Kim `doet' de agenda voor Folkforum

Kims terugblik op 2004

Voor mij valt of staat goede muziek met dynamiek en sfeer. En het is helemaal mooi als het ook nog ergens over gáát! Helaas dat dit in de hedendaagse hitlijsten weinig meer voorkomt, al viel vooral Treble me wel positief op! Buiten de hitlijsten heb ik in 2004 op CD kennis mogen maken met Rokia Traoré uit Mali. Met een voor Malinese zangeressen ongekend zachte stem maakt zij nostalgische muziek over respect, tradities, de kindertijd en relaties. Ze wisselt gevoelige ballads af met ritmische combinaties van Malinese muziektradities.

Mijn Mooiste Muziek Moment was op 27 Oktober 2004, toen Kate Rusby (Schotse folk-zangeres) optrad in Dublin, en ik via de telefoon in Nederland enkele nummers meeluisterde. De zuiverheid en het volume van haar stem knalden door de telefoon! Met enkel een gitaar en haar stem kon dit frèle meisje de duizenden mensen in de zaal doodstil naar haar laten luisteren! Ik kan niet wachten om haar eens met eigen ogen en oren live te zien/horen!
Ook een hoogtepunt was het optreden van Habib Koité (Mali) op 5 Maart 2004 in Brunssum. Het ritmische gitaarspel (ook bekend van artiesten als Papa Wemba uit Kongo en Baaba Maal uit Senegal) samen met de opzwepende drums zorgden voor een geweldig optreden, waar niemand bij stil kon blijven staan!

Ik voel me dus duidelijk aangetrokken tot de Afrikaanse muziek, omdat dynamiek en sfeer bij veel Afrikaanse muzikanten met de paplepel is ingegoten. Toen ik echter tien jaar geleden voor het eerst in Ierland belandde was ik verrast dat sommige muzikanten diezelfde soort van dynamiek en sfeer produceerden met enkel hun melodie-instrument. Zo is mijn voorliefde voor fusion-muziek gestart; combinaties van verschillende muziekstromen. Enkele goede voorbeelden hiervan zijn de song Desert Rose van Sting en Cheb Mami en de song While the earth Sleeps van Peter Gabriel en Deep Forest. Graag zou ik nog eens een band willen horen die Afrikaanse ritmes combineert met Irish traditional, maar dan graag nog iets heftiger dan dat Afro Celt Sound System het doet. Het mag wel swingen. Een beetje Papa Wemba (Kongo) meets Dervish (Ierland), dan zou wat mij betreft het dak eraf gaan!

Kim