Van 21 t/m 27 oktober is er weer de Herfstweek van de Stichting Volksmuziek Nederland (SVN), met o.a. workshops, sessies en een balfolkavond. Voor sommige groepen zijn er al aardig wat aanmeldingen, maar in andere is nog ruim voldoende plaats. Dat betekent een week lang heerlijk muziek maken, zo meldt een enthousiaste Renske Duijm. Deze violiste komt al sinds haar 16e naar de Herfstweek (ze is nu 20) en vertelt hieronder waarom niemand deze week zou moeten missen:

Hoe zou het met Ambrozijn zijn?

- door Henk -
Wie wil weten hoe het met Ambrozijn gesteld is sinds Ludo Vandeau tijdelijk afhaakte, moet natuurlijk eens gaan luisteren. Wat ons betreft is het daar helaas nog niet van gekomen. Gisteravond stond het trio in Ingelmunster, vanmiddag om 15 uur (zo 6/6) is er een concert in Antwerpen. Je hoort en leest tegenstrijdige berichten. Oordelen lopen uiteen van 'afschuwelijk' tot 'beter dan ooit'.

Labadoux betreurt lauwe belangstelling schrijvende pers

In een van haar persberichten na afloop van het succesvolle Labadoux-festival begin deze maand, beklaagt het festival zich over de lauwe belangstelling van de pers. Lees even mee:
...Labadoux 16 was uiterst succesvol, dank u ! Vzw Labadoux - nu ook mét erkenning door het Vlaamse Ministerie van Cultuur - kan maar één zaak betreuren: nationale pers kondigt één week na Labadoux met Affligem de start van een nieuw festivalseizoen aan. Over Labadoux: niks. Sommige nationale pers heeft het uitgebreid over Zap Mama in Antwerpen. Over Zap Mama de week ervoor op Labadoux: niks. En dan maar volhouden dat West-Vlaanderen een culturele woestijn is…
Overigens laat Labadoux zich daardoor allerminst uit het veld slaan. Het gaat gewoon verder met ondermeer de cd-presenatie van Ambrozijn op 5 juni in de Fagot in Ingelmunster.

Steeds vaker succes voor folkgroepen bij popbandwedstrijd

De winst van de powerfolkband Matzko in twee popbandwedstrijden onlangs, waar we gisteren over schreven, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Matzko viel al eerder in de prijzen Het begint wel op te vallen dat jonge folk(achtige) bands momenteel hoge ogen gooien in het popcircuit. Je zou haast gaan denken dat er een omslag gaande is. LUA (Breda) 2x, nu weer 2x Matzko. Prachtig om te zien dat er - zeker in Brabant - van alles aan het ontstaan is: We nun Henk, LUA, Matzko, Kneedeep, Inner Strength, Folkaholics, Eaden, Tjanne. Goeie zaak voor de folk...

Doedelzakspelen, oorverdovend móói…
spaar je oren, gebruik een gehoorfilter

Renk van Oyen, de man achter Oude Muziek Brabant (www.oudemuziekbrabant.nl), kwam op de site van draailier en doedelzak een opmerking in het gastenboek tegen over iemand die gehoorbeschadiging had opgelopen door doedelzakspelen. Hij heeft deze pechvogel, Gustaaf Modderman, gevraagd hierover een stukje te schrijven voor de nieuwsbrief van OudeMuziekBrabant. Renk vindt het van dermate belang dat hij het ook aan ons aanbiedt ter publikatie. En hij heeft groot gelijk. Lees mee, huiver, maar neem ook het advies van Gustaaf ter harte. Bescherm je oren met een gehoorfilter!

Ambrozijn brengt volgende week single "A Song" uit

Ludo Vandeau: "Het is geen breuk; het wordt een sabbatperiode"

- door Henk -
Ambrozijn is ook zonder Ludo Vandeau nog springlevend. Volgende week verschijnt er een single van Ambrozijn, genaamd 'A Song'. De groep gaat met z'n drietjes stevig door, met gitarist Tom Theuns als zanger en natuurlijk Wouter Vandenabeele op viool en Wim Claeys op accordeon. Het repertoire wordt gebouwd rondom Engelstalige songs van de hand van Tom Theuns. Dat er sprake zou zijn van een 'breuk' tussen zanger Ludo Vandeau en de rest van de groep, wordt van beide kanten nadrukkelijk ontkend.

DJ.Jak: Nieuwste cd Solas leidt aan bloedarmoede

DJ.Jak toont zich op zijn site ontgoocheld over de nieuwe cd van Solas, Another Day. Hij schrijft met grote waardering over twee nummers (It's still raining/Carlisle Street Reels en 'The Highlights of Holland'. Ook geeft hij een compliment aan zangeres Deirdre Scanlan, maar dat was het dan. Citaat:

Je gelooft in Ierland of je gelooft er niet in

Folkgroep Brenn, die Ierse muziek speelt. laat zich leiden door het geloof. Zaterdag 22 november trad de groep op in Ede. Voor de Gelderlanderreden om Antonie den Ridder er op af te sturen en eens te laten beschrijven hoe geloof in de Here en Ierse folk samengaan. Normaal gesproken citeren we uit zo'n recensie. Maar in dit geval doen we Den Ridders recensie te kort door enkele stukjes uit hun verband los te rukken. Zijn verslag was dermate boeiend dat we het mensen buiten het verspreidingsgebied van De Gelderlander niet willen onthouden. Voor één keer dus een recensie uit een andere medium integraal op Folkforum.nl. Lees mee:

Positieve recensie Twentsche Courant over album Linde Nijland

Altijd leuk om te constateren dat grote regionale dagbladen ook aandacht besteden aan minder voor de hand liggende muziek. In die sfeer zien we geregeld cd-recensies van de hand van Theo Hakkert in de Twentsche Courant. En hij heeft oog voor de naked song. Onlangs schreef hij lovend over het album dat Linde Nijland van het folkduo Ygdrassil uitbracht: Linde Nijland Sings Sandy Denny. Zelf publiceerden we al eerder een recensie over dit album. (zie recensie van Assie Aukes in onze rubriek cd-recensies). Omdat we het bijzonder vinden dat regionale dagbladen dit album ook recenseren willen we onze lezers van buiten de regio Twente, de betreffende recensie niet onthouden:

Muzikant/zanger Paul Vens is compleet gevallen voor Emmylou Harris. In al zijn enthousiasme stuurde hij een juichende beschouwing over haar laatste cd Stumble into Grace, precies op de dag (afgelopen dinsdag) dat wij de recensie van Assie Aukes in onze rubriek cd-recensies plaatsten. Natuurlijk is het dubbelop, maar we vonden de spontane actie van Vens dermate sympathiek en bijzonder dat we zijn relaas alsnog publiceren:

Podiumorganisatie GUO zwaar in de
clinch met gemeente Oisterwijk

G(roeten) U(it) O(isterwijk) dat zoveel folk in haar programmering doet, ligt zwaar in de clinch met gemeente Oisterwijk. De kans bestaat dat GUO eerdaags geen dak meer boven haar hoofd heeft. Maar vooralsnog gaan alle geplande concerten gewoon door, zoals morgen de flamenco-cursus en het concert van de zigeuner-diva Ampora Cortes.
Jos Creusen, de man achter GUO, legt in een lijvige brief aan media, gemeenteraad en GUO-belangstellenden uit hoe naar zijn idee de vork in de steel zit. Hij zegt met de programma-voorbereiding voor 2004/2005 niet eenzijdig in te durven zetten op De Tiliander als thuishaven. Daarom onderzoekt hij de mogelijkheid om met GUO naar een alternatieve accommodatie uit te uitwijken.

Prof. Giot: Een volledige opleiding voor zang duurt zeker 20 jaar

Begin juni publiceerden wij naar aanleiding van een artikel in de Vlaamse krant Het Volk een artikel onder de kop: Belgische stempedagoog pleit voor Minister van Zang. De betreffende stempedagoog, prof. Léon-Bernard Giot verduidelijkt nu zijn standpunt en neemt afstand van enkele kwalificaties die de journalist van Het Volk destijds bezigde. Giot begin juni in Het Volk: "Honderden koren vinden geen goede zangers meer, wedstrijden zetten geen zangers maar roepers op het podium". Het Volk-artikel stelde dat Giot zware kritiek had op BV's als Helmut Lotti, de Kolacny's met hun meisjeskoor Scala en stemcoach Peter Desmet (Clouseau, Axelle Red, Dana Winner, Idool 2003). Volgens Het Volk noemde Giot de situatie dermate nijpend dat er een Minister van Zang zou moeten komen om het zangonderwijs op te krikken.

Prof. Giot: Een volledige opleiding voor zang duurt zeker 20 jaar

Begin juni publiceerden wij naar aanleiding van een artikel in de Vlaamse krant Het Volk een artikel onder de kop: Belgische stempedagoog pleit voor Minister van Zang. De betreffende stempedagoog, prof. Léon-Bernard Giot verduidelijkt nu zijn standpunt en neemt afstand van enkele kwalificaties die de journalist van Het Volk destijds bezigde. Giot begin juni in Het Volk: "Honderden koren vinden geen goede zangers meer, wedstrijden zetten geen zangers maar roepers op het podium". Het Volk-artikel stelde dat Giot zware kritiek had op BV's als Helmut Lotti, de Kolacny's met hun meisjeskoor Scala en stemcoach Peter Desmet (Clouseau, Axelle Red, Dana Winner, Idool 2003). Volgens Het Volk noemde Giot de situatie dermate nijpend dat er een Minister van Zang zou moeten komen om het zangonderwijs op te krikken.

Bierdrinkers helpen concert Bregovic op Ten Vrede om zeep

Gisteren berichtten we reeds aan de hand van de Vlaamse DJ.Jak over het Ten Vrede festival in Diksmuide. Afgelopen zaterdag kwamen daar duizenden mensen af op mooie concerten van ondermeer Willem Vermandere en Urban Trad. Voor DJ. Jak was het concert van Goran Bregovic het hoogtepunt, maar hij had zich verbaasd over een deel van het publiek dat lawaai maakte tijdens het concert van deze hoog gewaardeerde uit Sarajevo afkomstige componist DJ.Jak was niet de enige die zich ergerde. Sasha Van der Speeren schrijft verontwaardigd in het Vlaamse dagblad De Standaard:
…het concert werd naar de haaien geholpen door een ongeïnteresseerd publiek. Wellicht had iedereen verwacht dat Bregovic uitsluitend feestmuziek zou brengen (…) Maar Bregovic en zijn indrukwekkende 43-koppige Wedding & Funeral Band speelden liever materiaal uit hun nieuwe cd. Dat daar - weliswaar prachtige en ontroerende - strijkerspartijen en dieptreurige ballades bij horen, had het op feest beluste volk niet zien aankomen. Alleen de eerste tien rijen hielden hun aandacht bij het podium. Achterin de tent zorgden bierdrinkers en ongeïnteresseerde lawaaimakers voor veel hinder. Je stond met plaatsvervangende schaamte te luisteren naar Bregovic' virtuoze en pakkende zigeunermuziek. Waarom de lichten in de tent aanbleven tijdens het concert, is een raadsel. Ook droeg de fleste klank niet ver….

Volkskrant maakt zich belachelijk met recensie over Kadril

Patrick van den Hanenberg doet in zijn recensie over de cd Pays van Kadril in De Volkskrant of er sinds de jaren zeventig geen ontwikkeling is geweest in de invloed van rockmuziek in folk. Voor hem is kennelijk enkel Fairport maatgevend als folkrockgroep en Sandy Denny als zangeres. Voor een zichzelf serieus nemende krant als de Volkskrant is dat bedenkelijk.
Voor de duidelijkheid citeren we even:

"Sfeer op festival nog belangrijker dan de muziek"

Folkliefhebber Jeroen wil graag iedereen ervan overtuigen dat de sfeer op een folkfestival zo mogelijk nog belangrijker is dan de muziek. Dus interviewde hij zichzelf en mailde zijn 'artikel' naar ons. Bedankt Jeroen, maar als het aan ons ligt zijn beiden even belangrijk. Hier zijn mail:

Wat is je meest favoriete festival en waarom?
Blue Dew folkvillage, goede sfeer gratis folk, leuke gezellige entouragevan een stelletje enthousiaste liefhebbers.Folk zoals Folk bedoeld is.

Open Brief van de Vlaamse Folk:

Volksmuziek gaat niet over "wij tegen zij'',
maar over "wij én zij''

Zaterdag 8 maart 2003 werd in België de onderstaande Open Brief gepubliceerd naar aanleiding van de affaira Soetkin Collier. (zie ook Bladen en Nieuws)
Zie hier de letterlijke tekst van de brief:

Twee weken geleden was Soetkin Collier even nieuws. De zangeres werd na een "interne'' nota van de staatsveiligheid geweerd uit de groep Urban Trad. Omwille van haar ",zwarte verleden'' kon ze België niet vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. In het mediaverhaal dat volgde werd vlot de associatie gemaakt met de Vlaamse volksmuziek. Buitenstaanders begrijpen soms niet goed hoe nieuws tot stand komt en al zeker niet hoe de Staatsveiligheid werkt.

Vrijdag concert in Gent met o.a. Ambrozijn, Djamel en Soetkin Collier

Vlaamse folk staat juist open voor andere culturen

Eindredacteur Henk was afgelopen week in Gent. Van nabij volgde hij de berichtgeving in de Vlaamse pers rond de uitsluiting van Soetkin Collier voor het Eurovisie Songfestival vanwege haar extreem-rechts verleden. In een reconstructie beschrijft Henk hoe 'kwaliteitskrant' De Morgen de fout in gaat. Laïs wordt op basis van een anonieme bron door het slijk gehaald. Inmiddels heeft De Morgen gerectificeerd en zich verontschuldigd.
De concerten die Henk in Gent bezocht waren mooi (In het overvolle Trefpunt was Kadrils á capella gezongen Kerelslied prachtig!, zegt hij). Ook toonde hij zich onder de indruk van de cd-presentaties van Koen de Cauter in de Fantast, het Boombal in de Centrale en Lodgenoten in Bijloke. Hoewel hij aanvankelijk van plan was over al dat schoons te schrijven, beperkt hij zich nu liever tot deze reconstructie. First things first, zullen we maar zeggen.

Extreem rechts vloekt met Vlaamse folk

- door Henk -
De videoclip van het songfestivalnummer was amper opgenomen, of de Belgische songfestivalzangeres Soetkin Collier werd afgelopen woensdag teruggefloten. De 26-jarige Vlaamse blijkt als tiener te hebben deelgenomen aan manifestaties van de extreem rechtse Vlaamse groeperingen als Voorpost. Ook wordt ze ervan beschuldigd op 19-jarige leeftijd aanwezig te zijn geweest bij een Rudolf Hess-herdenking.

Twee maanden voor ze haar land met de folkgroep Urban Trad zou vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in het Letse Riga, wordt er nu ingegrepen. België is als de dood voor een schadelijk imago. Urban Trad, maar ook andere folkmuzikanten en folkliefhebbers zitten met de gebakken peren. Moeten zich gaan verantwoorden, worden door de media om commentaar gevraagd, etc. De zaak ligt bijzonder gevoelig en maakt veel emoties los. Nogal wat Vlaamse kranten zwijgen echter in alle talen. Maar op het internetforum Indymedia rollen de voors en tegens over elkaar heen, wat tot enkele ongepaste en ongefundeerde beschuldigingen over en weer leidt.

Levendige discussie in België over kopiëren cd's

In België heeft oud-minister van cultuur Bert Anciaux (Spirit) de kat de bel aangebonden met een opmerking dat thuiskopiëren van muziek op cd niet zo erg is. Muzikant Kris Wauters (Clouseau) ging er flink tegenin en beschouwt het kopiëren van cd's als broodroof. We kregen over deze interessante openbare discussie (waar blijft die trouwens hier in Nederland?) het onderstaande mailtje. Of we het er wel of niet mee eens zijn? We lazen een onderzoek dat mensen die cd's kopiëren voor eigen gebruik, vaak ook veel cd's zelf kopen. Het probleem zal meer in de handel met gekopieerde cd's zitten, denken wij. Maar mensen die in de hitte van de discussie initiatieven ontwikkelen als hieronder, verdienen aandacht. Daarom plaatsen we graag dit mailtje: