-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Drie jaar na de laatste editie mocht het kleinschalige balfolkfestival DenneFeest in Openluchttheater Hoessenbosch in Berghem nabij Oss eindelijk weer doorgang vinden en dat resulteerde in een uitverkochte editie. Er vielen wat buien, maar dat mocht de pret niet drukken, zowel muzikanten als dansers waren blij dat het weer kon en dat leverde, naast een heel fijn en sterk muzikaal programma, stralende gezichten op.

Op woensdag 13 april worden de folkbals in café Wilhelmina in Eindhoven na een pauze van twee jaar hervat. En het wordt gelijk een feestje, want het is alweer de 150ste editie. Gelegenheidsformaties WILMA! en Mieneke (met zowel Vlaamse als Nederlandse topmuzikanten in de gelederen: Thomas Hoste, Joris Alblas, Puck Duits, Anouk Sanczuk en Niek van Uden) zullen ten bal spelen.

Op 8, 15, 22 en 29 juni 2016 geeft Isabella Ruggiero een cursus traditionele dans uit Zuid-Italië in Amsterdam. Op vier woensdagavonden kun je de pizzica en tarantella leren dansen. Hieronder de info die we toegestuurd kregen:

Van 26 t/m 28 februari vindt voor het tiende jaar op rij de Balfolk-dansstage plaats in Enschede. Dit is een festival/workshopweekend met bekende (inter-)nationale dansdocenten voor alle niveaus, dus ook beginners zijn welkom. Daarnaast is er iedere avond een bal, waarvan het grootste bal op zaterdagavond (met Duo Godon-Six, Orfeo, Nachtmuziek en The Folk Messengers) ook toegankelijk is voor mensen die niet aan de rest van het weekend deelnemen.

-door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-

De jaarwisseling kun je gezellig doorbrengen met familie of vrienden, er zijn feesten genoeg her en der in café’s en andere uitgaansgelegenheden, maar voor balfolkies is er ook nog het Knalbal in Zeist. Dat vierde gisteren zijn eerste lustrum, en met zo’n 125 bezoekers was het wederom een uitverkochte editie, reden genoeg om er een kijkje te gaan nemen. 

Op zaterdag 6 juni komt er weer een DenneFeest in Openluchttheater Hoessenbosch te Berghem (Oss).

Op 11 mei 2007 was er voor het eerst bal in de Musketon in Utrecht. 7 jaar, een veertigtal bals en twee CaDansa’s later namen gisteravond zo’n 300 bezoekers afscheid van deze zaal. Een prachtige locatie voor bals, maar onder meer door een huurverhoging ziet de organisatie geen mogelijkheden meer om de activiteiten hier voort te zetten. Duo Marziano, Trio Dhoore en natuurlijk huisband Lirio! maakten er een warme avond van.

Vanaf september beginnen de lessen van Kilkenny School of Irish Dance weer. Met wekelijkse lessen in Wassenaar op de maandag en in Den Haag op de woensdag en zaterdag kan iedereen terecht. Alle leeftijden en niveau's zijn welkom! Of je nou aan wedstrijden mee wilt doen of liever voor het plezier danst, alles is mogelijk doordat de school is gecertificeerd door en geregistreerd bij de grootste Ierse dansbond ter wereld (CLRG).

Rosalie Wagenaar mailt: Ja! Eindelijk! Koosje Schouten en Rosalie Wagenaar, danseressen van Rapalje, reizen deze zomer stad en land af om jou ten Ierse dans te vragen. De meiden dansen al een lange tijd mee in de theatervoorstellingen van de Celtic Folk band Rapalje, waar ze, al dansend, precies weten hoe ze het plezier over moeten dragen op hun publiek.

Vorig jaar toerde de Tilburgse balfolkband met de Canadese violiste Emilyn Stam langs diverse zomerfestivals en oogstte telkens veel lof. Eind juli mag de groep op zijn beurt de oceaan oversteken om in Canada op diverse festivals te gaan spelen en wellicht ook daar het balfolkvirus te gaan verspreiden.

Op zaterdag 6 juli vindt in Openluchttheater Hoessenbosch in Berghem (vlakbij Oss) het DenneFeest plaats. In een sfeervolle, bosrijke omgeving kan gedanst worden op de muziek van maar liefst 6 balfolkbands, waaronder Rama, en Duo Montanaro Cavez.  De voorverkoop is begonnen.

Op dit moment is er een grote inzamelingsactie gaande voor KiKa (Kinderen Kanker Vrij). Student CMV Sandra van der Westen nam het initiatief voor een balfolkmiddag en -avond in de Hall of Fame in Tilburg. Op 16 juni kan er gedanst worden tegen een entree van minimaal €6,- op muziek van de EBBFB, Seed Pagan Folk en Dans L'Air.

Van 3 t/m 5 mei speelt de Italiaanse band Traballo ten bal in Amsterdam en Utrecht.

Het laatste weekend van april komt het Zuid-Franse balfolk collectief Bal O’Gadjo naar Nederland voor een bal in Amsterdam en Wageningen. Het vijftal levert waanzinnige ritmiek met accenten van balmuziek en harmonieën à la swing manouche vermengd met Ierse folk, Franse traditionele muziek, Oosterse melodieën, met kenmerkde opzwepende meerstemmige zang van de dames. Kortom muziek van overal en nergens die een compleet nieuw genre heeft opgeleverd: de trad-swing.

Op zaterdag 23 februari wordt in Zwolle een balfolk georganiseerd. Bij Eureka zullen dan de groepen Bogus uit België en Barbara Negra ten bal spelen, na afloop is er voor muzikanten de mogelijkheid om sessie te spelen.

Na het afscheidsbal op de oude locatie op zolder was het even zoeken, maar er is een nieuwe locatie gevonden voor het folkbal in Nijmegen. Voortaan zullen de bals gehouden worden in danszaal El Corte, te beginnen op zaterdag 26 januari 2013 met Duo Cavez-Montanaro en I Fratelli Tarzanelli.

Sinds juni 2008 is BoschBal, een sociaal dansevenement dat in de Talent Factory gehouden werd, gestopt. Nu opent de Muzerije haar deuren voor dit bijzondere feest. In het gloednieuw verbouwde Atrium, zal Den Bosch op 26 oktober weer volop kunnen genieten van het samen dansen op live muziek. Ten bal spelen RAMA en Naragonia Quartet.

Komende week staat Eureka in Zwolle in het teken van (bal-)folk: maandag (15-10/'12) is er een folk jam sessie, woensdag dansworkshop, zaterdagmiddag een Tune Learning Session en zaterdag 20 oktober een Balfolk Dansavond met Trio Dhoore.

Aanstaande zaterdag, 13 oktober, viert het folkbal in Nijmegen in het Vlaams Cultureel Kwartier het 5-jarig bestaan. Het is tegelijk het 20ste bal en het laatste op deze locatie. Er wordt ten dans gespeeld door OrfeO en Les Boîtes, die een speciale gast meebrengen. Er zijn nog slechts een paar kaartjes beschikbaar.

Op zaterdag 9 juni 2012 is er weer Orfest, een openlucht balfolk festival in een sfeervolle achtertuin in Noordeloos. Optredens zijn er van o.a. en Hot Griselda, daarnaast zijn er enkele singer-songwriters uitgenodigd. De voorverkoop loopt nog t/m morgen, vrijdag 1 juni.