Stichting Roots aan de Zaan, die optredens organiseert in het bredere folkgenre, cancelt de concerten tot en met februari 2022. Een combinatie van flink achterblijvende kaartverkoop (voor acts die vòòr corona garant zouden hebben gestaan voor een volle zaal), hernieuwde constante coronamaatregelen-onzekerheid alsmede het pas eind december uitsluitsel krijgen over subsidie voor het komende jaar maakt, dat Roots aan de Zaan heeft besloten geen concerten meer te organiseren tot de lente. Pas op 26 maart 2022 staat er weer iets in de agenda, onder voorbehoud.

Music Meeting bundelt zijn krachten met podia in binnen- én buitenland voor een serie bijzondere concerten. Bij deze Music Meeting Concerts, die worden georganiseerd in LUX en Brebl in Nijmegen, LantarenVenster Rotterdam, Concertgebouw Amsterdam én MuziekPublique Brussel, kunnen liefhebbers van avontuurlijke muziek genieten van een serie unieke projecten van muzikale grootmeesters uit alle windstreken. Op het programma staan nog: Lenine & Martin Fondse, Alfredeo Rodriguez Trio + Alain Pérez Quinteto en Mohammad Motamedi & Rembrandt Trio.

Dit najaar verschijnt bij uitgeverij Ren Pen Produxies het boek Mijn jaren als zwam, het persoonlijke verhaal van Sido Martens over de periode dat hij onderdeel uitmaakte van de Nederlandse folkrockgroep Fungus. De band behaalde grote successen en maakte van het kinderliedje Kaap’ren Varen een regelrechte nederpopklassieker.

Vandaag (17 juni 2021) bestaat het Utrechtse indie label Snowstar Records 17,5 jaar. Het label, opgericht in 2003, en het thuis van artiesten als I am Oak, Jack Poels, Remy van Kesteren, broeder Dieleman en Donna Blue, is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de bekendste indie labels van Nederland. Om dit te vieren brengt het label een boek uit, Omdat Er Post Is, met hierin alle recensies van releases op het label geschreven door Tim Donker. Dit boek is nu te koop in de webshop van Snowstar Records.

In 2021 zal er geen Music Meeting plaatsvinden in Nijmegen, maar het Pinksterweekend staat wel in het teken van de lancering, op 22 mei, van een nieuw online muziekkanaal: Music Meeting All Ears biedt vernieuwende en verdiepende muziek programmering online, met de nadruk op de muzikale identiteit van de makers, en op hun culturen en verhalen.

De allereerste winnaars van de Flanders Folk Awards zijn bekend! Het was geen gemakkelijk opdracht voor de jury, bestaande uit Kurt Overbergh (AB), Marc Vandemoortele (Klara, Merodefestival), Daï-Linh Nguyên (Recyclart), Wim Wabbes (Handelsbeurs), Lobke Aelbrecht (JazzLab), Dirk Van der Speeten (Muziekclub ‘t Ey) en Steven Reynaert (Dranouter Centrum). Zij kozen voor Bipolar Bows, Tom Theuns & Aurélie Dorzée en het album August van Trio Dhoore, die hun prijs in een online editie in ontvangst mochten nemen.

Vanavond, donderdag 11 februari 2021, om 21:00 uur, vindt de allereerste editie van de Flanders Folk Awards plaats. Niet live in de Handelsbeurs in Gent, zoals de bedoeling was, maar via een online editie, die te volgen is via Facebook of Youtube. Deze Awards worden georganiseerd door het Flanders Folk Network, dat de belangen van folk in Vlaanderen wil behartigen. Genomineerden zijn onder meer Airboxes, Trio Dhoore, Spilar, Flairck en Tom Theuns & Aurélie Dorzée. We ontvingen onderstaand bericht:

Menno Wester van de Stichting Draailier & Doedelzak attendeerde ons op het feit dat hij samen met Lies Sommer (harp, draailier, bekend van o.a. OrfeO, Datura en Kelten Zonder Grenzen) een videoles (een soort Tune Learning Session oftewel TLS) heeft opgenomen. Zij schreef de Snow Maiden's Waltz speciaal voor dit project. Met deze videoreeks kun je zelf thuis oefenen en spelen, een leuk idee voor een vakantie in lockdown.

Dit weekeinde heeft Laïs bekend gemaakt dat Annelies Brosens uit de Belgische folkgroep is gestapt. Zangeressen Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix hebben laten weten nu als tweetal verder te willen gaan.

Door het rondwarende coronavirus Covid-19 zijn vrijwel alle optredens geannuleerd. Veel theaters en organisatoren hebben alle voorstellingen afgelast tot 1 juni2020. Alle evenementen worden op advies van het RIVM afgelast, restaurants en café's blijven tenminste t/m 6 april gesloten, dus optredens daar gaan ook niet door.

 

Afgelopen woensdag zijn de jaarlijkse BBC Radio 2 Folk Awards uitgereikt. Winnaars in 2019 zijn o.a. Ríoghnach Connolly (Folk Singer of the Year), Catrin Finch & Seckou Keita (Best Duo, Keita werd ook Musician of the Year) en Karine Polwart (Best Original Track). Lifetime Achievement Awards waren er voor Dervish en Wizz Jones, singer-songwriter Leonard Cohen wed opgenomen in The Hall Of Fame.

Gisteravond zijn de nominaties voor de BBC Radio 2 Folk Awards 2019 bekend gemaakt. Catrin Finch & Seckou Keita en Lisa O'Neill hebben elk twee nominaties, Keita is bovendien kanshebber om Musician Of The Year te worden. De Lifetime Achievement Award gaat dit keer naar de Ierse band Dervish, die dit jaar 30 jaar bestaat. Op 16 oktober is de uitreiking in Manchester.

Op 15 en 16 juni wordt een vol Stadspark verwacht in Groningen, dan vindt namelijk het Rapalje Zomerfolk Festival plaats. Optredens zijn er van o.a. Altan, The Mahones, The Dolmen en Rapalje zelf, dat een splinternieuw album gaat presenteren. Folkforum mag een set van twee weekendkaarten weggeven.

 -door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-
Laat je horen voor het Muziekgebouw! Medewerkers van de noodlijdende concertlocatie in Eindhoven bedachten spontaan deze actie, die vanmiddag plaatsvond, om de gemeente te overtuigen van het belang van muziek in de stad, een petitie haalde in een paar dagen tijd al 5500 handtekeningen op en kan nog getekend worden.

De K. ter Laanprijs 2018 wordt 5 april uitgereikt aan de Groninger muzikant Bert Hadders. De prijs bestaat uit 1000 euro en een bronzen beeldje van kunstenares Natasja Bennink. De prijs wordt sinds 1985 uitgereikt door Stichting 't Grunneger Bouk aan mensen en instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Groninger taal en cultuur.

Op 15 maart 2019 verschijnt Dr Strangely Strange: Fitting Pieces To The Jigsaw, een boek over de gloriejaren (1967-1972) van de Ierse psychedelische folkband Dr Strangely Strange en de underground cultuur waaruit deze groep ontstond. Het boek werd geschreven door Adrian Whittaker, in samenwerking met Tim Booth, Tim Goulding en Ivan Pawle, oud-leden van de groep.

De heren van BZB (Band Zonder Banaan) kondigen aan dat 2019 hun laatste concertjaar is. Zanger Fred van Dijk heeft te kennen gegeven dat hij meer tijd wil vrijmaken voor zijn gezin en zijn restaurant. Doorgaan met een andere zanger is geen optie voor BZB en daarom hebben ze besloten om de touragenda vanaf volgend jaar zo goed als leeg te houden.

Het Utrechtse indielabel Snowstar viert zijn 15-jarig jubileum. Op 8 december met concerten van I Am Oak, Kim Janssen en Donna Blue in TivoliVredenburg, Utrecht en op 14 december zijn Town of Saints, I Am Oak en Kim Janssen van de partij in Vera, Groningen.  Bovendien gaat het label speciale acties doen via zijn sociale mediakanalen.

Concertorganisatie Groeten Uit Oisterwijk opent en sluit haar volgende GUO-concertserie 2019/2020 met twee unieke projecten. In vier Oisterwijkse huiskamers is er op zondag 29 september een GUO-miniconcertjesdag. Op dinsdag 5 mei viert GUO bevrijdingsdag met activiteiten rond thema ‘Oisterwijk Vrij – Vrij Oisterwijk’. Voor beide projecten zijn de voorbereidingen in volle gang. Nog niet alles ligt vast, maar zeker is al dat de activiteiten verspreid over Oisterwijk plaatsvinden, dat GUO samenwerkt met inwoners en organisaties uit Oisterwijk en dat beide dagen uitmonden in bijzondere slotconcerten in GUO’s concertlocatie Boschoord aan de Gemullehoekenweg.

Er is een nieuwe visie en missie vastgesteld door het bestuur van Boet'n Deure. In het kort luidt die als volgt: Stichting Boet'n Deure Festival faciliteert ontmoetings- en ontwikkelplekken voor kunstenaars. The Bluegrass Halfway House in Dalerveen is de thuisbasis. Van hieruit brengen ze kunstenaars in aanraking met hun eigen mogelijkheden en talenten. In hun mensvisie gaan ze er van uit dat elk mens een kunstenaar is, die naar binnen wil keren, zich wil laten voeden, en naar buiten wil treden.