De Stichting Sunday Folk, die in Sevenum de concertreeks Sunday Folk & More organiseert heeft besloten om de activiteiten te staken. De voornaamste reden is dat ze geen geschikte locatie konden vinden om de reeks te kunnen voortzetten. De organisatie stuurt het volgende bericht:

We ontvingen mail van Wietske Couperus, die aandacht vraagt voor Catch The Sparrow, een project rond Suze Terwisscha van Scheltinga. Op 7 oktober j.l verscheen Farewell / Here's The Tender Coming, de eerste single van de ep Winter Flowers, die op 2 december wordt uitgebracht. En dat klinkt veelbelovend, dus stellen we het project graag even voor.

We zijn al vertrouwd met het oppasscherm, maar een website die je kind in slaap zingt – gaat dat niet te ver? Daar denkt designer-muzikant Woody Veneman toch anders over. Zijn Singing Website, die vanaf 31 mei live is, zingt als eerste website ter wereld persoonlijke, authentieke interpretaties van jouw favoriete songs. Voor één euro per nummer maakt de Zingende Website van je scherm een a capella artiest die klassiekers vertolkt van Madonna tot Bob Dylan.

Hoewel Sido Martens in 2019 al had besloten om te stoppen met het uitbrengen van fysieke albums, verschenen vervolgens toch nog Koester (2020) en De Zwaarte (2021). Want ja, muziekmaken zit hem in het bloed. En er schijnt nog iets in het vat te zitten dit jaar, maar dan gooit hij het over een andere boeg, met het steunfonds Martens’ Maniakale Muzikale Moetjes (M&M&M&M). Voor €25,- euro per jaar kun je je inschrijven en dan volgt er exclusief voor donateurs jaarlijks een nieuw album plus presentatie.

De Stichting Bijzondere Folkprojecten heeft vanochtend een nieuwsbrief gestuurd waarin wordt aangekondigd dat er plannen zijn voor een Folkwoodsreünie deze zomer. De SBF schrijft: "En deze zomer is het al weer tien jaar geleden dat we voor het laatst het fijne Folkwoods mochten organiseren. Dat leek ons een mooie aanleiding voor de een of andere reünie. De plannen zijn nog niet erg concreet en vooralsnog minimaal, maar het begint met een datum en een locatie! We dachten zelf aan het tweede weekend van augustus, ergens in een park in Eindhoven ..." Uiteraard blijft Folkforum de vinger aan de pols houden.

 

Voor een keer zetten we een concertbericht in het nieuws. Dit jaar bestaat Folkforum namelijk 20 jaar en dat vieren we met een optreden van het virtuoze folkduo Muller & Munnelly op zondag 24 april in de Ad van Meurszaal boven café 't Rozenknopje in Eindhoven. Natuurlijk is publiek van harte welkom, om 14:30 gaat de deur open en om 15:00 uur begint het concert. Er zijn nog kaarten, ticketlink vind je onderaan het artikel (of klik gelijk hier).

Op 26 april 2022 wordt in Haarlem het boek Troubadour – De Waag in Haarlem als muziekpodium van Peter Bruyn gepresenteerd. Het boek bevat het verhaal van de oudste folkclub in Nederland, opgericht in 1962. De folkmuziek beleeft op dat moment in het Verenigd Koninkrijk en Amerika een nieuwe bloeiperiode. Met een duwtje in de rug van Pete Seeger komen talloze internationale topartiesten naar de eeuwenoude Haarlemse taveerne, o.a. Simon & Garfunkel, Joan BaezTom Paxton en zelfs bijna Bob Dylan, naast Nederlandse grootheden als Boudewijn de Groot, Astrid Nijgh en Neerlands Hoop.

Op 1 maart 2022 bereikte Folkforum een mijlpaal, namelijk de publicatie van het 15000ste artikel. En deze maand hebben we nog meer te vieren, want 20 jaar geleden werd het allereerste artikel op de site geplaatst. Dus hebben we plannen, te beginnen met een interview met oprichter Henk in de column Achter de muziek aan en op 24 april een optreden van David Munnelly & Ies Muller in De Rozenknop in onze thuisbasis Eindhoven. 

De winnaars van de Flanders Folk Awards 2022 zijn bekend! Zojuist heeft de uitreiking online plaatsgevonden vanwege de coronamaatregelen die een grote liveshow onmogelijk maakten. In het magazijn van Festival Dranouter zijn twee onderscheidingen uitgereikt: Sara Salvérius mocht voor Equinox de prijs voor Beste Album in ontvangst nemen en in de categorie Beste Live Band gaat de prijs naar het Belgisch-Faeröerse duo Raske Drenge.

Stichting Roots aan de Zaan, die optredens organiseert in het bredere folkgenre, cancelt de concerten tot en met februari 2022. Een combinatie van flink achterblijvende kaartverkoop (voor acts die vòòr corona garant zouden hebben gestaan voor een volle zaal), hernieuwde constante coronamaatregelen-onzekerheid alsmede het pas eind december uitsluitsel krijgen over subsidie voor het komende jaar maakt, dat Roots aan de Zaan heeft besloten geen concerten meer te organiseren tot de lente. Pas op 26 maart 2022 staat er weer iets in de agenda, onder voorbehoud.

Music Meeting bundelt zijn krachten met podia in binnen- én buitenland voor een serie bijzondere concerten. Bij deze Music Meeting Concerts, die worden georganiseerd in LUX en Brebl in Nijmegen, LantarenVenster Rotterdam, Concertgebouw Amsterdam én MuziekPublique Brussel, kunnen liefhebbers van avontuurlijke muziek genieten van een serie unieke projecten van muzikale grootmeesters uit alle windstreken. Op het programma staan nog: Lenine & Martin Fondse, Alfredeo Rodriguez Trio + Alain Pérez Quinteto en Mohammad Motamedi & Rembrandt Trio.

Dit najaar verschijnt bij uitgeverij Ren Pen Produxies het boek Mijn jaren als zwam, het persoonlijke verhaal van Sido Martens over de periode dat hij onderdeel uitmaakte van de Nederlandse folkrockgroep Fungus. De band behaalde grote successen en maakte van het kinderliedje Kaap’ren Varen een regelrechte nederpopklassieker.

Vandaag (17 juni 2021) bestaat het Utrechtse indie label Snowstar Records 17,5 jaar. Het label, opgericht in 2003, en het thuis van artiesten als I am Oak, Jack Poels, Remy van Kesteren, broeder Dieleman en Donna Blue, is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de bekendste indie labels van Nederland. Om dit te vieren brengt het label een boek uit, Omdat Er Post Is, met hierin alle recensies van releases op het label geschreven door Tim Donker. Dit boek is nu te koop in de webshop van Snowstar Records.

In 2021 zal er geen Music Meeting plaatsvinden in Nijmegen, maar het Pinksterweekend staat wel in het teken van de lancering, op 22 mei, van een nieuw online muziekkanaal: Music Meeting All Ears biedt vernieuwende en verdiepende muziek programmering online, met de nadruk op de muzikale identiteit van de makers, en op hun culturen en verhalen.

De allereerste winnaars van de Flanders Folk Awards zijn bekend! Het was geen gemakkelijk opdracht voor de jury, bestaande uit Kurt Overbergh (AB), Marc Vandemoortele (Klara, Merodefestival), Daï-Linh Nguyên (Recyclart), Wim Wabbes (Handelsbeurs), Lobke Aelbrecht (JazzLab), Dirk Van der Speeten (Muziekclub ‘t Ey) en Steven Reynaert (Dranouter Centrum). Zij kozen voor Bipolar Bows, Tom Theuns & Aurélie Dorzée en het album August van Trio Dhoore, die hun prijs in een online editie in ontvangst mochten nemen.

Vanavond, donderdag 11 februari 2021, om 21:00 uur, vindt de allereerste editie van de Flanders Folk Awards plaats. Niet live in de Handelsbeurs in Gent, zoals de bedoeling was, maar via een online editie, die te volgen is via Facebook of Youtube. Deze Awards worden georganiseerd door het Flanders Folk Network, dat de belangen van folk in Vlaanderen wil behartigen. Genomineerden zijn onder meer Airboxes, Trio Dhoore, Spilar, Flairck en Tom Theuns & Aurélie Dorzée. We ontvingen onderstaand bericht:

Menno Wester van de Stichting Draailier & Doedelzak attendeerde ons op het feit dat hij samen met Lies Sommer (harp, draailier, bekend van o.a. OrfeO, Datura en Kelten Zonder Grenzen) een videoles (een soort Tune Learning Session oftewel TLS) heeft opgenomen. Zij schreef de Snow Maiden's Waltz speciaal voor dit project. Met deze videoreeks kun je zelf thuis oefenen en spelen, een leuk idee voor een vakantie in lockdown.

Dit weekeinde heeft Laïs bekend gemaakt dat Annelies Brosens uit de Belgische folkgroep is gestapt. Zangeressen Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix hebben laten weten nu als tweetal verder te willen gaan.

Door het rondwarende coronavirus Covid-19 zijn vrijwel alle optredens geannuleerd. Veel theaters en organisatoren hebben alle voorstellingen afgelast tot 1 juni2020. Alle evenementen worden op advies van het RIVM afgelast, restaurants en café's blijven tenminste t/m 6 april gesloten, dus optredens daar gaan ook niet door.

 

Afgelopen woensdag zijn de jaarlijkse BBC Radio 2 Folk Awards uitgereikt. Winnaars in 2019 zijn o.a. Ríoghnach Connolly (Folk Singer of the Year), Catrin Finch & Seckou Keita (Best Duo, Keita werd ook Musician of the Year) en Karine Polwart (Best Original Track). Lifetime Achievement Awards waren er voor Dervish en Wizz Jones, singer-songwriter Leonard Cohen wed opgenomen in The Hall Of Fame.