diverse zomerfestivals en oogstte telkens veel lof. Eind juli mag de groep op zijn beurt de oceaan oversteken om in Canada op diverse festivals te gaan spelen en wellicht ook daar het balfolkvirus te gaan verspreiden.

Op zaterdag 6 juli vindt in Openluchttheater Hoessenbosch in Berghem (vlakbij Oss) het DenneFeest plaats. In een sfeervolle, bosrijke omgeving kan gedanst worden op de muziek van maar liefst 6 balfolkbands, waaronder Rama, en Duo Montanaro Cavez.  De voorverkoop is begonnen.