Zijn familie maakte op Facebook het droevige nieuws bekend dat zanger, instrumentalist en liedjesschrijver Lenny Laroux is overleden. De frontman, met kenmerkende rode pet, van onder meer Allez Mama en Laroux schreef slechts een week geleden dat zijn einde naderde en dat hij nog graag een laatste optreden wilde doen, maar helaas was hij te ziek om live afscheid te kunnen nemen van zijn muzikale vrienden en fans. 

Via Geert Oude Weernink ontvingen we het trieste nieuws dat accordeoniste en zangeres Pastelle LeBlanc van het Canadese folktrio Vishtèn is overleden. Ze won diverse prijzen met deze groep, die ze samen met haar tweelingzus heeft opgericht rond de eeuwwisseling. Pastelle LeBlanc is overleden aan de gevolgen van borstkanker, ze werd slechts 42 jaar.

Via Henk van Duren vernamen wij het droevige nieuws dat de Ierse singer-songwriter Pete St. John is overleden. Hoewel zijn naam hier wellicht wat minder bekend is zal elke liefhebber van Ierse folk enkele nummers van zijn hand kennen. Hij schreef onder meer The Fields of Athenry en (Dublin In) The Rare Ould Times. Pete St. John is 90 jaar oud geworden.

De Vlaamse radioproducer en schrijver Dree Peremans is in Portugal plotseling overleden aan een hersenbloeding. In Nederland is zijn naam niet heel bekend, maar in Vlaanderen was hij een van de markante persoonlijkheden uit de muziek- en radiowereld. Hij combineerde muziek en verhalen uit de hele wereld in bijzondere radioprogramma’s, voorstellingen en boeken.

Via Hanneke Koek ontvingen we het droevige nieuws dat Marian Nesse op dinsdag 8 februari is overleden. Zij maakte deel uit van diverse Nederlandse folkformaties, waaronder Perelaar, Kajto, Kapriol’!, Marianta en Altegaer. Marian was al een tijd ziek maar haar toestand verslechterde de laatste week erg snel. Marian Nesse is 64 jaar geworden.

Op social media meldt Eliza Carthy het droevige nieuws dat haar moeder, de legendarische Engelse folkzangeres Norma Waterson, is overleden. Norma is van grote invloed op de Britse folkwereld, eerst met de Watersons, later met echtgenoot Martin Carthy en hun dochter Eliza in o.a. Waterson:Carthy. Norma had al jaren een broze gezondheid en lag met longontsteking in het ziekenhuis waar ze gisteren overleed, ze werd 82 jaar.

Jo Freya meldde op Facebook het droevige nieuws dat Barry Coope afgelopen weekeinde is overleden. De Engelse folkzanger is wellicht het bekendst van Coope, Boyes & Simpson, maar maakte deel uit van nog veel meer Britse folkprojecten, o.a. Blue Murder, Narthen en als duo met John Tams. Barry Coope werd 67 jaar.

Via Henk van Düren vernamen we het droevige nieuws dat de Ierse accordeonlegende Tony MacMahon op 8 oktober op 82-jarige leeftijd is gestorven. Terwijl de eerbetuigingen aan deze grootheid nog binnenstromen via social media, bereikte ons via David Munnelly het volgende droevige bericht: Chieftains-oprichter Paddy Moloney is gisteren overleden, 83 jaar oud.

Op 3 oktober maakte de Schotse kunstenares en harpspeelster Alison Kinnaird bekend dat haar levensgezel en inspiratiebron Robin Morton (Boys Of The Lough) op 1 oktober plotseling is overleden. Hij is 81 jaar oud geworden.

Via Facebook bereikte ons het trieste nieuws dat Auke Eringa is overleden na een ziekbed van nog geen drie maanden. Auke was een groot voortrekker van de (bal-)folkmuziek in Nederland. Wie trekharmonica speelt zal ongetwijfeld eens een workshop van hem hebben bijgewoond, onder meer op Trek Er Es Uut of CaDansa. Hij speelde ook in heel wat bandjes, waarvan Sidaro het meest bekend zal zijn. Auke Eringa is 55 jaar oud geworden.

Gisteravond laat bereikte ons het trieste bericht dat de Ierse singer-songwriter Kieran Halpin is overleden. Wie de man zelf niet kende door een optreden van hem of via een of meer van zijn 22 cd's, kende minstens zijn liedjes, die door velen gecoverd werden. Onder meer Ilse Delange, Niamh Parsons, Dolores Keane, The Battlefield Band en John Wright namen nummers van hem op in hun repertoire. Kieran Halpin is 65 jaar geworden.

Via Facebook bereikte ons het trieste nieuws dat Justin Townes Earle is overleden. De Amerikaanse singer-songwriter was de zoon van Steve Earle, maar stond muzikaal gezien ferm op eigen benen en kreeg volop erkenning voor zijn vakmanschap als liedsmid. Justin Townes Earle werd slechts 38 jaar.

Ons bereikte het droevige nieuws dat op 12 juli Judy Dyble is overleden na een lang ziekbed. Zij was in de jaren '60 een van de pioniers in de Engelse folkrockscène en was mede-oprichter en eerste zangeres van Fairport Convention. Zij werd 71 jaar oud.

Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat de Bretonse gitarist Jacques Pellen in april is overleden aan de gevolgen van covid-19. Hij maakte o.a. deel uit van 3 Guitares Celtiques, L'Heritage des Celtes en talloze andere projecten. Jacques Pellen is 63 jaar geworden.

Gisteravond is de Amerikaanse liedsmid John Prine overleden. De schrijver van o.a. Sam Stone, Hello In There en Angel From Montgomery was van grote invloed op sterren als Bob Dylan, Bonnie Raitt, Johnny Cash, Tom Petty en Bruce Springsteen. John Prine overleed aan complicaties bij Covid-19 en werd 73 jaar oud.

Via Facebook bereikte ons het droevige nieuws dat Eric Taylor is overleden. Deze Amerikaanse liedsmid hoort thuis in het rijtje van songwriters zoals Townes van Zandt, Steve Earle en Guy Clark. Hij is een van de grote namen uit Texas, die met zijn muziek vele anderen wist te inspireren. Eric Taylor kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen, hij werd 70 jaar.

Tijdens het 30A Songwriters Festival in WaterColor in Florida is de Amerikaanse singer-songwriter David Olney plotseling overleden. Olney schreef hartverscheurend mooie liedjes als 1917, Jerusalem Tomorrow of Vincent's Blues. Onder meer Emmylou Harris, Steve Earle, Slaid Cleaves, Del McCoury en Linda Ronstadt namen nummers van hem op. David Olney werd 71 jaar.

Via Facebook bereikte ons het trieste nieuws dat de Spaanse bouzoukispeler Elías García afgelopen zaterdag is overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Hij zette zich met hart en ziel in voor de Asturiaanse taal, cultuur en folkmuziek, en maakte deel uit van diverse groepen, waaronder Llan de Cubel. García werd slechts 51 jaar oud.

Via de mail ontvingen we het bericht dat de Ierse folkzanger Danny Doyle is overleden. Van eind jaren '60 tot begin jaren '80 van de vorige eeuw hoorde hij bij de top in Ierland, hij stond regelmatig in de hitparade en wist daarin zelfs een keer popgroep ABBA te verslaan. Danny Doyle is 79 jaar oud geworden.

Diverse Franse media brengen het nieuws dat vanochtend de vermaarde Bretonse zanger Yann-Fañch Kemener is overleden. Zij omschrijven hem als een van de mooiste Bretonse stemmen, een kunstenaar die nooit zijn taal en zijn land vergeten is. Kemener overleed aan de gevolgen van kanker, hij werd 61 jaar oud.