"Rock muziek is de meest conservatieve muziek die je vandaag de dag kan spelen"

-door Martijn van Gessel-
L'Ham de Foc is een Spaanse groep die twee prachtige platen heeft gemaakt. Hun muziek is bezwerend en intens. Het Spaanse geluid wordt gemengd met allerlei invloeden uit andere tradionele muziekvormen. Hierdoor ontstaat het eigen tijdloze geluid van de groep. De derde cd is in aantocht en aangezien de band nog niet echt bekend is hier in Nederland (maar wel geregeld optreedt in Duitsland) is een introductie op zijn plaats.


Image

Rum in augustus 1979 op de Folkdag in Moergestel. Het laatste Rum-concert in Nederland in de bezetting
van (vlnr) Dirk van Esbroeck, Vera Coomans, Juan Masondo en Wiet van de Leest.

RUM
Liefhebbers
wachten op
luxe cd/dvd-box
van legendarische
Vlaamse groep

Onlangs werd bekend dat de eerste vier albums van de Vlaamse folkgroep Rum dit najaar op cd zullen verschijnen in een luxebox. Ook zal er waarschijnlijk een dvd van de groep in deze box opgenomen worden. Hoogste tijd voor Assie Aukes om deze legendarische groep weer eens uit de vergetelheid te halen want is niet elke Nederlandstalige folkband in Vlaanderen en Nederland schatplichtig aan deze icoon uit het verleden?


Image

Dick Gaughan
-een carrière van dertig jaar- Onlangs bracht Dick Gaughan de verzamelaar "Prentice Piece" (the first three decades) uit. Tijd om terug te blikken op een carriére van 30 jaar waarin Gaughan voornamelijk als solo-artiest CD's maakte, maar ook betrokken was bij bands als Boys of the Lough, Five Hand Reel en Clan Alba. Een uitgebreid overzicht door Paul:

Image
"No More Forever" (1972).


Image

Tri Yann
-twintig cd's in dertig jaar-

Onlangs bracht de Bretonse groep Tri Yann een dubbel-live CD uit:
"30 ans au Zénith". Ter gelegenheid daarvan een terugblik door Paul.

De groep Tri Yann werd in 1971 in Nantes opgericht door Jean-Louis Jossic, Jean Chocun en en Jean-Paul Corbineau. Een bevriend muzikant gaf de groep een voor de hand liggende naam: Tri Yann an Naoned: "de 3 Jannen uit Nantes". Al snel kwam de groep in contact met Gilles Servat en diens toenmalige kleine label "Kelenn".


NAKED RAVEN

-poëzie van down under-

ImageStephanie
Image Russ
ImageJanine
Image James
Image Caerwen

In Nederland nauwelijks gekend, bij onze oosterburen al sinds 1997 (hun eerste Europese tour na het uitbrengen van de CD "Blame") een sensatie. En… al diverse keren te gast op verschillende festivals. "Poëzie van down under" schreef het Duitse blad "Folker" naar aanleiding van het concert dat Naked Raven afgelopen jaar op het festival van Rudolstadt gaf.

G u n n e l M a u r i t z s o n
-een veelzijdig Zweeds vocaal wonder-

ImageGunnel Mauritzson

  • De scandinavische folkmuziek levert telkens weer fraaie stemmen op. Gunnel Mauritzson is zo'n Zweeds talent. Tien jaar zong ze bij de groep Gunnfjauns Kapell, maar de laatste jaren opereert ze deels solo en deels met een eigen band. Ze is veelzijdig en werkt net zo gemakkelijk met jazz- als met folkmusici. Paul zet in bijgaand verhaal haar talenten en de vruchten daarvan uiteen.
  • De muzikale roots van de Zweedse zangeres Gunnel Mauritzson liggen op het eiland Gotland in Zuid-Zweden. Ze maakte ruim 10 jaar deel uit van Gunnfjauns Kapell, opgericht in 1982, en een van de exponenten van de "New Swedish Folk". Gunnfjauns Kapell ("Gunnfjaun" was volgens een legende kleinzoon van "Tjelvar", de eerste inwoner van Gotland die het eiland van een vloek verloste: het eiland stond bij daglicht altijd onder water) bracht met Gunnel Mauritzson 3 CD's uit.