Ons bereikte het droevige bericht dat de Friese muzikant Gerrit Breteler is overleden. Breteler was veelzijdig: hij uitte zich in de schilderkunst, maar ook in muziek, zang, gedichten en het schrijven van toneelstukken. In folkkringen was hij vooral bekend van de groepen Kneppelfreed en Fling. Gerrit Breteler is 68 jaar geworden.

Henk van Duren stuurde ons het droevige bericht dat de legendarische Ierse violist Seán Keane is overleden. Volgens het Irish Traditional Music Archive was hij een van de grootste exponenten van Ierse traditionele muziek ooit, hij verwierf wereldfaam als lid van The Chieftains. Seán Keane is 76 jaar geworden.

Via Facebook bereikte ons het nieuws dat de Britse muzikant en producer Simon Emmerson afgelopen maandag is overleden na een lang ziekbed. Hij is het meest bekend van Afro Celt Sound System, maar maakte ook deel uit van het vernieuwende folkcollectief The Imagined Village. Simon Emmerson is 67 jaar geworden.

Op zijn geliefde Vlieland is afgelopen vrijdag Ger Lamerus overleden. Ger was meer dan veertig jaar actief als kunstenaar maar is het meest bekend als muzikant in verschillende Friese folkbands. Hij maakte deel uit van onder meer Kalis, Irish Stew en Drijfhout. Ger Lamerus is 76 jaar geworden.

Via Facebook vernamen we het trieste nieuws dat singer-songwriter Thad Beckman is overleden. Een gitarist van formaat die een geheel eigen fingerpicking stijl had. In zijn met een fijne rafelstem gezongen liedjes combineerde hij mooie bluesballads met fraaie folky verhalen over het stoffige leven onderweg en de mensen die hij daarop tegenkwam. Thad Beckman is 70 jaar geworden.

Via Henk van Duren vernamen wij het droevige bericht dat de Ierse accordeonist en zanger Seamus Begley plotseling is overleden op 9 januari. Op social media stromen de reacties van collega's en bewondderaars als Sharon Shannon en Tim Edey binnen. Seamus Begley, ook wel bekend als The Bold Kerryman, is 73 jaar geworden.

Clannad heeft via social media bekendgemaakt dat gitarist Noel Duggan zaterdagavond plotseling is overleden in Donegal. Noel was de tweelingbroer van Pádraig (1949-2016), oom van Máire (Moya), Ciarán en Pól Brennan en een van de mede-oprichters van de Ierse groep. Noel Duggan stond op 11 augustus nog met de band op het podium van het festival Cropredy in het kader van hun Farewell Tour, hij is 73 jaar oud geworden.

Via Facebook bereikte ons het trieste nieuws dat de Britse folkmuzikant Paul Sartin plotseling is overleden. Sartin speelde viool, hobo, cor anglais en schuiffluit, maar was ook een uitstekende zanger. Hij was mede-oprichter van gerenommeerde formaties als Faustus, komisch folkduo Belshazzar’s Feast en folk big band Bellowhead (die diverse BBC Folk Awards in de wacht sleepte). Paul Sartin werd 51 jaar oud. 

Via Bert Spin ontvingen wij het droevige nieuws dat de Australische zangeres Judith Durham op 5 augustus is overleden. Zij verwierf wereldfaam met de populaire folkpopgroep The Seekers in de jaren '60 van de vorige eeuw, de groep verkocht meer dan 50 miljoen albums. Judith Durham overleed na complicaties bij een chronische longziekte, ze is 79 jaar geworden.

De Ierse muzikant en folk-wetenschapper Mick Moloney is plotseling overleden. Hij schreef talloze liner notes bij albums, schreef boeken en maakte zelf muziek, hij maakte diverse albums en werd geïnterviewd voor de BBC serie Bringing It All Back Home, waarvoor hij ook het nummer Kilkelly speelde samen met Jimmy Keane en Robbie O'Connell. Hij speelde afgelopen weekend nog op de Maine Celtic Editions in Belfast in de Amerikaanse staat Maine. Mick Moloney is 77 jaar geworden.

Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat gitarist en mandolinespeler Dennis Cahill is overleden. Jimmy Keane, een vriend van de familie, maakte dat bekend op de website van Cahill en social media. Hij werd bekend om zijn innovatieve gitaarspel in de Ierse muziek. Hij speelde onder meer als duo met Martin Hayes en in supergroep The Gloaming. Dennis Cahill is 68 jaar oud geworden.

Via Facebook vernamen we het droevige nieuws dat de Amerikaanse singer-songwriter Kelly Joe Phelps is overleden op 31 mei. Producer, muzikant en labeleigenaar Steve Dawson, die de pagina van Phelps beheert, maakte het nieuws namens de familie bekend. Phelps werd vooral geroemd om zijn meesterlijke gitaarspel. Kelly Joe Phelps is 62 jaar oud geworden.

Zijn familie maakte op Facebook het droevige nieuws bekend dat zanger, instrumentalist en liedjesschrijver Lenny Laroux is overleden. De frontman, met kenmerkende rode pet, van onder meer Allez Mama en Laroux schreef slechts een week geleden dat zijn einde naderde en dat hij nog graag een laatste optreden wilde doen, maar helaas was hij te ziek om live afscheid te kunnen nemen van zijn muzikale vrienden en fans. Lenny Laroux is 65 jaar geworden.

Via Geert Oude Weernink ontvingen we het trieste nieuws dat accordeoniste en zangeres Pastelle LeBlanc van het Canadese folktrio Vishtèn is overleden. Ze won diverse prijzen met deze groep, die ze samen met haar tweelingzus heeft opgericht rond de eeuwwisseling. Pastelle LeBlanc is overleden aan de gevolgen van borstkanker, ze werd slechts 42 jaar.

Via Henk van Duren vernamen wij het droevige nieuws dat de Ierse singer-songwriter Pete St. John is overleden. Hoewel zijn naam hier wellicht wat minder bekend is zal elke liefhebber van Ierse folk enkele nummers van zijn hand kennen. Hij schreef onder meer The Fields of Athenry en (Dublin In) The Rare Ould Times. Pete St. John is 90 jaar oud geworden.

De Vlaamse radioproducer en schrijver Dree Peremans is in Portugal plotseling overleden aan een hersenbloeding. In Nederland is zijn naam niet heel bekend, maar in Vlaanderen was hij een van de markante persoonlijkheden uit de muziek- en radiowereld. Hij combineerde muziek en verhalen uit de hele wereld in bijzondere radioprogramma’s, voorstellingen en boeken.

Via Hanneke Koek ontvingen we het droevige nieuws dat Marian Nesse op dinsdag 8 februari is overleden. Zij maakte deel uit van diverse Nederlandse folkformaties, waaronder Perelaar, Kajto, Kapriol’!, Marianta en Altegaer. Marian was al een tijd ziek maar haar toestand verslechterde de laatste week erg snel. Marian Nesse is 64 jaar geworden.

Op social media meldt Eliza Carthy het droevige nieuws dat haar moeder, de legendarische Engelse folkzangeres Norma Waterson, is overleden. Norma is van grote invloed op de Britse folkwereld, eerst met de Watersons, later met echtgenoot Martin Carthy en hun dochter Eliza in o.a. Waterson:Carthy. Norma had al jaren een broze gezondheid en lag met longontsteking in het ziekenhuis waar ze gisteren overleed, ze werd 82 jaar.

Jo Freya meldde op Facebook het droevige nieuws dat Barry Coope afgelopen weekeinde is overleden. De Engelse folkzanger is wellicht het bekendst van Coope, Boyes & Simpson, maar maakte deel uit van nog veel meer Britse folkprojecten, o.a. Blue Murder, Narthen en als duo met John Tams. Barry Coope werd 67 jaar.

Via Henk van Düren vernamen we het droevige nieuws dat de Ierse accordeonlegende Tony MacMahon op 8 oktober op 82-jarige leeftijd is gestorven. Terwijl de eerbetuigingen aan deze grootheid nog binnenstromen via social media, bereikte ons via David Munnelly het volgende droevige bericht: Chieftains-oprichter Paddy Moloney is gisteren overleden, 83 jaar oud.