Menno Wester van de Stichting Draailier & Doedelzak attendeerde ons op het feit dat hij samen met Lies Sommer (harp, draailier, bekend van o.a. OrfeO, Datura en Kelten Zonder Grenzen) een videoles (een soort Tune Learning Session oftewel TLS) heeft opgenomen. Zij schreef de Snow Maiden's Waltz speciaal voor dit project. Met deze videoreeks kun je zelf thuis oefenen en spelen, een leuk idee voor een vakantie in lockdown.

Dit weekeinde heeft Laïs bekend gemaakt dat Annelies Brosens uit de Belgische folkgroep is gestapt. Zangeressen Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix hebben laten weten nu als tweetal verder te willen gaan.

Door het rondwarende coronavirus Covid-19 zijn vrijwel alle optredens geannuleerd. Veel theaters en organisatoren hebben alle voorstellingen afgelast tot 1 juni2020. Alle evenementen worden op advies van het RIVM afgelast, restaurants en café's blijven tenminste t/m 6 april gesloten, dus optredens daar gaan ook niet door.

 

Afgelopen woensdag zijn de jaarlijkse BBC Radio 2 Folk Awards uitgereikt. Winnaars in 2019 zijn o.a. Ríoghnach Connolly (Folk Singer of the Year), Catrin Finch & Seckou Keita (Best Duo, Keita werd ook Musician of the Year) en Karine Polwart (Best Original Track). Lifetime Achievement Awards waren er voor Dervish en Wizz Jones, singer-songwriter Leonard Cohen wed opgenomen in The Hall Of Fame.

Gisteravond zijn de nominaties voor de BBC Radio 2 Folk Awards 2019 bekend gemaakt. Catrin Finch & Seckou Keita en Lisa O'Neill hebben elk twee nominaties, Keita is bovendien kanshebber om Musician Of The Year te worden. De Lifetime Achievement Award gaat dit keer naar de Ierse band Dervish, die dit jaar 30 jaar bestaat. Op 16 oktober is de uitreiking in Manchester.

Op 15 en 16 juni wordt een vol Stadspark verwacht in Groningen, dan vindt namelijk het Rapalje Zomerfolk Festival plaats. Optredens zijn er van o.a. Altan, The Mahones, The Dolmen en Rapalje zelf, dat een splinternieuw album gaat presenteren. Folkforum mag een set van twee weekendkaarten weggeven.

 -door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-
Laat je horen voor het Muziekgebouw! Medewerkers van de noodlijdende concertlocatie in Eindhoven bedachten spontaan deze actie, die vanmiddag plaatsvond, om de gemeente te overtuigen van het belang van muziek in de stad, een petitie haalde in een paar dagen tijd al 5500 handtekeningen op en kan nog getekend worden.

De K. ter Laanprijs 2018 wordt 5 april uitgereikt aan de Groninger muzikant Bert Hadders. De prijs bestaat uit 1000 euro en een bronzen beeldje van kunstenares Natasja Bennink. De prijs wordt sinds 1985 uitgereikt door Stichting 't Grunneger Bouk aan mensen en instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Groninger taal en cultuur.

Op 15 maart 2019 verschijnt Dr Strangely Strange: Fitting Pieces To The Jigsaw, een boek over de gloriejaren (1967-1972) van de Ierse psychedelische folkband Dr Strangely Strange en de underground cultuur waaruit deze groep ontstond. Het boek werd geschreven door Adrian Whittaker, in samenwerking met Tim Booth, Tim Goulding en Ivan Pawle, oud-leden van de groep.

De heren van BZB (Band Zonder Banaan) kondigen aan dat 2019 hun laatste concertjaar is. Zanger Fred van Dijk heeft te kennen gegeven dat hij meer tijd wil vrijmaken voor zijn gezin en zijn restaurant. Doorgaan met een andere zanger is geen optie voor BZB en daarom hebben ze besloten om de touragenda vanaf volgend jaar zo goed als leeg te houden.

Het Utrechtse indielabel Snowstar viert zijn 15-jarig jubileum. Op 8 december met concerten van I Am Oak, Kim Janssen en Donna Blue in TivoliVredenburg, Utrecht en op 14 december zijn Town of Saints, I Am Oak en Kim Janssen van de partij in Vera, Groningen.  Bovendien gaat het label speciale acties doen via zijn sociale mediakanalen.

Concertorganisatie Groeten Uit Oisterwijk opent en sluit haar volgende GUO-concertserie 2019/2020 met twee unieke projecten. In vier Oisterwijkse huiskamers is er op zondag 29 september een GUO-miniconcertjesdag. Op dinsdag 5 mei viert GUO bevrijdingsdag met activiteiten rond thema ‘Oisterwijk Vrij – Vrij Oisterwijk’. Voor beide projecten zijn de voorbereidingen in volle gang. Nog niet alles ligt vast, maar zeker is al dat de activiteiten verspreid over Oisterwijk plaatsvinden, dat GUO samenwerkt met inwoners en organisaties uit Oisterwijk en dat beide dagen uitmonden in bijzondere slotconcerten in GUO’s concertlocatie Boschoord aan de Gemullehoekenweg.

Er is een nieuwe visie en missie vastgesteld door het bestuur van Boet'n Deure. In het kort luidt die als volgt: Stichting Boet'n Deure Festival faciliteert ontmoetings- en ontwikkelplekken voor kunstenaars. The Bluegrass Halfway House in Dalerveen is de thuisbasis. Van hieruit brengen ze kunstenaars in aanraking met hun eigen mogelijkheden en talenten. In hun mensvisie gaan ze er van uit dat elk mens een kunstenaar is, die naar binnen wil keren, zich wil laten voeden, en naar buiten wil treden.

De Zweedse groep Garmarna was op twee edities van Folkwoods te gast, de eerste in 2000 en vijf jaar later overtuigden ze opnieuw. Inmiddels is de band al zo'n 27 jaar bezig en zijn ze begonnen met een Kickstarter project om hun nieuwe album te financieren. Ze hebben nog tot 30 juni 2018 om het streefbedrag te halen, donateurs zijn van harte welkom.

Maandagavond 28 mei werd voor de allereerste keer de Ad Van Meurs Prijs voor het Mooiste Liedje uitgereikt tijdens SiSo City (een jaarlijks terugkerende avond vol regionale singer-songwriters) in de reeks Ad van Meurs presenteert...) bij Meneer Frits in Eindhoven. Er waren twee winnaars: de vakjury koos Repeat After Me van Ruud Fieten, het publiek stemde voor Little Bird van Etan Huijs.

De enige ontvanger gisteravond van twee BBC Radio 2 Folk Awards was Lankum, die de prijs mochten meenemen voor zowel Best Original Track als Best Group. Daarnaast reikte Van Morrison een Lifetime Achievement Award uit aan muzikant en producer Dónal Lunny en ging de Good Tradition Award naar de Armagh Pipers Club voor hun bijdrage aan het behouden, verspreiden en bevorderen van traditionele muziek. Nick Drake werd opgenomen in de Hall Of Fame.

Gisteravond zijn de nominaties voor de BBC Radio 2 Folk Awards 2018 bekendgemaakt door Mark Radcliffe in The Folk Show. Karine Polwart, Siobhan Miller, Eliza Carthy, Lankum en The Young'uns hebben elk twee nominaties. Opvallend is dat er geen enkele man genomineerd is als Folk Singer Of The Year, waar de vrouwen ontbreken in het lijstje van Musician Of The Year. De uitreiking van de awards is op woensdag 4 april in Belfast.

In de (inter-)nationale media wordt vooral aandacht besteed aan de grote winnaars van de Grammy's, maar er worden prijzen uitgereikt in 84 categorieën , waaronder folk, americana, bluegrass en blues. Jason Isbell mocht maar liefst twee Grammy's in ontvangst nemen, Aimee Mann kreeg de prijs voor Best Folk Album, de Best Rock Performance ging postuum naar Leonard Cohen en Best Traditional Blues Album kreeg een opmerkelijke winnaar in The Rolling Stones. De prijs voor Best Bluegrass Album kreeg twee winnaars: The Infamous Stringdusters en Rhonda Vincent.

Het Britse folktrio Coope, Boyes & Simpson is bezig met een afscheidstour. Dit jaar doen ze de laatste concerten in het Verenigd Koninkrijk en spelen daar op diverse festivals. De heren hebben echter een goede band met België en zal daar ook twee optredens geven: zaterdag 8 juli op Gooikoorts en zondag 6 augustus op Dranouter.

Tijdens het Ards International Guitar Festival in april kreeg Sarah McQuaid de Lifetime Achievement Award, die jaarlijks uitgereikt wordt. Eerdere winnaars zijn niet de minsten: o.a. Davey Graham, John Renbourn, John Martyn, Arty McGlynn, Martin Simpson, Gordon Giltrap, Pierre Bensusan en Martin Carthy gingen McQuaid voor.